Sarnacki Stanisław emigracja do USA
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
Stanisław Sarnacki emigracja do USA
Dodam tylko, że ja też przeglądam i szukam mojego Stanisława. Chciałabym się dowiedzieć kiedy popłynął i do kogo.
Mam nadzieję, że wspólnymi siłami znajdziemy go.
Mam nadzieję, że wspólnymi siłami znajdziemy go.
Bożena
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Trochę więcej czasu spędziłem na przeszukaniu manifestów statków przypływających do NY, Ellls Island, Castle Garden, też Baltimore, sprawdziłem wypływające z Europy z Hambiurga i Bremen - no i u mnie nie ma, Bożeno, Bożeno, no gdzie twój Stanisław się podział! 
W tej sytuacji mam prośbę do tak pomocnej Elży - Elżo, czy mogłabyś sprawdzić 2 źródła danych (ja nie mam free dostępu do tych baz), a one mogą podać czas i sposób przybycia do USA:
1. Petition for Naturalization
2. Declaration of Intention
Elżo droga - dzięki!
A dla Bożeny mam na dziś coś, czego w swojej "księdze rodziny" może jeszcze nie ma? To pochodzenie rodowego nazwiska Sarnacki:
Nazwisko to jest "wyróżnione" w pracach polskiej etymologii - w "Nazwiska Polaków Słownik Etymologiczno-Historyczny" oprac. zespół Prof. Kazimierza Rymuta, DWN, Kraków, 2001 r, tom II, str. 398: Nazwisko "Sarnacki" notowane w Polsce od roku 1525 - pochodzi bezpośrednio od na nazwy miejscowej 'Sarnaki' (białostockie, gmina Sarnaki). Nazwisko to pochodzi od staropolskiego nazwania/nazwiska "Sarna" - to notowane od 1377 roku. Potwierdzają to inne prace etymologiczne np. "Słownik Najstarszych Nazwisk Polskich - Pochodzenie Językowe XII-XIV WIEK), Zofia Kowalik-Kaleta, Leonarda Dacewicz, Beata Raszewska-Żurek, Warszawa, 2007 r.
I z tą etymologią można wyruszyć w kolejną, w możliwym kuzynostwie, rodzinną podróż po tym rejonie Podlasia/Północnego Mazowsza - tak na szybko, przepraszam, użyłem w Genetece funkcji "pobliskie parafie 15 km" i mamy w pobliżu par. Lachowo najstarsze wpisy Sarnackich - np. Krystyna Sarnacka ślub r. 1732 par. Grabowo, a więc ur. ok 1712 r., czy ur. Aleksandra - matka z d. Sarnacka - czyli ur. zapewne też ok. 1712 roku. No tak, wiele danych, tylko dla Bożeny tak trudno w genealogiczną podróż swojej rodziny, bo księgi jej Lachowa spalone.
Bogate historie rodzinne, piękne dawne dzieje.
Miłego weekendu,
Tadeusz
W tej sytuacji mam prośbę do tak pomocnej Elży - Elżo, czy mogłabyś sprawdzić 2 źródła danych (ja nie mam free dostępu do tych baz), a one mogą podać czas i sposób przybycia do USA:
1. Petition for Naturalization
2. Declaration of Intention
Elżo droga - dzięki!
A dla Bożeny mam na dziś coś, czego w swojej "księdze rodziny" może jeszcze nie ma? To pochodzenie rodowego nazwiska Sarnacki:
Nazwisko to jest "wyróżnione" w pracach polskiej etymologii - w "Nazwiska Polaków Słownik Etymologiczno-Historyczny" oprac. zespół Prof. Kazimierza Rymuta, DWN, Kraków, 2001 r, tom II, str. 398: Nazwisko "Sarnacki" notowane w Polsce od roku 1525 - pochodzi bezpośrednio od na nazwy miejscowej 'Sarnaki' (białostockie, gmina Sarnaki). Nazwisko to pochodzi od staropolskiego nazwania/nazwiska "Sarna" - to notowane od 1377 roku. Potwierdzają to inne prace etymologiczne np. "Słownik Najstarszych Nazwisk Polskich - Pochodzenie Językowe XII-XIV WIEK), Zofia Kowalik-Kaleta, Leonarda Dacewicz, Beata Raszewska-Żurek, Warszawa, 2007 r.
