Ślepy zaułek - poszukiwanie przodka

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

nowicki_z_nowickich

Sympatyk

Post autor: nowicki_z_nowickich »

Dzień dobry,

szukam amatorsko swoich przodków po mieczu. Udało mi się dotrzeć do następujących informacji o moim przodku:
  • * Metryka ślubu (rok, numer domu, wiek, imiona świadków, profesja)
    * Metryka zgonu żony przodka (rok, wiek, informacja o wdowstwie)
    * Metryki chrztów i ślubów dzieci przodka
Na podstawie powyższych informacji udało mi się przybliżyć rok urodzenia mojego przodka, który przypada na ok. 1790 rok. Niestety nie zdołałem jeszcze dotrzeć do informacji o jego rodzicach, aby móc kontynuować poszukiwania.

Starałem się posiłkować danymi z sąsiednich parafii, gdzie udało mi się znaleźć metrykę chrztu osoby o takiej samej godności i roku urodzenia, aczkowliek nie jestem w stanie wykazać, że dotyczy ona mojego przodka.

Co do istoty mojego problemu - szukam rad, co mogę zrobić w dalszej kolejności.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

P.S.

Dodam, że w parafii zgodnej z miejscem zamieszkania mojego przodka nie udało mi się również znaleźć metryki zgonu. Przeszukiwałem dane z przedziału czasowego od 1790 roku do 1867 (rok śmierci jego żony, która była opisana jako wdowa po nim).
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Dobry wieczór.
Napisałeś długi post, który nie zawiera niczego konkretnego. Czyli kto, gdzie, kiedy. Daj sobie pomóc i na napisz, co wiesz
Ostatnio zmieniony śr 06 wrz 2023, 21:32 przez choirek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Irek
szsadu

Nieaktywny

Post autor: szsadu »

Może być wiele kwestii. Dostępność odpowiednich aktów, jak zapisano nazwisko. Czasami rozwiązanie mamy pod nosem, a nam ucieka. Przeanalizuj na spokojnie to, co masz i przejrzyj akty ponownie. Czasem się utknie i nie ma opcji ruchu.
Pozdrawiam
nowicki_z_nowickich

Sympatyk

Dobry wieczór!

Oczywiście. Moją intencją nie było wymuszanie zgadywania. Po prostu nie chciałem zrzucać ciężaru poszukiwań na innych. :)

Informacje, które zdołałem znaleźć na temat przodka:

Imię: Adalbertus Nowicki (Wojciech Nowicki)
Przybliżony rok urodzenia: 1790
Centrum życia: Węgrzce pod Krakowem, dzisiejsza Małopolska
Parafia, w której wziął ślub: Raciborowice
Dzieci: Józef i Jan Nowiccy (również parafia Raciborowice)
Żona: Barbara Nowicka (z domu Ciupek)

Metryka ślubu:
* Raciborowice, Liber copulatorum. T. 3 (1797-1845)
* Link: http://mbc.malopolska.pl/dlibra/docmeta ... ublication
* Strona w PDF: 79
* Numer porządkowy wpisu: 5

Śmierć żony opisana w:
* Raciborowice, Liber defunctorum parochiae in Raciborowice. T. 6 (1865-1904)
* Link: http://mbc.malopolska.pl/dlibra/docmeta ... ublication
* Strona w PDF: 225
* Numer porządkowy wpisu: 1

Znaleziona przeze mnie metryka chrztu z pobliskiej parafii, która może dotyczyć przodka:
* Kraków, Spisy ludności województwa krakowskiego z lat 1790-1791: I. Kraków - parafie miasta
* Link: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/de/ ... ka/3406532
* Parafia: Kraków św. Mikołaj
* Data: 30 kwietnia 1791
* Rok: 1791
* Rodzice: Feliks i Jadwiga

To powinno wystarczyć na początek. Jeżeli nie - proszę dać mi znać. :)
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Witam

Sprawa niełatwa. Nazwisko choć w skali kraju popularne, to nie bardzo z Raciborowic. Niemniej trzeba dać sobie szansę. Z ksiąg przeglądałeś tylko to co w MBC, czy również ASC-eki? Są "drobne" różnice, a przynajmniej dowiesz się z tych opisowych czy w dniu ślubu Józefa żył jego ojciec Wojciech, co ewentualnie zawęzi poszukiwania jego zgonu.
nowicki_z_nowickich

