Problemy z MyHeritage
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Re: MyHeritage - wykresy w FTB -wyświetlanie zdjęć
Dzień Dobry
Zrobiłam tak jak radził Andrzej i mam teraz 2 drzewa to stare ze złym formatem miejscowości i nowe z nazwą importowanego (poprawionego) pliku ged, jestem załamana, co robić?
Dla wyjaśnienia jeszcze dodam, że po wybraniu pliku do zaimportowania, komunikat nie zniknął i myślałam, że coś nie tak zrobiłam i kliknęłam ponownie.
Czy te zmiany są automatyczne, czy trzeba czekać?
Może to drugie drzewo powstało po ponownym kliknięciu, jeśli tak to jak to usunąć?
Zrobiłam tak jak radził Andrzej i mam teraz 2 drzewa to stare ze złym formatem miejscowości i nowe z nazwą importowanego (poprawionego) pliku ged, jestem załamana, co robić?
Dla wyjaśnienia jeszcze dodam, że po wybraniu pliku do zaimportowania, komunikat nie zniknął i myślałam, że coś nie tak zrobiłam i kliknęłam ponownie.
Czy te zmiany są automatyczne, czy trzeba czekać?
Może to drugie drzewo powstało po ponownym kliknięciu, jeśli tak to jak to usunąć?
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
Gałczyński

- Kontakt:
Tak jak pisałem. jeśli to drugie drzewo jest ok, to to pierwsze musisz usunąć.
Drzewo > zarządzaj drzewami i usuwasz to, którego nie potrzebujesz.
Drzewo > zarządzaj drzewami i usuwasz to, którego nie potrzebujesz.
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
no to już wszystko jasne, jestem "mądra inaczej" bo stworzyłam to drzewo używając mejla mojego męża i to on formalnie jest adminem, z jego komputera mogłam pozmieniać te nazwy w FamilyMap bez konieczności pobierania pliku ged. Człowiek się uczy całe życie 
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
W drzewie na myheritage.pl odlączyłem część zbioru drzewa poprzez opcję "usuń połaczenie" i teraz w głównym drzewie mam dwa drzewa to główne oraz to drugie mniejsze odlączone od tego głównego.
Stąd mam pytanie czy jest jakiś sposób aby tą wyłączoną część drzewa zapisać pod inną nazwą jako drugie inne drzewo ??? - no aby go po prostu wyeksportować jako inne drzewo .
Przeglądałem różne opcje myheritage ale nic pomocnego na razie nie znalazłem.
Stąd mam pytanie czy jest jakiś sposób aby tą wyłączoną część drzewa zapisać pod inną nazwą jako drugie inne drzewo ??? - no aby go po prostu wyeksportować jako inne drzewo .
Przeglądałem różne opcje myheritage ale nic pomocnego na razie nie znalazłem.
Czesław
Tobie raczej chodzi o przeniesienia (odłączonego) drzewa do nowej witryny.
Nie widzę również takiej opcji na ich stronie.
Ja bym pobrał plik gedcom, żeby w programie (np. w darmowej wersji Ahnenblatt) usunąć główne drzewo, albo zrobić to jeszcze raz na kopii, a potem zaimportować do nowej witryny.
Nie widzę również takiej opcji na ich stronie.
Ja bym pobrał plik gedcom, żeby w programie (np. w darmowej wersji Ahnenblatt) usunąć główne drzewo, albo zrobić to jeszcze raz na kopii, a potem zaimportować do nowej witryny.
Łukasz
niezrozumiała polityka firmy MyHeritage
Witam,
Kiedy zakładałem jedno ze swoich drzew genealogicznych na jeden ze swoich adresów mailowych, nie było z tym żadnych problemów. Po pewnym czasie, kiedy kilkakrotnie wykonywałem operację eksportu swoich danych do GEDCOM, nie działo się w odpowiedzi absolutnie [b]nic[/b]...
Jak to jest, że jedne domeny mailowe są przez nich "lubiane", a inne są "be"? Kiedy pytałem się onegdaj forumowiczów, czy można mieć kilka drzew na tym samym (oczywiście "lubianym" przez MH) adresie mailowym, ktoś odpowiedział, że tak. W takim razie, jak taki proces przeprowadzić, żeby w rezultacie nie otrzymać durnego komunikatu "[u]Ten adres e-mail jest już zajęty. Wybierz inny adres e-mail[/u]"?
Kiedy zakładałem jedno ze swoich drzew genealogicznych na jeden ze swoich adresów mailowych, nie było z tym żadnych problemów. Po pewnym czasie, kiedy kilkakrotnie wykonywałem operację eksportu swoich danych do GEDCOM, nie działo się w odpowiedzi absolutnie [b]nic[/b]...
