informacje o żołnierzu II RP - moim pradziadku

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

maro19880518

Post autor: maro19880518 »

Witam, poszukuję informacji o moim pradziadku Janie Dziurawcu który brał udział w kampanii wrześniowej. Urodził się w 1914 roku, powołany był do wojska w 1937 ( w wieku 23 lat ), miał wyjść z wojska jesienią 1939 roku. Służył w "ułanach" ( prawdopodobnie chodziło o kawalerię ). Mieszkał w Częstoborowicach ( to okolice Lublina, dzisiejszy powiat Świdnicki). W czasie wojny działał w Batalionach Chłopskich w swoim rejonie.Niestety te informacje znam tylko z opowieści dziadka i ojca. Tu też są małe rozbieżności: kiedy pytałem kiedyś swojego dziadka ten powiedział, że jego ojciec po kampanii wrześniowej po prostu przyszedł do domu w cywilnym ubraniu, ( być może jego odział rozwiązano lub został rozbity), natomiast mój ojciec opowiadał mi kiedyś, że jego dziadek wspominał kiedyś, że uciekł z sowieckiego obozu i potem wrócił do domu. Niestety pradziadka widziałem może 2 razy w życiu i byłem wtedy małym dzieckiem, a od swojego dziadka i ojca dowiedziałem się tylko tyle, więc praktycznie nic, a interesuje mnie głównie w jakim oddziale walczył ( być może któraś z brygad kawalerii lub jakiś inny odział konny). Mój dziadek mówił mi też, że jego ojciec nie chwalił się bardzo na zewnątrz ani udziałem w kampanii wrześniowej oraz działaniem w Batalionach Chłopskich ( wiadomo dlaczego ). Nie należał też do ZBoWiDU, a to mogło by trochę ułatwić sprawę. Dołączam fotografię pradziadka z pobytu w wojsku. Jest w mundurze szeregowego ułana, po lewej prawdopodobnie jakieś jego kolega w mundurze kaprala, nie wiem tylko czy z tej samej jednostki ( mundury delikatnie różnią się od siebie, ale to może wynikać z innego wykonania dla szeregowego i podoficera ). Pradziadek na pagonie ma numer, być może to numer jednostki / pułku ( niestety widać tylko jedną cyfrę końcową - wydaje mi się że to 5 ).

https://imageshack.com/i/pmQCz7K6j
https://imageshack.com/i/pouWgZgqj

Pozdrawiam Marek Dziurawiec
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Witaj,

Oczywiście nie znam przypadku Twojego pradziadka, ale wydaje mi się, że wersja powrotu z kampanii wrześniowej w cywilnym ubraniu jest jak najbardziej realna. W rodzinie mojej mamy było 3 braci i najstarszy, żołnierz zawodowy w stopniu plutonowego wyruszył z Bydgoszczy i zaginął w czasie bitwy nad Bzurą, a średni doszedł z wojskiem ( nie znam jednostki) pod sowiecką granicę 17 września 1939 i tam dostali rozkaz zakopania mundurów, i w cywilnych ubraniach przedostania się do domów. W jego przypadku był to powrót do Szubina. Rosjanie go pobili wcześniej kolbami więc w tych łachach i pogarbiony wyglądał jak starzec, a uszkodzenia kręgosłupa spowodowały trwałe kalectwo.
Jeśli Twój pradziadek powrócił do domu zdrowy to mógł następnie przystąpić do jakiejś organizacji podziemnej np. BCH i nie widzę sprzeczności w rodzinnych relacjach.
Jeśli chodzi o ZBOWID, to unikało go bardzo wielu byłych żołnierzy i partyzantów, a nikt normalny nie chwalił się publicznie przynależnością do AK i innych ugrupowań partyzanckich nawet w rodzinie. Mój ojciec był zaprzysiężonym żołnierzem AK i o tym fakcie dowiedziałam się dopiero kilka lat temu z książki o Bratoszewicach i ze wspomnień jego dowódcy z Kedywu okręgu Głowno.
Trzeba szukać we wszelkich materiałach historycznych na temat walk i jednostek wojskowych z okresu września 1939 r. Mnie się udało wszystko ustalić po wielu, wielu latach poszukiwań.

pozdrawiam
Janka
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

O mundur pytaj wojskowych, są rewelacyjnie pomocni
https://www.dws.org.pl/viewforum.php?f= ... c90b17e92a
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Możliwe, że zbieżność danych, niemniej sygnalizuję, że istnieje taki wpis:
https://inwentarz.ipn.gov.pl/showDetail ... age=3&url=[|typ=0]
Pozdrawiam.
Elża
maro19880518

Dziękuję, to na 99 procent mój pradziadek, po wojnie byli przez jakiś czas w majątku koło Kołobrzegu, Budzistowo to na przedmieściach miasta, dziadek czyli jego syn mi to sam opowiadał. Ja też tam byłem 2 razy, pytałem kilka starszych osób, niestety nikt już ich nie kojarzy, a sam dawny majątek jest teraz prywatny. Ciekawi mnie ie tylko co on robił w ORMO? O tym niestety nie wiedziałem.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

maro19880518 pisze:Ciekawi mnie ie tylko co on robił w ORMO? O tym niestety nie wiedziałem.
Ściągnij te dokumenty, w teczce może być dokładny życiorys
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
maro19880518

W jaki sposób sprawdzić czy w 1936 - 1939 w Częstoborowicach mieszkał właśnie Jan Dziurawiec urodzony w 1914 roku żonaty z Natalią z domu Maciejewska?
Jak pobrać te dokumenty z tej strony archiwalnej, nie widzę żadnego odnośnika?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”