Poszukiwania Nicefora Lenk Suffczyńskiego

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Awatar użytkownika
Franciszek_Kwiecinski

Post autor: Franciszek_Kwiecinski »

Witam, jestem młodym i początkującym pasjonatem genealogii. Od pół roku spędza mi sen z powiek mój przodek Nicefor Lenk Suffczyński. Jest to dziadek mojego pradziadka w głównej linii - Andrzeja Kwiecińskiego. Znalazłem po Niceforze wiele śladów, ale w żadnym z nim nie mogłem dokopać się do jego rodziców. Nie ukrywam, że niezwykle interesuje mnie odnoga Lenk Suffczyńskich. Przedstawię więc tropy, które posiadam. Jeżeli ktoś cokolwiek słyszał, cokolwiek wie proszę o kontakt :)

- Żoną Nicefora była Lubina Żuławska h. Szeliga (jej przodków poznałem dobrze). Informacje o ich małżeństwie wywnioskowałem z podpisów pod rodzinnymi zdjęciami - przypuszczenia potwierdził wpis na temat dworku w Młynnej Niżnej, tam Lubina widnieje jako jedna z córek Juliusza Żuławskiego (właściciela) zaślubiona z "baronem Niceforem Lenk Suffczyńskim z Borków (koło Niska). Tym tropem odnalazłem informacje ze spisu włascicieli tabularnych, iż rzeczywiście Nicefor był właścicielem wsi Borki, oraz przyległych jej miejscowości (Podbuk, Dyjaki, Ryczki). W tym samym spisie zastanawia jednak jedna miejscowośc, której spadkobiercą był dziadek - "Reichersdord kol. niem.". Na jednym z rodzinnych zdjęć Nicefor podpisany jest jako "Baron Nicefor Lenk Suffczyński de Potęga Ryzenberg" lecz nie wiem czy należy łączyć obie nazwy (wybaczcie brak doświadczenia). Wszak jak znalazłem w innym miejscu tak pisała się rodzina-

"Lenk h. Potęga, pisali się z Ryzenbergu in. Ryzenburga. Otrzymali szlachectwo na sejmie 1775 roku (Vol. Leg.). Dyplom wydano im 11 IV 1776 r. z herbem nazwanym Potęga, a przedstawiającym w polu czerwonym lwa złotego, wspiętego w lewo, trzymającego w łapach miecz końcem na dół, nad hełmem w koronie trzy pióra strusie (Ostr.). Zostali wylegitymowani ze szlachectwa w Królestwie Polskim w latach 1836-1862."

Nicefor i Lubina mieli trójkę dzieci - moją pra pra babkę Wandę Kwiecińską (1880 - 1943), oraz Tadeusza Witolda i Mariana Lenk Suffczyńskich.

Wiem jeszcze z opowiadań zmarłego dziadka, że tytuł barona prawdopodobnie został przez Nicefora wykupiony. Posiadam wiele zdjęć tej rodziny lecz rodzice jak i dalsi przodkowie Nicefora są dla mnie wciąż ogromną zagadką. Jeżeli ktoś coś wie będę wdzięczny.

PS. To mój pierwszy wpis na forum - wybaczcie błędy w rozumowaniu itp. :)
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Rodzina Suffczyńskich jest herbu Szeliga i z takim herbem występuje w Galicji. Rodzina Lenk de Ryzenberg wylegitymowała sie w Królestwie Polskim. Nie było nigdy w Austrii baronów o których mówisz. W tym czasie nie było podstaw prawnych, aby otrzymali w Galicji taki tytuł. Płaciło sie za dyplom i czynności kancelaryjne, a nie za tytuł. Tytuły kupowało się w państewkami niemieckich. Prawdopodobnie jakiś Lenk de Ryzenberg egzystował w Austrii posługując sie bezprawnie tytułem barona. Oficjalnie barona nie było, bo wszystkie tytuły wystawiano jako Freiherrstand. Notabene Żuławscy h. Szeliga złożyli podanie w sprawie szlachectwa dopiero w 1915 r. … Ciekawe w tym wszystkim jest nazwisko „Suffczyński” pry Lenk de Ryzenbergach, ale to kwestia analizy metryk.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”