Cybulski Florian - rejent powiatu konińskiego

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Lewalski_Kamil

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Lewalski_Kamil »

janusz59 pisze:Wynika z tego, że albo Marianna i Kunegunda to siostry Hallerówny (mało prawdopodobne) albo to ta sama osoba , tyle że imię pomylone (lub miała dwa, bo Niemcy dawali przeważnie trzy). W roku 1825 urodził się Wojciech syn Józefa i Marianny , który zmarł jeszcze przed matką. Trzeba przeczesać księgi Konina od 1820 do 1825 w poszukiwaniu narodzin dzieci i ewentualnej śmierci Kunegundy i ślubu z Marysią.
Ja znalazłem w 1822(nr 140) chrzest Joanny Marianny i matką jest Marianna. Ojciec jest tytułowany Jm Pan , czyli pewnie szlachcic gwoździarz (gwoździarz brał kawał żelaza , klepał go na blachę , odcinał paseczek , wyrównywał , formował główkę i ostrze i już góźdź gotowy).
Znalazłem też chrzest (nr27/1816) Józefa , którego matką też jest Marianna. Wychodzi więc na to , że jednorazowo przy chrzcie Floryana wpisano Kunegunda.
Może być tak jak Pan pisze że mogli zapisać Kunegundę inaczej jednak dostrzegam że imię to występuje zarówno w akcie urodzenia jak i w obu aktach ślubu Floriana z 1849 i 1859
Pozdrawiam
Kamil Lewalski
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

To imię w aktach ślubu występuje gdyż albowiem przy ślubie ksiądz woła odpis aktu chrztu i było tam napisane Kunegunda .
Nie mógł Józef mieć dzieci najpierw z Marianną Halerówną , potem jedno z Kunegundą Halerówną i jeszcze później z Marianną Halerówną .

W akcie ślubu z Witkowa (3/1757) pan młody ma dwa imiona Jan Michał , młoda to Konstancja. Dwa imiona nadawali często mieszczanie( i Niemcy).

Proszę mi wierzyć , że widziałem już wiele takich błędnych aktów.

Pozdrawiam
Janusz
Awatar użytkownika
Lewalski_Kamil

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Lewalski_Kamil »

janusz59 pisze:W roku 1825 urodził się Wojciech syn Józefa i Marianny , który zmarł jeszcze przed matką. Trzeba przeczesać księgi Konina od 1820 do 1825 w poszukiwaniu narodzin dzieci i ewentualnej śmierci Kunegundy i ślubu z Marysią.
Ja znalazłem w 1822(nr 140) chrzest Joanny Marianny i matką jest Marianna. Ojciec jest tytułowany Jm Pan , czyli pewnie szlachcic gwoździarz (gwoździarz brał kawał żelaza , klepał go na blachę , odcinał paseczek , wyrównywał , formował główkę i ostrze i już góźdź gotowy).
Znalazłem też chrzest (nr27/1816) Józefa , którego matką też jest Marianna. Wychodzi więc na to , że jednorazowo przy chrzcie Floryana wpisano Kunegunda.
Z tymi innymi imionami zdam się Pana doświadczenie bo faktycznie matka Floriana mogła mieć imiona Marianna Kunegunda Haller a ksiądz zapewne zapisywał raz jedno imię raz drugie.

Miałbym jeszcze pytania co do osób które Pan wyżej wymienił. Osoby które poniżej wymieniam widnieją w genetece lecz nie ma przy nich informacji o rodzicach (pojawia się miasto Konin) a link do skanów już nie działa. Prosiłbym o podanie linku do skanu aktów z których Pan wyczytał imiona rodziców gdzie w jednym z nich była wzmianka o wspomnianym "gwoździarzu".

1816 - Józef Cybulski
1822 - Marianna Cybulska
1825 - Wojciech Cybulski
Pozdrawiam
Kamil Lewalski
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

wpisz na szukaj w archiwach akta stanu cywilnego Konin, wybierz rok rodzaj aktu nr itd
pozdrawiam
BasiaS
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Polecam stronę www.basia.famula.pl Tam są zindeksowane i nie zindeksowane księgi z Wielkopolski. Klika się w napis Więcej pod Obszar i wtedy jest spis parafii. Zjeżdża się do Konina pow. Konin i po kliknięciu w nazwę ukazuje się spis ksiąg. Nasze są w dziale Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej Konin.

Pozdrawiam
Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”