Baryłowicz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Aleksandra22

Baryłowicz

Post autor: Aleksandra22 »

Chciałabym się czegoś dowiedzieć o przodkach mojego taty, jednak nie mam skąd zaczerpnąć informacji. Wiem tylko tyle, że rodzina mojego ojca pochodzi albo z Ukrainy albo z Litwy.
Krawczyk_Ala

Sympatyk

Baryłowicz

Post autor: Krawczyk_Ala »

Może trochę późno, ale udało się coś odnaleźć? Też szukam czegoś w temacie nazwiska Baryłowicz z Litwy, na pewno Wilno przez jakiś okres, nie wiem jak długo tam byli.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Baryłowicz

Post autor: Arek_Bereza »

Alu, jakieś szczegóły podaj, Litwa a zwłaszcza Wilno są relatywnie osiągalne :)
Choćby w indeksach
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Ale nie tylko
Krawczyk_Ala

Sympatyk

Baryłowicz

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Niestety dosyć świeże daty z potwierdzonym urodzeniem w Wilnie, Janina Baryłowicz ur 1925, Jadwiga Baryłowicz ur 1926, Halina Baryłowicz ur 1928, Stanisława Baryłowicz ur 1931, Regina Baryłowicz ur 1938. Ich matka Aleksandra Baryłowicz ur 1899 zm 1966. Wszyscy urodzeni w Wilnie przeprowadzili się do Giżycka. Mam jeszcze matkę Aleksandry, Aleksandra Wołkówna\Wołek ur 1876 zm 1952, ojciec Aleksander Baryłowicz. Co do nich niestety nie jestem do końca pewna czy Wilno. Aleksandra Wołkówna\Wołek miała też męża przed Baryłowiczem pana Mieśnikowa. Trochę ciężko jeśli chodzi o typowe poszukiwania :) Ale może coś komuś mignęło gdzieś? Albo możne ktoś ma pomysł co mogę zrobić żeby się więcej dowiedzieć? :D
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Baryłowicz

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Ojcem tych dzieci był Aleksander Baryłowicz a matką Aleksandra z domu Wołek?
Daty i miejsca zgonu w Polsce są znane, trzeba wystąpić do właściwego USC o odpisy aktów zgonu. Dowiesz się o rodzicach, dacie i miejscu urodzenia.
Daty urodzeń np. Aleksandry Wołk są pewne? Wynikają z dokumentów?
puszek

Sympatyk

Baryłowicz

Post autor: puszek »

"Daty urodzeń np. Aleksandry Wołk są pewne? Wynikają z dokumentów?"
Prawdopodobnie z tablicy nagrobnej w Giżycku
http://ecmentarz.gizycko.pl/mapa.html?gv=43960&cm=GZCK1
Bożena
Krawczyk_Ala

Sympatyk

Baryłowicz

Tak, daty Aleksandry Wołek mam tylko z tablicy nagrobnej w Giżycku, gdzie pochowana została z nazwiskiem pierwszego męża Mieśnikowa. Później miała męża Aleksander Baryłowicz, którego dat nie mam. Z nim dzieci, Aleksandrę Baryłowicz 1899-1966 urodzoną w Wilnie i zmarłą w Giżycku, leży z matką "http://ecmentarz.gizycko.pl/mapa.html?gv=43960&cm=GZCK1" właśnie tu, dziękuję Bożeno :)
puszek

Sympatyk

Re: Baryłowicz

"...Janina Baryłowicz ur 1925, Jadwiga Baryłowicz ur 1926, Halina Baryłowicz ur 1928, Stanisława Baryłowicz ur 1931, Regina Baryłowicz ur 1938..."
Trochę się pogubiłam w tych Aleksandrach.
Czyje to były dzieci, te w/w?
Bożena
Krawczyk_Ala

Sympatyk

Tak, trochę mylące :) Aleksander Baryłowicz z Aleksandrą Wołek (Mieśnikow na grobie) mieli Aleksandrę Baryłowicz, która miała "...Janina Baryłowicz ur 1925, Jadwiga Baryłowicz ur 1926, Halina Baryłowicz ur 1928, Stanisława Baryłowicz ur 1931, Regina Baryłowicz ur 1938...". Miała je z mężem Stanisławem poległym w 1944 r., nazwisko miał Rak albo Stok, ale nie wiadomo czemu dzieci nadal miały nazwisko matki Baryłowicz.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Może dlatego w urodzinach z Wilna nie znalazłem Aleksandry Wołek w 1899 :)
puszek

Sympatyk

Czy ta Regina Baryłowicz to córka Stanisława Rak/Stok i Aleksandry Baryłowicz?
http://ecmentarz.gizycko.pl/mapa.html?gv=43726&cm=GZCK1
Jeśli to ona, to wystąp do USC o jej akt zgonu. Powinny być dane ojca. Podobnie wystąp o akt zgonu Aleksandry (Baryłowicz) Rak/Stok powinno być miejsce urodzenia.
Bożena
Krawczyk_Ala

Sympatyk

"Może dlatego w urodzinach z Wilna nie znalazłem Aleksandry Wołek w 1899" widać mało im było imienia Aleksandra i musieli nam życie utrudnić nazywając jeszcze dziecko tak hahha Dziękuję za pomoc, teraz pozostaje mi wysyłanie wniosków :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”