Nie w każdym przypadku. Niektóre AP jeszcze nie zamieściły takich informacji na szwaLakiluk pisze:Na SzwA jest tylko informacja o kopercie z podaniem imienia nazwiska, daty ur. i zgonu.
Koperty dowodowe, dowody osobiste..
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Piotr_Romanowski

-
Sroczyński_Włodzimierz

"jeszcze" sugeruje, że mają zamiar lub jest mechanizm, które je zmusi
optymistyczne
optymistyczne
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Piotr_Romanowski

Może nie tyle zmusi co chyba nie ma powodu żeby takie informacje się tam nie znalazły. W końcu inne AP umieściły na szwa te informacje więc dlaczego pozostałe nie miałyby tego zrobić?Sroczyński_Włodzimierz pisze:"jeszcze" sugeruje, że mają zamiar lub jest mechanizm, które je zmusi
optymistyczne
PS. Włodku czy masz wiedzę jak idzie przekazywanie kopert z dzielnic warszawskich do AP?
-
Sroczyński_Włodzimierz

Analogicznie do schematu odwrotnego: to, że niektóre nie umieściły informacji nie oznacza, że wszystkie powinny się powstrzymać. Plus inne analogie (meldunkowe etc).
z "dzielnic" ..warto przypomnieć, że tu podział na serie i numery nie miejsce wytworzenia czy ostatni adres
do sprawdzenia, ale wydaje się, że podobnie jak z inną dokumentacją
czyli tradycyjnie Praga-Północ zdaje (i ma co), reszta od "częściowo" do "mam na to kompletnie wywalone"
co do udostępniania (i szerzej istnienia) inwentarzy , spisów i innych pomocy/narzędzi
przejrzyj szwa pod kątem zawartość/istnieje/został wprowadzony (jest elektroniczny)/został opublikowany - zespołu 72 gdzieś tak 2220 i dalsze - Urząd Dzielnicowy (Dzielnicy)/Prezydium Dzielnicowej RN
2227, 2229 (Praga Północ) w opisie mają ślad (bez listy jednostek etc), reszta ech
z "dzielnic" ..warto przypomnieć, że tu podział na serie i numery nie miejsce wytworzenia czy ostatni adres
do sprawdzenia, ale wydaje się, że podobnie jak z inną dokumentacją
czyli tradycyjnie Praga-Północ zdaje (i ma co), reszta od "częściowo" do "mam na to kompletnie wywalone"
co do udostępniania (i szerzej istnienia) inwentarzy , spisów i innych pomocy/narzędzi
przejrzyj szwa pod kątem zawartość/istnieje/został wprowadzony (jest elektroniczny)/został opublikowany - zespołu 72 gdzieś tak 2220 i dalsze - Urząd Dzielnicowy (Dzielnicy)/Prezydium Dzielnicowej RN
2227, 2229 (Praga Północ) w opisie mają ślad (bez listy jednostek etc), reszta ech
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
-
haniakowalczyk52

Koperta dowodowa - problem i pytanie
Witam Szanownych Genealogów,
mam do Was serdeczną prośbę o pomoc.
Jakiś czas temu skierowałam wniosek do Urzędu Miasta z prośbą o udostępnienie koperty dowodowej pierwszej żony mojego dziadka. Dziadek zmarł w latach 90tych a jego pierwsza żona w 2005 roku.
Urzędnik odmówił mi wydania koperty twierdząc, iż nie jestem spokrewniona z jego pierwszą żoną. Oczywiście tutaj się wszyscy zgadzamy. Mimo wszystko zastanawiam się, czy jest jakakolwiek możliwość otrzymania koperty dowodowej jego pierwszej żony? Jestem niezwykle ciekawa ich wspólnej historii a niestety nikt z żyjących członków rodziny nie zna zbyt wielu szczegółów - stąd pomysł otrzymania koperty dowodowej.
Czy macie Drodzy Genealodzy pomysł czy można cokolwiek zrobić w tej sytuacji? Niestety na razie Urząd nie będzie przekazywać koperty do Archiwum Państwowego.
Przesyłam pozdrowienia
Hania
Jakiś czas temu skierowałam wniosek do Urzędu Miasta z prośbą o udostępnienie koperty dowodowej pierwszej żony mojego dziadka. Dziadek zmarł w latach 90tych a jego pierwsza żona w 2005 roku.
Urzędnik odmówił mi wydania koperty twierdząc, iż nie jestem spokrewniona z jego pierwszą żoną. Oczywiście tutaj się wszyscy zgadzamy. Mimo wszystko zastanawiam się, czy jest jakakolwiek możliwość otrzymania koperty dowodowej jego pierwszej żony? Jestem niezwykle ciekawa ich wspólnej historii a niestety nikt z żyjących członków rodziny nie zna zbyt wielu szczegółów - stąd pomysł otrzymania koperty dowodowej.
Czy macie Drodzy Genealodzy pomysł czy można cokolwiek zrobić w tej sytuacji? Niestety na razie Urząd nie będzie przekazywać koperty do Archiwum Państwowego.
Przesyłam pozdrowienia
Hania
-
Piotr_Romanowski