Jak to jest, że jedne domeny mailowe są przez nich "lubiane", a inne są "be"? Kiedy pytałem się onegdaj forumowiczów, czy można mieć kilka drzew na tym samym (oczywiście "lubianym" przez MH) adresie mailowym, ktoś odpowiedział, że tak. W takim razie, jak taki proces przeprowadzić, żeby w rezultacie nie otrzymać durnego komunikatu "[u]Ten adres e-mail jest już zajęty. Wybierz inny adres e-mail[/u]"?
Pozdrawiam - Wiesław
- marcin_kowal

- Kontakt:
niezrozumiała polityka firmy MyHeritage
a może wystarczy przeczytać regulamin ?
wiem... to wymaga wysiłku.
wiem... to wymaga wysiłku.
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
Re: niezrozumiała polityka firmy MyHeritage
[quote="marcin_kowal"]a może wystarczy przeczytać regulamin ?
wiem... to wymaga wysiłku.[/quote]
Z podziękowaniem za wyczerpującą odpowiedź i dobrą radę.
wiem... to wymaga wysiłku.[/quote]
Z podziękowaniem za wyczerpującą odpowiedź i dobrą radę.
Pozdrawiam - Wiesław
Adres email służy do zakładania konta, na jednym koncie można mieć kilka drzew. Trzeba wejść w opcję moje witryny i tam założyć nową stronę.Talos pisze:Witam,
Kiedy zakładałem jedno ze swoich drzew genealogicznych na jeden ze swoich adresów mailowych, nie było z tym żadnych problemów. Po pewnym czasie, kiedy kilkakrotnie wykonywałem operację eksportu swoich danych do GEDCOM, nie działo się w odpowiedzi absolutnie nic...
Jak to jest, że jedne domeny mailowe są przez nich "lubiane", a inne są "be"? Kiedy pytałem się onegdaj forumowiczów, czy można mieć kilka drzew na tym samym (oczywiście "lubianym" przez MH) adresie mailowym, ktoś odpowiedział, że tak. W takim razie, jak taki proces przeprowadzić, żeby w rezultacie nie otrzymać durnego komunikatu "Ten adres e-mail jest już zajęty. Wybierz inny adres e-mail"?
[quote="Wojtek_W"]Adres email służy do zakładania konta, na jednym koncie można mieć kilka drzew. Trzeba wejść w opcję moje witryny i tam założyć nową stronę.[/quote]
Witam,
Do tej opcji dotarłem wcześniej, ale ja nie chcę mozolnie dłubać następnego drzewa, tylko chciałbym dołączyć swoje wytworzone kiedyś na innym adresie konta. Opcja zaimportowania pliku GEDCOM też odpada, bo z domeny xxxx(et)o2.pl niemożliwy jest eksport tego pliku...
Czy jest jakieś wyjście z tej patowej sytuacji [i](bez zagłębiania się w regulamin MH)[/i]???
Witam,
Do tej opcji dotarłem wcześniej, ale ja nie chcę mozolnie dłubać następnego drzewa, tylko chciałbym dołączyć swoje wytworzone kiedyś na innym adresie konta. Opcja zaimportowania pliku GEDCOM też odpada, bo z domeny xxxx(et)o2.pl niemożliwy jest eksport tego pliku...
Czy jest jakieś wyjście z tej patowej sytuacji [i](bez zagłębiania się w regulamin MH)[/i]???
Pozdrawiam - Wiesław
Na koncie o2.pl zmienić mail na gmail (w ustawieniach konta). Wtedy wszystko zacznie działać.Talos pisze:Witam,Wojtek_W pisze:Adres email służy do zakładania konta, na jednym koncie można mieć kilka drzew. Trzeba wejść w opcję moje witryny i tam założyć nową stronę.
Czy jest jakieś wyjście z tej patowej sytuacji (bez zagłębiania się w regulamin MH)???
[quote="Wojtek_W"]Na koncie o2.pl zmienić mail na gmail (w ustawieniach konta). Wtedy wszystko zacznie działać.[/quote]
Wiem, Wojtek, że taka opcja zadziała, ale jak pisałem wcześniej: "Ten adres e-mail jest już zajęty. Wybierz inny adres e-mail", gdyż na moim adresie gmail mam inne drzewo... Nie chcę rozszerzać swojej puli adresów mailowych, gdyż mam już ich trochę...
Wiem, Wojtek, że taka opcja zadziała, ale jak pisałem wcześniej: "Ten adres e-mail jest już zajęty. Wybierz inny adres e-mail", gdyż na moim adresie gmail mam inne drzewo... Nie chcę rozszerzać swojej puli adresów mailowych, gdyż mam już ich trochę...
Pozdrawiam - Wiesław