Sympatyk

slawek_krakow pisze: Z ksiąg przeglądałeś tylko to co w MBC, czy również ASC-eki?
Chodzi o akta stanu cywilnego? Ich nie przeglądałem. Gdzie mogę je znaleźć? Szukać po parafii (Raciborowice) czy jakoś inaczej?
slawek_krakow

Sympatyk

nowicki_z_nowickich pisze:
slawek_krakow pisze: Z ksiąg przeglądałeś tylko to co w MBC, czy również ASC-eki?
Chodzi o akta stanu cywilnego? Ich nie przeglądałem. Gdzie mogę je znaleźć? Szukać po parafii (Raciborowice) czy jakoś inaczej?
Bardzo możliwe, że są w parafii. Fotografowali je mormoni i jako takie, w formie mikrofilmów, można je przeglądać w AN Kraków.
nowicki_z_nowickich

Sympatyk

Czy istnieje jakaś możliwość zweryfikowania obecności takich aktów dla Węgrzc (parafia Raciborowice) w zbiorach? Korzystając z wyszukiwarki nie byłem w stanie nic znaleźć. Czy poszukiwania w oparciu o numer domu mają sens? W metrykach istnieje wiele zapisów dla numeru domu, który jest wymieniony we wpisie dotyczącym ślubu Wojciecha i Barbary. Do domu tego przypisane były jednak różne nazwiska.
szsadu

Nieaktywny

Post autor: szsadu »

Numeracja domów się zmieniała na przestrzeni lat. Dom mający numer 2 dzisiaj może mieć 8. Nie mówiąc o zmianie układu działek, domów i sami ludzie też mogą mieszkać inni. Nie powiązani z tamtymi rodzinnie.
Pozdrawiam
slawek_krakow

Sympatyk

Przecież ja cały czas piszę o parafii Raciborowice, a więc i wsi Węgrzce, w której sam mam przodków. Nie pamiętam dat krańcowych dla jakich te księgi się zachowały, ale z pewnością są dla lat 1812-1850, sądząc po tym co mam zarchiwizowane na dysku, a co dotyczy mojej rodziny.
Co do poszukiwań na podstawie numeru domów w tamtym okresie, to mam swoje zdanie. Czasem pomaga, częściej prowadzi na manowce.
Masz mapy katastru z 1847 w sieci, plus część opisowa, niestety nie w sieci, a skąd możesz zasięgnąć informacji o właścicielach parcel.
Można też podjąć wysiłek kwerendy archiwaliów, które zachowały się po Dobrach Rządowych Wolnego Miasta Krakowa, w skład to których dóbr, a konkretnie Ekonomii Białoprądnickiej, Węgrzce wchodziły. Tam lustracje, daniny etc. Może też jakieś stare inwentarze, kto wie.

Zacząłbym od ASC jednakoż, bo będziesz miał imiona rodziców Wojciecha, co zdaje się być kluczowe.
nowicki_z_nowickich

Sympatyk

Gwoli ścisłości - celem znalezienia ASC powinienem udać się do kościoła parafialnego czy do archiwum narodowego? Zakładam że w postaci cyfrowej ich nie dorwę. Dziękuję za rady!
slawek_krakow

Sympatyk

To co wiem na pewno, jako że korzystałem, to to, że zostały sfotografowane przez mormonów i są dostępne na mikrofilmach w AN Kraków.
AdamKolacz

Sympatyk

Post autor: AdamKolacz »

Metryki z Raciborowic są dostępne od 1604 roku u Mormonów:
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

Niestety są zakluczykowane, ale możesz zapytać np. Worwąga czy da radę Ci je udostepnić.
nowicki_z_nowickich

Sympatyk

Ślicznie dziękuję za sugestię!
nowicki_z_nowickich

Sympatyk

Z innych źródeł (metryka ślubu syna z 1849 - ostatnia pozycja): https://i.ibb.co/Pm3Kf6k/Zgon.png, wnioskuję, że Wojciech Nowicki w 1849 już nie żył. Prosiłbym o potwierdzenie, ponieważ ciężko mi rozczytać łacinę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”