Małkinia w AGAD: problem źródłowo-bibliograficzny.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Małkinia w AGAD: problem źródłowo-bibliograficzny.

Post autor: Goś_Edmund »

pietracek pisze:Szanowni,

W książce Wojciecha Hadały "Małkinia od czasów najdawniejszych", wydanej w 2014 roku, znalazłem cenną dla mnie informację dotyczącą przywileju biskupa płockiego Antoniego Dembowskiego, wydanego dla Małkini, Błędnicy, Sumiężngo i kilku innych wsi. w 1751 roku i potwierdzonego w 1755 roku przez biskupa Szembeka. W przypisie autor podaje źródlo:

AGAD, Księgi pułtuskie jurysdykcji biskupiej, p.15, k.53 i 58.

W bibliografii do swojej książki autor, oprócz w/w źródła, wskazuje dodatkowo:

AGAD, Księgi grodzkie pułtuskie jurysdykcji biskupiej, t.6, t.15.

O ile ten drugi wpis bibliograficzny jest jasny : tom 6 i tom 15 - to tego pierwszego nie mogę zrozumieć. Nie ma w AGAD oddzielnych zespołów dla Ksiąg pułtuskich I Ksiąg Grodzkich pułtuskich (jurysdykcji biskupiej). Czy autor się pomylił w przypisie, wskazując nieistniejące źródło?

Co oznacza:" p.15, k.53 i 58." w przypisie? p. - od pozycja? k. od karta?
Bo na pewno nie tom - sprawdzałem t.15 - tego dokumentu tam nie ma.

Jak to zrozumieć?
Przepraszam, że włączę się do dyskusji, ale z zapytaniem do autora postu.
Gdzie można mieć wgląd w wspomnianą książkę, lub gdzie kupić? Małkinia związana jest z rodem Goś - dlatego pytam. A może jest wspomniane takowe nazwisko w książce?
Edmund
pietracek

Sympatyk

Post autor: pietracek »

Edmund Goś:

Książka jest dostępna w bibliotece gminnej w Małkini Górnej. A raczej będzie dostępna za jakieś 2-3 tygodnie. Nazwisko Goś pojawia się tam raz - w 1906 roku małżonkowie Karol i Antonina Goś przekazali powstającej w Małkinii parafii 60 pretów ziemi na cmentarz grzebalny.
Parafia Brok. Parafia Jabłonków, Zaolzie. Bielitz dziś Bielsko Biała.
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Goś_Edmund »

pietracek pisze:Edmund Goś:

Książka jest dostępna w bibliotece gminnej w Małkini Górnej. A raczej będzie dostępna za jakieś 2-3 tygodnie. Nazwisko Goś pojawia się tam raz - w 1906 roku małżonkowie Karol i Antonina Goś przekazali powstającej w Małkinii parafii 60 pretów ziemi na cmentarz grzebalny.
Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź. Mój pradziadek Franciszek Goś z rodziną (8 dzieci) był od ok.1870r. w Białaszowie (Wołyń). Ale wspomniani Goś Karol i Antonina to też z naszego rodu.
Edmund
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”