I z tą etymologią można wyruszyć w kolejną, w możliwym kuzynostwie, rodzinną podróż po tym rejonie Podlasia/Północnego Mazowsza - tak na szybko, przepraszam, użyłem w Genetece funkcji "pobliskie parafie 15 km" i mamy w pobliżu par. Lachowo najstarsze wpisy Sarnackich - np. Krystyna Sarnacka ślub r. 1732 par. Grabowo, a więc ur. ok 1712 r., czy ur. Aleksandra - matka z d. Sarnacka - czyli ur. zapewne też ok. 1712 roku. No tak, wiele danych, tylko dla Bożeny tak trudno w genealogiczną podróż swojej rodziny, bo księgi jej Lachowa spalone.
Bogate historie rodzinne, piękne dawne dzieje.
Miłego weekendu,
Tadeusz
Tadeuszu, dziękuję. Pochodzenia nazwiska Sarnackich nie badałam ale chętnie zamieszczę Twoją wypowiedź w swojej książce genealogicznej.
Parafię Grabowo przeglądałam i tam często pojawia się nazwisko Sarnacki. Niestety nie mam wiedzy jak ich powiązać z Sarnackimi z Górskich/par. Lachowo.
Dobrze chociaż, że inny mój Przodek Paweł Kiełczewski z Kiełcz Starych/par. Lachowo (to Ojciec mojej Babci) żenił się z panną Anną Bagińską ze Skrody Małej/par. Grabowo 18.X.1892r. Najstarszy Bagiński jakiego znalazłam to Maciej ożeniony z Katarzyną Kozikowską 24.XI.1715r./Dobki/par. Grabowo.
Parafię Grabowo przeglądałam i tam często pojawia się nazwisko Sarnacki. Niestety nie mam wiedzy jak ich powiązać z Sarnackimi z Górskich/par. Lachowo.
Dobrze chociaż, że inny mój Przodek Paweł Kiełczewski z Kiełcz Starych/par. Lachowo (to Ojciec mojej Babci) żenił się z panną Anną Bagińską ze Skrody Małej/par. Grabowo 18.X.1892r. Najstarszy Bagiński jakiego znalazłam to Maciej ożeniony z Katarzyną Kozikowską 24.XI.1715r./Dobki/par. Grabowo.
Bożena
Przypadkiem natknąłem się na tego Stanisława Sarnackiego:
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:KFDB-VFY
"Stanislaw Sarnock" przypłynął do Filadelfii na statku Breslau (prawdopodobnie z Bremy), w kwietniu 1910 roku.
Podany wiek - 23 lata, czyli jest rozbieżność 5-6 lat.
Miejsce urodzenia to "Dembrowa - Lomza - Russia", może to Dąbrowa par. Grabowo, odległa ok. 20 km od par. Lachowo.
Ojciec pasażera miał na imię nie Jan a "Ignatzy" (Ignacy?) i pochodził też z w/w miejscowości.
Na liście pasażerów podane są dane osoby znajomej podróżującego, jest to "Alek Galasko" (Gałązka?) z Filadelfii.
Wszystko wskazuje na to, że "Stanislaw Sarnock" to ktoś z odległej rodziny "tego" Stanisława Sarnackiego lub zupełnie obca osoba, ale może się przyda w poszukiwaniach.
Pozdrawiam,
Paweł
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:KFDB-VFY
"Stanislaw Sarnock" przypłynął do Filadelfii na statku Breslau (prawdopodobnie z Bremy), w kwietniu 1910 roku.
Podany wiek - 23 lata, czyli jest rozbieżność 5-6 lat.
