Dawna rodzina szlachecka: Rawicz

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Paval

Sympatyk

Post autor: Paval »

Nie mogę znaleźć informacji o dawnej rodzinie szlacheckiej:Rawicz

Andrzej z Drzewicy Drzewicki, sędzia w Opocznie 1361 r. (Bart), świadek w sądzie
w Sandomierzu 1373 r. (KDM. III), zmarły według spominków 1385 i\, a żona jego,
Otylia Rawiczówna, zmarła 1382 r.

Co to za rodzina?
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Trzeba szukać opracowań o średniowiecznych Rawitach, w tym współczesnych naukowych. Zajmował się nimi m.in. Prof. Jan Wroniszewski z UMK
Paval

Sympatyk

Re: Dawna rodzina szlachecka: Rawicz

Tomasz_Lenczewski pisze:Trzeba szukać opracowań o średniowiecznych Rawitach, w tym współczesnych naukowych. Zajmował się nimi m.in. Prof. Jan Wroniszewski z UMK
Pozdrawiam Tomasz! Idę szukać twórczości szanownego Pana
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

Paval pisze:Nie mogę znaleźć informacji o dawnej rodzinie szlacheckiej:Rawicz

Andrzej z Drzewicy Drzewicki, sędzia w Opocznie 1361 r. (Bart), świadek w sądzie

Co to za rodzina?
Rawici, podobnie jak Gryfici to rody herbowe czyli spokrewnione i nie spokrewnione rodziny, używające tego samego herbu, a więc Rawy czy Gryfa w podanych przez ciebie przypadkach. Poszczególne rodziny przyjmowały z czasem różne nazwiska, tworzone najczęściej od głównej posiadłości, jak wyżej wzmiankowany Andrzej z Drzewicy, a więc Drzewicki. Nie wiem jakich konkretnie informacji poszukujesz, na temat samej Otylii czy ogólnie wspólnoty rodowej, czy to efekt twoich zainteresowań genealogicznych czy piszesz pracę nt. średniowiecznych rodów rycerskich bo w każdym z tych przypadków droga trochę inna, ale spróbuj też zajrzeć do herbarzy. Tam również można co nieco się dowiedzieć. Jeśli chodzi o Otylię w kontekście genealogicznym to istotne kto cię do niej doprowadził..
Paval

Sympatyk

EWAFRA pisze:
Paval pisze:Nie mogę znaleźć informacji o dawnej rodzinie szlacheckiej:Rawicz

Co to za rodzina?
Rawici, podobnie jak Gryfici to rody herbowe czyli spokrewnione i nie spokrewnione rodziny, używające tego samego herbu, a więc Rawy czy Gryfa w podanych przez ciebie przypadkach. Poszczególne rodziny przyjmowały z czasem różne nazwiska, tworzone najczęściej od głównej posiadłości, jak wyżej wzmiankowany Andrzej z Drzewicy, a więc Drzewicki. Nie wiem jakich konkretnie informacji poszukujesz, na temat samej Otylii czy ogólnie wspólnoty rodowej, czy to efekt twoich zainteresowań genealogicznych czy piszesz pracę nt. średniowiecznych rodów rycerskich bo w każdym z tych przypadków droga trochę inna, ale spróbuj też zajrzeć do herbarzy. Tam również można co nieco się dowiedzieć. Jeśli chodzi o Otylię w kontekście genealogicznym to istotne kto cię do niej doprowadził..

Interesuję się nimi ze względów genealogicznych. Moi Żardecki przychodzą trochę później od tych Drzewickich. Dlatego możliwe jest znalezienie nowych rodzin poprzez żony bezpośrednich przodków – niezwykle interesująca informacja.

Oczywiście przejrzałem główne herbarzy.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Żona bezpośredniego przodka, też może być bezpośrednim przodkiem.
Oczywiście nie ma innych przodków, niż bezpośredni.
Krzysztof Wasyluk
Paval

Sympatyk

Krzysztof_Wasyluk pisze:Żona bezpośredniego przodka, też może być bezpośrednim przodkiem.
Oczywiście nie ma innych przodków, niż bezpośredni.
Z pewnością masz rację. Polski nie jest moim językiem ojczystym, więc popełniłem taki błąd.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”