Dzisiaj znalazłem bardzo ciekawe informacje dotyczące moich 4x pradziadków - Aleksandra Mierowskiego i jego żony Joanny Kozłowskiej.
Na stronie http://webcache.googleusercontent.com/s ... =1&vwsrc=0 (nie działa mi, dlatego otworzyłem ostatnią dostępną kopię) jest napisane, że Aleksander Jan Mierowski urodził się w 1823 roku w Mysłowicach, że był działaczem i powstańcem. Ok. Potem, że jest rodzicami byli Mikołaj Ż. (czemu nie Mierowski?) (choć potem jest napis Mikołaj Mierowski) i Anna Helena Błeszyńska.
Pod spodem z kolei znajduje się informacja, że przybranym ojcem Aleksandra (w jakim znaczeniu przybranym? czy biologiczny ojciec Aleksandra zmarł, a ktoś inny się nim zajął? a może miał romans z jego matką? tyle pytań, tak mało odpowiedzi
Czytałam, że Aleksander Ślepowron zmarł bezpotomnie, że był ostatnim przedstawicielem swojego rodu (???).
O co w tym wszystkim chodzi i gdzie mogę znaleźć więcej informacji na ten temat? Chciałbym znaleźć akt urodzenia Aleksandra Mierowskiego, ale nie wiem, gdzie szukać. W aktach parafii w Mysłowicach? Na genetece nic nie ma.
EDIT: Znalazłem też artykuł, w którym jest napisane:
"Katowicką ekspozyturę Rządu Narodowego reaktywowano latem 1863 roku. Funkcję rezydenta pełnił Władysław Bieliński, kątem pomieszkujący u wuja Feliksa Bartnickiego. Jego następcą został Jan Aleksander Mierowski, nieślubny syn dawnego właściciela dóbr mysłowickich i katowickich. Od 1848 roku wydawał i redagował „Dziennik Górnośląski". Mieszkał w Rozbarku, organizując polskie organizacje w Bytomiu, Mysłowicach, Rybniku, Woźnikach i Lublińcu. Wszędzie tam czuwali jego ludzie, pośrednio lub osobiście wspierający powstanie. Legenda głosi, że na cele patriotyczne przeznaczył całą fortunę odziedziczoną po ojcu. Prusacy oskarżali go o werbunek Ślązaków do polskiej partyzantki i ścigali listami gończymi."
Kuba
moderacja (elgra)
Witamy na forum
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276