Miejsce urodzenia to "Dembrowa - Lomza - Russia", może to Dąbrowa par. Grabowo, odległa ok. 20 km od par. Lachowo.
Ojciec pasażera miał na imię nie Jan a "Ignatzy" (Ignacy?) i pochodził też z w/w miejscowości.
Na liście pasażerów podane są dane osoby znajomej podróżującego, jest to "Alek Galasko" (Gałązka?) z Filadelfii.
Wszystko wskazuje na to, że "Stanislaw Sarnock" to ktoś z odległej rodziny "tego" Stanisława Sarnackiego lub zupełnie obca osoba, ale może się przyda w poszukiwaniach.
Pozdrawiam,
Paweł
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Cholera, Filadelfia, ten port mój poszukiwawczy oceaniczny kajak ominął 
Dzięki Paweł, Żywiec dla ciebie, teraz Bożena sprawdzi te dane.
Pozdrawiam,
Tadeusz
Dzięki Paweł, Żywiec dla ciebie, teraz Bożena sprawdzi te dane.
Pozdrawiam,
Tadeusz
Ostatnio zmieniony ndz 24 wrz 2023, 06:38 przez Tadeusz_Wysocki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 8 times
Bożeno
poszłam tropem dopisku:
czyli informacji o naturalizacji:
https://www.familysearch.org/search/rec ... Id=1854313
FS odsyła do www.fold3.com, jednakże posiada w swoich zbiorach i ten zasób, tyle że do przejrzenia - i jest petycja, ale Stanisław niewiele w niej podał (nie wiedział o córce?):
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=548751
Pozdrawiam.
poszłam tropem dopisku:
(teraz mogę sprecyzować datę, ponieważ wcześniej miałam wątpliwości, czy jest tam: June 4 1918, i jest - 4 czerwca 1918 r.)U.S. Cit. Husb. Cert. Issued Un. St. Dist. Court Camp Meade... 1918
czyli informacji o naturalizacji:
https://www.familysearch.org/search/rec ... Id=1854313
FS odsyła do www.fold3.com, jednakże posiada w swoich zbiorach i ten zasób, tyle że do przejrzenia - i jest petycja, ale Stanisław niewiele w niej podał (nie wiedział o córce?):
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=548751
Pozdrawiam.
Elża
-
jozefswider

Co prawda nie ma starszych ksiąg kościelnych parafii Lachowo , ale w Państwowym Archiwum w Suwałkach oddział w Ełku są materiały dotyczące mieszkńców parafii Lachowo .Wsie parafi Lachowo należały do gminy Grabowo .W archiwum są spisy wyborców gminy Grabowo .
Zarząd Powiatowy Szczuczyński sygn.64/212
- rok 1883 sygn. 64/212/56
- rok 1898 sygn.64/212/200
- rok 1902 sygn.64/212/282
- rok 1908 sygn.64/212/393
Spis mieszkańców powiatu Szczuczyńskiego ( właściwie spis mężczyzn )
- rok 1894 sygn. 64/212/2
Ponadto są dostępne akta notariuszy Biebrzańskich od 1808 roku .
Tak na początek akta notariusza Franciszka Zalewskiego
- rok 1897 tom I akt nr. 153 i 154 Jan Sarnacki - nabycie ruchomości
- rok 1901 akt nr. 459 Jan Sarnacki - nabycie ruchomości
- rok 1904 Jan i Paulina Sarnaccy ( księga niedostępna - zniszczona )
- rok 1910 akt nr. 41 Paulina Szarnacka - sprzedaż
Można napisać maila do archiwum w Ełku , tam pracują bardzo miłe Panie , więc nie powinno być problemów ze skanami aktów .
Pozdrawiam Józek
Zarząd Powiatowy Szczuczyński sygn.64/212
- rok 1883 sygn. 64/212/56
- rok 1898 sygn.64/212/200
- rok 1902 sygn.64/212/282
- rok 1908 sygn.64/212/393
Spis mieszkańców powiatu Szczuczyńskiego ( właściwie spis mężczyzn )
- rok 1894 sygn. 64/212/2
Ponadto są dostępne akta notariuszy Biebrzańskich od 1808 roku .
