Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Parafia Wolborz
Witam, 14.10.1893 roku zmarl w Wolborzu proboszcz tej parfii ks. Alojzy Gerlach, byl on ojcem chrzestnym i jednoczesnie chrzcill mojego pradziadka Jana Kantego Gerlacha. Przypuszczam i mam nadzieje, ze jest to rodzina. I tu moja wielka prosba, czy moglby Pan sprawdzic co jest napisane w akcie jego zgonu, moze jest tam jakas informacja. Jest to zesp 320/0. Z gory pieknie dziiekuje i pozdrawiam
Maria G
Maria G
-
Zawadzki_Wojciech

Witam Panie Tomku!
Tak coś czułem przez skórę - bo niby skąd w małym miasteczku (z niewielkim garnizonem pogranicznym- może rota?) emerytowany (67 lat -?) pułkownik i to rodu, którego w okolicy raczej (?) nie było?
To niezły pasztet.
Ciekawe jest i to, że tę treść wygrzebałem z moich starych zapisków i dziś Bóg wie, czy ten nagrobek jeszcze stoi? W każdym razie nawet nie pamiętam w którym miejscu był... Zanosi się, że będę miał z nim trochę więcej roboty
Bardzo dziękuję za pomoc.
Ściskam serdecznie Pańską dłoń
Wojciech
PS. A tak jeszcze chodzi mi po głowie: otóż wtedy w XIX w. Polak wyznania rzymsko-katolickiego w żaden sposób nie mógł sięgnąć wyższych stopni wojskowych w armii carskiej, jeśli nie zmienił religii na prawosławie (w XX w., zwłaszcza podczas wojny światowej, machnęli na to ręką). Zatem pozwoli Pan, że zapytam zakładając, że płk Rześniowiecki był wyznania prawosławnego, a w Przedborzu nie było takiej parafii, to gdzie mógł zostać zarejestrowany jego zgon? W Końskich? W Radomsku? W Piotrkowie Tryb.?
Tak coś czułem przez skórę - bo niby skąd w małym miasteczku (z niewielkim garnizonem pogranicznym- może rota?) emerytowany (67 lat -?) pułkownik i to rodu, którego w okolicy raczej (?) nie było?
To niezły pasztet.
Ciekawe jest i to, że tę treść wygrzebałem z moich starych zapisków i dziś Bóg wie, czy ten nagrobek jeszcze stoi? W każdym razie nawet nie pamiętam w którym miejscu był... Zanosi się, że będę miał z nim trochę więcej roboty
Bardzo dziękuję za pomoc.
Ściskam serdecznie Pańską dłoń
Wojciech
PS. A tak jeszcze chodzi mi po głowie: otóż wtedy w XIX w. Polak wyznania rzymsko-katolickiego w żaden sposób nie mógł sięgnąć wyższych stopni wojskowych w armii carskiej, jeśli nie zmienił religii na prawosławie (w XX w., zwłaszcza podczas wojny światowej, machnęli na to ręką). Zatem pozwoli Pan, że zapytam zakładając, że płk Rześniowiecki był wyznania prawosławnego, a w Przedborzu nie było takiej parafii, to gdzie mógł zostać zarejestrowany jego zgon? W Końskich? W Radomsku? W Piotrkowie Tryb.?
Panie Wojciechu - ja oczywiście zerknę. Ale problem polega na tym, że w spisie mieszkańców brak osoby o tym nazwisku. A spis był sporządzany niezależnie od wyznawanej religii.
Ja oczywiście sprawdzę parafie prawosławne, ale przecież były sporządzane i publikowane spisy oficerów, a na dodatek polecam książkę : "Polacy wśród wyższych oficerów armii rosyjskiej Warszawskiego Okręgu Wojskowego 1865 -1914".
Na pewno uda się coś znaleźć.
Na przykład jest inny Rześniewiecki:
штабс-капитан Гавриил Викентьевич Ржесневецкий
A tu ktoś szuka tej rodziny:
http://forum.opolshe.ru/viewtopic.php?t ... 39cc3dc9b4
tomek
Ja oczywiście sprawdzę parafie prawosławne, ale przecież były sporządzane i publikowane spisy oficerów, a na dodatek polecam książkę : "Polacy wśród wyższych oficerów armii rosyjskiej Warszawskiego Okręgu Wojskowego 1865 -1914".
Na pewno uda się coś znaleźć.
Na przykład jest inny Rześniewiecki:
штабс-капитан Гавриил Викентьевич Ржесневецкий
A tu ktoś szuka tej rodziny:
http://forum.opolshe.ru/viewtopic.php?t ... 39cc3dc9b4
tomek
-
Zawadzki_Wojciech

