Mińsk Litewski kościół katolicki
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Dzień dobry
Poszukuję metryki urodzenia z 1870/1871 z kościoła katolickiego z Mińska, obecna Białoruś. Gdzie ich szukać?
Pozdrawiam serdecznie I dziękuję za pomoc.
Marzena
Poszukuję metryki urodzenia z 1870/1871 z kościoła katolickiego z Mińska, obecna Białoruś. Gdzie ich szukać?
Pozdrawiam serdecznie I dziękuję za pomoc.
Marzena
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
-
Świętczak_Sebastian

To chyba nie są księgi katolickie, a raczej ewangelickie.
--
Sebastian
Sebastian
Też tak mi się wydaje. Nazwiska niemieckobrzmiące.
Boję się, że ksiąg kościoła w Mińsku z tamtego okresu nie ma. Nie bardzo mogę się doczytać, jaki kościół katolicki był w Mińsku. Czy to była katedra czy kościół Św Rocha.
Boję się, że ksiąg kościoła w Mińsku z tamtego okresu nie ma. Nie bardzo mogę się doczytać, jaki kościół katolicki był w Mińsku. Czy to była katedra czy kościół Św Rocha.
Kościół św. Rocha to tzw. Na Górce, katolicki. Katedra oczywiście też katolicka.
Białko, Bajgot, Dancewicz, Jakusik, Mikołajczyk, Naliwajko, Miszkiel, Maskiewicz -> Szczuczyn, Różanka, Mikielewszczyzna -> powiat lidzki
Gruchacz -> Myślenice
Gruchacz -> Myślenice
Mnie interesują lata 1870/71. Kościoły katolickie były zamykane, dlatego nie wiem w jakim kościele katolickim ew.dziecko mogło zostać ochrzczone. Bo jeśli nie mogło już zostać ochrzczone w kościele katolickim, to gdzie było zapisywane?
Księgi kościołów mińskich, jeśli przetrwały, są w NIAB w Mińsku. Większość zasobów NIAB nie jest dostępna online, niestety. Biorąc pod uwagę obecną sytuację, nie wiadomo kiedy się to zmieni.
Jeśli chce się Pani dowiedzieć czegoś bardziej konkretnego, proponuję zapytać tu na forum p. Brożka (Brozek_Oskar), który bywa w tym archiwum.
Jeśli chce się Pani dowiedzieć czegoś bardziej konkretnego, proponuję zapytać tu na forum p. Brożka (Brozek_Oskar), który bywa w tym archiwum.
Pozdrawiam
Marek
PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
Marek
PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
W 2001 roku ukazał się reprint wydawnictwa Nasze kościoły, w tomie I Diecezja Mińska są historie kościołow i parafii.
Katedra w Mińsku powstała w XVIII wieku staraniem ojców Jezuitów i mimo różnych zawirowań (jak choćby skasowanie zakonu) działała i działa do dzisiaj. Jakieś księgi z plebanii zabrano ostatnio - ale co władze rządowe dalej zamierzają, kto wie.
Kościół św.Symeona i św.Heleny powstał na początku XX wieku staraniem samych wiernych i hojnym dotacjom Edwarda Wojniłłowicz. Dzisiaj przez władze zamknięty
Kościół św. Trójcy na Złotej Górce był kilka razy przenoszony, ostatecznie zlikwidowany po 1840, nabżeństwa przeniesiono do kaplicy cmentarnej - malutkiej, drewnianej. Pozwolenie na wzniesienie nowego, murowanego wydano w 1861 i po trzech latach kościół staną i to on jest pod wezwaniem św.Rocha.
No i jeszcze jeden, który w XIX wieku był kilka wiorst od Mińska, to kościół na Kalwarii Mińskiej. Od 1884 do parafii należał też Annopol i Wołczkiewicze, ostatecznie oddzielone w 1905 roku. Po tym czasie kościół ponownie pełnił funkcję kaplicy cmentarnej.
Swego czasu pytałam o księgi w NIAB ale konkretnej odpowiedzi co do końca XIX i początku XX wieku nie dostałam. A jestem tymi księgami bardzo zainteresowana.
Katedra w Mińsku powstała w XVIII wieku staraniem ojców Jezuitów i mimo różnych zawirowań (jak choćby skasowanie zakonu) działała i działa do dzisiaj. Jakieś księgi z plebanii zabrano ostatnio - ale co władze rządowe dalej zamierzają, kto wie.
Kościół św.Symeona i św.Heleny powstał na początku XX wieku staraniem samych wiernych i hojnym dotacjom Edwarda Wojniłłowicz. Dzisiaj przez władze zamknięty
Kościół św. Trójcy na Złotej Górce był kilka razy przenoszony, ostatecznie zlikwidowany po 1840, nabżeństwa przeniesiono do kaplicy cmentarnej - malutkiej, drewnianej. Pozwolenie na wzniesienie nowego, murowanego wydano w 1861 i po trzech latach kościół staną i to on jest pod wezwaniem św.Rocha.
No i jeszcze jeden, który w XIX wieku był kilka wiorst od Mińska, to kościół na Kalwarii Mińskiej. Od 1884 do parafii należał też Annopol i Wołczkiewicze, ostatecznie oddzielone w 1905 roku. Po tym czasie kościół ponownie pełnił funkcję kaplicy cmentarnej.
Swego czasu pytałam o księgi w NIAB ale konkretnej odpowiedzi co do końca XIX i początku XX wieku nie dostałam. A jestem tymi księgami bardzo zainteresowana.
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
-
Wladzislaw

- Kontakt:
Za 1870 ksiega minskich kosciolow zachowala sie. Za blizsze do 1870 lata - nie. Ogladanie tylko w archiwum w Minsku, albo zamowiene archiwum poszukiwanie metryki.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/