Tak na początek akta notariusza Franciszka Zalewskiego
- rok 1897 tom I akt nr. 153 i 154 Jan Sarnacki - nabycie ruchomości
- rok 1901 akt nr. 459 Jan Sarnacki - nabycie ruchomości
- rok 1904 Jan i Paulina Sarnaccy ( księga niedostępna - zniszczona )
- rok 1910 akt nr. 41 Paulina Szarnacka - sprzedaż
Można napisać maila do archiwum w Ełku , tam pracują bardzo miłe Panie , więc nie powinno być problemów ze skanami aktów .
Pozdrawiam Józek
Już pisałam do Państwowego Archiwum w Suwałkach oddział w Ełku i otrzymałam spis mężczyzn ze wsi Górskie z 1894r. Otrzymałam także podobny spis dla wsi Wykowo i Kiełcze Stare (tam też mieszkali moi Przodkowie).
Dotarłam także do "Księgi Rekrutów" z 1914r. z par. Lachowo, stąd wiem, kiedy urodził się Stanisław Sarnacki (ten, który popłynął do Ameryki).
Pisałam także o intercyzę ślubną siostry Stanisława - Stefanii Anieli Sarnackiej z 1925r.
Brak starszych ksiąg metrykalnych z par. Lachowo zmusza do szukania innych źródeł pozametrykalnych.
Józefie, bardzo dziękuję za podpowiedzi w mojej sprawie.
Czy masz dostęp do tych akt notarialnych dotyczących Jana Sarnackiego i Pauliny? Czy oni mieszkali w Górskich?
Miłego wieczoru.
Dotarłam także do "Księgi Rekrutów" z 1914r. z par. Lachowo, stąd wiem, kiedy urodził się Stanisław Sarnacki (ten, który popłynął do Ameryki).
Pisałam także o intercyzę ślubną siostry Stanisława - Stefanii Anieli Sarnackiej z 1925r.
Brak starszych ksiąg metrykalnych z par. Lachowo zmusza do szukania innych źródeł pozametrykalnych.
Józefie, bardzo dziękuję za podpowiedzi w mojej sprawie.
Czy masz dostęp do tych akt notarialnych dotyczących Jana Sarnackiego i Pauliny? Czy oni mieszkali w Górskich?
Miłego wieczoru.
Bożena
Ten przybysz wydaje się być poszukiwanym Stanisławem Sarnackim:puszek pisze:Bardzo Wam dziękuję za nowe informacje odnośnie Stanisława.
Elżo, mógł nie wiedzieć, że ma córkę Honoratę.
Pawle, Tadeuszu, Elżo jeszcze raz wielkie dzięki.
Mam jeszcze pytanie, czy w tej petycji podano, iż Stanisław wypłynął z portu w Bremen (Niemcy) i dotarł do Baltimore?
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:C41W-JSPZ
"Stanislaw Czarnatzki" ma zniekształcone nazwisko, ale zgadza się przybliżony wiek - 19 lat. (Przybliżony, gdyż istnieje różnica w dacie urodzenia między aktem naturalizacji, 25 XI 1892, a Księgą Rekrutów, 18 IX 1893.)
Reszta danych pasuje: urodzony w "Gurska, Russia" (lub "Gurskie, Lomza"), skąd pochodzi żona "Josefa Czarnatzki", kolor oczu "blue" (tak jak w akcie naturalizacj).
Przypłynął do Baltimore (tak jak akcie naturalizacji) 7 XI 1912 roku (w akcie naturalizacji jest podana data grudzień 1911) na statku Brandenburg, a zatem chyba (google) z Bremy (zgodnie z aktem naturalizacji).