Re: Koperta dowodowa - problem i pytanie
Proszę zapytać o podstawę prawną takiej decyzji. Ciekawe co wymyślą?...haniakowalczyk52 pisze:Witam Szanownych Genealogów,
Przesyłam pozdrowienia
Hania
-
haniakowalczyk52

Witam serdecznie,
Podstawa prawna - "ochrona danych osobowych, wskazywana przeze mnie osoba w kopercie dowodowej była pierwszą osobą mojego dziadka i nie jest moją krewną."
Podstawa prawna - "ochrona danych osobowych, wskazywana przeze mnie osoba w kopercie dowodowej była pierwszą osobą mojego dziadka i nie jest moją krewną."
Haniu,haniakowalczyk52 pisze:Witam serdecznie,
Są podstawy do odwołania się od wydanej decyzji - jest nim wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z 25 października 2021 r., sygn. akt III SA/Kr 706/21.
Sprawa została opisana tutaj:
https://www.gazetaprawna.pl/firma-i-pra ... iasta.html
Zwróć uwagę na ten fragment:
Pozdrawiam,m.in., że dobro osobiste w postaci kultu pamięci osoby zmarłej przysługuje siostrze żony zmarłego (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Krakowie, sygn. akt I ACa 1305/16) czy też konkubinie (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie, sygn. akt. VI ACa 595/17), a więc osobom niespokrewnionym.
Zosia
Może komuś przyda się ta informacja. Udało mi się uzyskać informacje, iż w UM Chełmno posiadają koperty dowodowe osób zmarłych po 1973 roku, więc jeśli ktoś ma kogoś z powiatu chełmińskiego/Chełmna, to myślę, że warto spróbować.
Czy ktoś miał to cudowne uczucie uzyskać kopię dokumentacji z koperty dowodowej osoby zmarłej przed 1975? Czy ktoś próbował/ma doświadczenie z poszukiwaniem koperty dowodowej w archiwach policji/IPN? Zastanawiam się czy nie spróbować.
Czy ktoś miał to cudowne uczucie uzyskać kopię dokumentacji z koperty dowodowej osoby zmarłej przed 1975? Czy ktoś próbował/ma doświadczenie z poszukiwaniem koperty dowodowej w archiwach policji/IPN? Zastanawiam się czy nie spróbować.
Serdecznie pozdrawiam
Damian
Damian
Udało mi się uzyskać kopertę dowodową mojego pradziadka, zmarłego w 1966 roku. Trafiła ona do AP w Rzeszowie. Co ciekawe, uzyskałam odpowiedź, że już koperta dowodowa prababci, zmarłej w 1956 roku, się nie zachowała. We Wrocławiu uzyskałam odpowiedź, że koperta dowodowa babci zmarłej w 1974 roku się nie zachowała, ale jak poprosiłam o protokół zniszczenia lub inną dokumentację, to powiedziano mi, że nie istnieje. Loteria adresowa bym powiedziała.Czy ktoś miał to cudowne uczucie uzyskać kopię dokumentacji z koperty dowodowej osoby zmarłej przed 1975? Czy ktoś próbował/ma doświadczenie z poszukiwaniem koperty dowodowej w archiwach policji/IPN? Zastanawiam się czy nie spróbować.
IPN jest bardzo pomocne w odnajdywaniu dokumentacji paszportowej. Nie słyszałam jeszcze o przypadku, gdzie znaleźliby koperty dowodowe. Warto pamiętać, że IPN będzie przechowywało (lub miało dostęp do) głównie dokumentację związaną z komunistycznym aparatem państwowym i II WŚ.
Pozdrawiam,
Zosia