Списки полковникам по старшинству
1838–1916
Список полковникам по старшинству на.… Спб., 1838-1916.
Список полковникам по старшинству на 1846 год. СПб., 1846.
Список полковникам по старшинству на 1903 год. СПб., 1903.
Список полковникам по старшинству на 1911 год. СПб., 1911.
Списки подполковникам по старшинству
Список подполковникам по старшинству на… СПб., 1838—1914.
Список подполковникам по старшинству на 1855 год, СПб., 1855
Списки майорам по старшинству
Список майорам по старшинству на… Спб., 1838—1887.
Список майорам по старшинству на 1838 год. СПб., 1838.
Список майорам по старшинству на 1857 год. СПб., 1857.
Список майорам по старшинству на 1864 год. СПб., 1864.
Zdobycie tych pozycji pewnie nie będzie łatwe, ale może się panu poszczęści.
pozdrawiam - tomek
1838–1916
Список полковникам по старшинству на.… Спб., 1838-1916.
Список полковникам по старшинству на 1846 год. СПб., 1846.
Список полковникам по старшинству на 1903 год. СПб., 1903.
Список полковникам по старшинству на 1911 год. СПб., 1911.
Списки подполковникам по старшинству
Список подполковникам по старшинству на… СПб., 1838—1914.
Список подполковникам по старшинству на 1855 год, СПб., 1855
Списки майорам по старшинству
Список майорам по старшинству на… Спб., 1838—1887.
Список майорам по старшинству на 1838 год. СПб., 1838.
Список майорам по старшинству на 1857 год. СПб., 1857.
Список майорам по старшинству на 1864 год. СПб., 1864.
Zdobycie tych pozycji pewnie nie będzie łatwe, ale może się panu poszczęści.
pozdrawiam - tomek
Panie Wojciechu,
w prawosławnej parafii piotrkowskiej, aktu zgonu brak. To rzeczywiście mogą być Końskie, ale z bazy danych "Pradziad" wynika, że w w kieleckim archiwum nie ma ksiąg metrykalnych z 1882 z prawosławnej parafii koneckiej.
Myślę jednak, że należałoby też przejrzeć katolickie parafie z okolic Przedborza.
pozdrawiam - tomek
w prawosławnej parafii piotrkowskiej, aktu zgonu brak. To rzeczywiście mogą być Końskie, ale z bazy danych "Pradziad" wynika, że w w kieleckim archiwum nie ma ksiąg metrykalnych z 1882 z prawosławnej parafii koneckiej.
Myślę jednak, że należałoby też przejrzeć katolickie parafie z okolic Przedborza.
pozdrawiam - tomek
-
Zawadzki_Wojciech

Oooo! Panie Tomku - bardzo dziękuję - zaskakuje mnie Pan!
Sprawdziłem Końskie- tam na Baryczy ok. 1883 letni obóz wojskowy. Wiadomo o małej "polowej" cerkwi. W Końskich zbudowano ją dopiero na przełomie wieków - więc odpadają definitywnie.
Zastanawiam się nad okolicą P. - sądzę, że w grę mogą wchodzić okoliczne dwory z terenu parafii. Był np. taki kościół filialny w Rączkach, ale pochówki w P. Przyjrzę się temu wariantowi.
Serdecznie pozdrawiam
Wojciech
Sprawdziłem Końskie- tam na Baryczy ok. 1883 letni obóz wojskowy. Wiadomo o małej "polowej" cerkwi. W Końskich zbudowano ją dopiero na przełomie wieków - więc odpadają definitywnie.
Zastanawiam się nad okolicą P. - sądzę, że w grę mogą wchodzić okoliczne dwory z terenu parafii. Był np. taki kościół filialny w Rączkach, ale pochówki w P. Przyjrzę się temu wariantowi.
Serdecznie pozdrawiam
Wojciech
Witam.
Szukam wiadomosci z parafi Skotniki w powiecie piotrkowskim obecnie gmina Aleksandrów.
Jeśli będzie kiedyś taka możliwość to bardzo proszę o odszukanie informacji :
akt ur .pomiędzy 1900 a 1908 potomków
-Mikołaja Kulawiaka i Katarzyny Filocha(y)
potomków
-Wawrzynca Kulawiaka ,
-Wojciecha Kulawiaka
-Józefa Kulawiaka i Rozali
-Jakuba Kulawiaka i Józefy
-Andrzeja Filochy
-Jana Filochy
Dane z mojej aktualnej wiedzy będą dotyczyć głównie wsi Faliszew .
Jeśli uda się kiedyś odszukać choć jeden akt to będzie dla mnie duża radość.
Pozdrawiam
Ania Bernat
aniaosin
Szukam wiadomosci z parafi Skotniki w powiecie piotrkowskim obecnie gmina Aleksandrów.
Jeśli będzie kiedyś taka możliwość to bardzo proszę o odszukanie informacji :
akt ur .pomiędzy 1900 a 1908 potomków
-Mikołaja Kulawiaka i Katarzyny Filocha(y)
potomków
-Wawrzynca Kulawiaka ,
-Wojciecha Kulawiaka
-Józefa Kulawiaka i Rozali
-Jakuba Kulawiaka i Józefy
-Andrzeja Filochy
-Jana Filochy
Dane z mojej aktualnej wiedzy będą dotyczyć głównie wsi Faliszew .
Jeśli uda się kiedyś odszukać choć jeden akt to będzie dla mnie duża radość.
Pozdrawiam
Ania Bernat
aniaosin
- Morawicka_Justyna

- Kontakt:
Witam,Zawadzki_Wojciech pisze:...Zatem pozwoli Pan, że zapytam zakładając, że płk Rześniowiecki był wyznania prawosławnego, a w Przedborzu nie było takiej parafii, to gdzie mógł zostać zarejestrowany jego zgon? W Końskich? W Radomsku? W Piotrkowie Tryb.?
kojarzę, że kiedyś przeglądając zasoby metrykalne AP PT w SEZAMie, natknąłem się na zespół z aktami z parafii prawosławnej w Granicach. Nie wiem czy chodziło o Granice niedaleko Przedborza i czy okres będzie się zgadzał, ale może warto sprawdzić. PRADZIAD niestety nie pokazuje nic dla parafii Granice
Pozdrawiam,
Jarek
Owszem, są Granice, a ściślej rzecz biorąc - Granica. Z miejscowością koło Przedborza nie ma to, niestety, nic wspólnego
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sosnowiec_Maczki
pozdrawiam - tomek
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sosnowiec_Maczki
pozdrawiam - tomek