Jako kontakt podany jest "BR. I. L" (brother-in-law?) "Piotr Czarnewski" zamieszkały na 453 West 9th Street Mt. Carmel (PA)
Pozdrawiam,
Paweł
Pawle, dzięki Twojemu odkryciu, dotarłam wreszcie do listy pasażerów statu Branderburg z moim Stanisławem (pod n-rem 27)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3A2CST-F41
oraz
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=2018318
Ledwo się ożenił (podaje, że miał 19 lat czyli 1912r.) i w tym samym roku rozpoczął podróż do Ameryki. Ależ historia.
Dopiero niedawno dowiedziałam się, że Brat mojego Dziadka Stanisław wyemigrował do USA. A tu takie znaleziska. Jednak Genetyka to ogromna siła.
Wszystkim, którzy pomogli w prześledzeniu drogi mojego Przodka (z małej wsi Górskie po lepsze życie), składam ogromne podziękowania.
Miłej niedzieli i serdecznie pozdrawiam
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3A2CST-F41
oraz
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=2018318
Ledwo się ożenił (podaje, że miał 19 lat czyli 1912r.) i w tym samym roku rozpoczął podróż do Ameryki. Ależ historia.
Dopiero niedawno dowiedziałam się, że Brat mojego Dziadka Stanisław wyemigrował do USA. A tu takie znaleziska. Jednak Genetyka to ogromna siła.
Wszystkim, którzy pomogli w prześledzeniu drogi mojego Przodka (z małej wsi Górskie po lepsze życie), składam ogromne podziękowania.
Miłej niedzieli i serdecznie pozdrawiam
Bożena
-
jozefswider

Nie mam tych aktów . Dane podałem ze spisu aktów notariusza Zalewskiego . Jest natomiast dostępny akt z roku 1871 - testament Stanisława Sarnackiego .
Myślę , że dotyczy on Twoich przodków ( dużo ciekawych wiadomości ) .
https://notariaty.genealodzy.pl/index.p ... 8&zoom=2.5
https://notariaty.genealodzy.pl/index.p ... 923&zoom=1
Józef Świderski
Józef Świderski
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Witajcie,
No tak, piękny niedzielny poranek, a ja widzę, że przez urokliwy sobotni wieczór spóźniłem się na "rozdanie nagród"!
Ale tak na poważnie, świetna robota Elży i Pawła, no i ty Bożeno mogłaś dotrzeć do końca tej drogi do Ameryki twojego Stanisława Sarnackiego - gratulacje.
Słuchajcie, chciałem tego niedzielnego ranka ze swojej strony zamknąć tę historię podróży do Ameryki od danych emigracji z portu Bremen, a tu... kolejna niespodzianka - przeglądam w bazie portu Bremen wszelkie warianty nazwiska Stanisława, rok 1912, statek "Brandenburg", port docelowy Baltimore itd - a tu akurat jest (albo się tak na szybko mylę) dziura w danych lat - jeśli kogoś to interesuje, komuś się na przyszłość przyda, oto wyszukiwarka emigracji z portu Bremen, jest niezła bo ma wyszukiwanie po nazwiskach (tez z funkcją "soundex - fonetycznie)", po nazwie statku, po datach wypływu z portu, po porcie docelowym, a nawet po miejscu pochodzenia danego pasażera:
http://www.passengerlists.de/
np. statek "Brandenburg" - no akurat dziura w latach 1908-1912.
Tak więc sorry, ja z tym portem Bremen jego podróży na dziś nie zamknę.
I z wielu lat pomocy Amerykanom w poszukiwaniu ich rodzinnych korzeni lubię te podróże nazwiska po świecie (np. w USA dziadek Stuarta - nazwisko Miller - potem odkrycie, że Marchlewicz - a finalnie, że Marchalewicz z... Knyszyna i okolic), a tu też pięknie:
Z rodzinnego domu jako - Stanisław Sarnacki
Z portu Bremen Niemcy jako - ..........
Z manifestu statku do Ameryki "Baltimore" jako - Stanislaw Czarnatzki (i można dużo się doczytać o np. jego wzroście, kolorze oczu, itd.)