Gratuluję uzyskania koperty dowodowej pradziadka. Szkoda, że pozostałych starszych nie udało się uzyskać.Sophie pisze:Udało mi się uzyskać kopertę dowodową mojego pradziadka, zmarłego w 1966 roku. Trafiła ona do AP w Rzeszowie. Co ciekawe, uzyskałam odpowiedź, że już koperta dowodowa prababci, zmarłej w 1956 roku, się nie zachowała. We Wrocławiu uzyskałam odpowiedź, że koperta dowodowa babci zmarłej w 1974 roku się nie zachowała, ale jak poprosiłam o protokół zniszczenia lub inną dokumentację, to powiedziano mi, że nie istnieje. Loteria adresowa bym powiedziała.Czy ktoś miał to cudowne uczucie uzyskać kopię dokumentacji z koperty dowodowej osoby zmarłej przed 1975? Czy ktoś próbował/ma doświadczenie z poszukiwaniem koperty dowodowej w archiwach policji/IPN? Zastanawiam się czy nie spróbować.
IPN jest bardzo pomocne w odnajdywaniu dokumentacji paszportowej. Nie słyszałam jeszcze o przypadku, gdzie znaleźliby koperty dowodowe. Warto pamiętać, że IPN będzie przechowywało (lub miało dostęp do) głównie dokumentację związaną z komunistycznym aparatem państwowym i II WŚ.
Pozdrawiam,
Zosia
Na Geneablogii w artykule napisali, że niektóre koperty dowodowe są w archiwum IPN. IPN ma nawet inwentarz, lecz niestety chyba za dobrze nie potrafię z niego skorzystać, bo nic o żadnej kopercie nie znalazłem.
Link do artykułu na geneablogii: https://www.geneablogia.com/post/gdzie- ... odk%C3%B3w
Serdecznie pozdrawiam
Damian
Damian
Dziękuję za link - poszperam trochę więcej w temacie jak będę miała chwilę, bo mnie to zaciekawiło.
Nie znalazłam konkretów pod hasłem "dowód osobisty" lub "koperta dowodowa", także podejrzewam, że musi to być zindeksowane w innym kontekście. Może warto zapytać autora bloga jaki jest zakres tych zbiorów w IPN?
Akurat tak się składa, że trafiły do mnie koperty dowodowe dalekich członków rodziny. Ogółem otrzymałam 143 stron i się sama zastanawiałam, dlaczego aż tyle. Okazało się, że nie tylko otrzymałam kopie ich niemieckich dokumentów z robót przymusowych, ale również ich wnioski do Milicji Obywatelskiej i maszynopisy funkcjonariusza, który sprawdzał, czy mają odpowiednie poglądy, kolegów za granicą i czy dobrze się prowadzą. Wiele komentarzy z tych dokumentów nadaje się do absurdów, kiksów i kwiatów.
Pozdrawiam,
Zosia
Nie znalazłam konkretów pod hasłem "dowód osobisty" lub "koperta dowodowa", także podejrzewam, że musi to być zindeksowane w innym kontekście. Może warto zapytać autora bloga jaki jest zakres tych zbiorów w IPN?
Akurat tak się składa, że trafiły do mnie koperty dowodowe dalekich członków rodziny. Ogółem otrzymałam 143 stron i się sama zastanawiałam, dlaczego aż tyle. Okazało się, że nie tylko otrzymałam kopie ich niemieckich dokumentów z robót przymusowych, ale również ich wnioski do Milicji Obywatelskiej i maszynopisy funkcjonariusza, który sprawdzał, czy mają odpowiednie poglądy, kolegów za granicą i czy dobrze się prowadzą. Wiele komentarzy z tych dokumentów nadaje się do absurdów, kiksów i kwiatów.
Pozdrawiam,
Zosia
Są tacy, co próbowali w oparciu o art 23KC.
Skończyło się w miarę skutecznymi odwołaniami:
II SA/Op 44/23 i 14/23 - WSA w Opolu
Ale jest też
III SA/GI 1089/21 WSA w Gliwicach
Można też ten wyrok interpretować, że wniosek o wydanie kopii powinien być bardziej uszczegółowiony i uzasadniony.
Skończyło się w miarę skutecznymi odwołaniami:
II SA/Op 44/23 i 14/23 - WSA w Opolu
Ale jest też
III SA/GI 1089/21 WSA w Gliwicach
Można też ten wyrok interpretować, że wniosek o wydanie kopii powinien być bardziej uszczegółowiony i uzasadniony.
pozdrawiam, Piotr