A wiec z docelowego portu Baltimore USA jako - Stanislaw Czarnatzki
Z dokumentów naturalizacji w USA jako - Stanly Sarnacky (ba, z osobistym podpisem!)
- a dalej w Ameryce w XX i XXI w. to już nie wspomnę
Takie to już są podróże życia i nazwisk.
Bożeno, gratulacje za tak piękną rodzinną historię, równie miłej niedzieli,
Słuchajcie, chciałem tego niedzielnego ranka ze swojej strony zamknąć tę historię podróży do Ameryki od danych emigracji z portu Bremen, a tu... kolejna niespodzianka - przeglądam w bazie portu Bremen wszelkie warianty nazwiska Stanisława, rok 1912, statek "Brandenburg", port docelowy Baltimore itd - a tu akurat jest (albo się tak na szybko mylę) dziura w danych lat - jeśli kogoś to interesuje, komuś się na przyszłość przyda, oto wyszukiwarka emigracji z portu Bremen, jest niezła bo ma wyszukiwanie po nazwiskach (tez z funkcją "soundex - fonetycznie)", po nazwie statku, po datach wypływu z portu, po porcie docelowym, a nawet po miejscu pochodzenia danego pasażera:
http://www.passengerlists.de/
np. statek "Brandenburg" - no akurat dziura w latach 1908-1912.
Tak więc sorry, ja z tym portem Bremen jego podróży na dziś nie zamknę.
I z wielu lat pomocy Amerykanom w poszukiwaniu ich rodzinnych korzeni lubię te podróże nazwiska po świecie (np. w USA dziadek Stuarta - nazwisko Miller - potem odkrycie, że Marchlewicz - a finalnie, że Marchalewicz z... Knyszyna i okolic), a tu też pięknie:
Z rodzinnego domu jako - Stanisław Sarnacki
Z portu Bremen Niemcy jako - ..........
Z manifestu statku do Ameryki "Baltimore" jako - Stanislaw Czarnatzki (i można dużo się doczytać o np. jego wzroście, kolorze oczu, itd.)
A wiec z docelowego portu Baltimore USA jako - Stanislaw Czarnatzki
Z dokumentów naturalizacji w USA jako - Stanly Sarnacky (ba, z osobistym podpisem!)
- a dalej w Ameryce w XX i XXI w. to już nie wspomnę
Takie to już są podróże życia i nazwisk.
Bożeno, gratulacje za tak piękną rodzinną historię, równie miłej niedzieli,
Józefie, dziękuję. Ale niestety to nie moi Sarnaccy.jozefswider pisze:Nie mam tych aktów . Dane podałem ze spisu aktów notariusza Zalewskiego . Jest natomiast dostępny akt z roku 1871 - testament Stanisława Sarnackiego .
Józef Świderski
Stanisław Sarnacki, jak już pisałam, był synem Jana i Pauliny Dąbrowskiej, którzy mieszkali w Górskich. Mam akt zgonu Jana z 6.X.1942r. i miał lat 70 czyli ur. ok. 1872r. Rodzicami Jana Sarnackiego byli Józef Sarnacki i Franciszka Okurowska.
Będę przeglądała te akta notarialne, może coś znajdę.
Mam jeszcze pytanie (słabo się poruszam po tych emigracyjnych stronach), czy można jakoś dowiedzieć się kiedy i gdzie umarł Stanisław Sarnacki?
Bożena
-
jozefswider

I to by się zgadzało . Stanisław Sarnacki ( testator ) miał młodszego syna Józefa , który w 1871 r. był jeszcze kawalerem , tak więc ( jak pisałaś że Jan urodził się około 1872 r. ) w 1872 r. mógł się ożenić i być ojcem Twojego Jana .
Jednak ten Józef zmarł w 1915 r . i zostawił żonę Barbarę Święszkowską ( chyba , że była to druga żona ? )
Jednak ten Józef zmarł w 1915 r . i zostawił żonę Barbarę Święszkowską ( chyba , że była to druga żona ? )