Denków-Ostr.Świętokrzyski-ościenne;nazwisko Szlązak
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
sebastian_lewicki
Dzień dobry.
Poszukuję informacji o osobach z każdej grupy rodzinnej (bliska i dalsza rodzina), które pomogłyby odnaleźć korzenie pochodzenia ze strony prababci Zofia SZLĄZAK i babci Domincela lub Dominicela SZLĄZAK (rózne zapisy w aktach urodzenia i śmierci), które zamieszkiwały w DENKÓW k. Ostrowca Świętokrzyskiego.
Babcia Domincela/Dominicela Szlązak urodzona w Denków w dniu 11 lipca 1926 roku, córka Zofii Szlązak, ojciec - brak danych.
Prababcia Zofia SZLĄZAK - brak jakichkolwiek danych.
Bardzo proszę o pomoc i dziękuję za poświęcony czas.
Poszukuję informacji o osobach z każdej grupy rodzinnej (bliska i dalsza rodzina), które pomogłyby odnaleźć korzenie pochodzenia ze strony prababci Zofia SZLĄZAK i babci Domincela lub Dominicela SZLĄZAK (rózne zapisy w aktach urodzenia i śmierci), które zamieszkiwały w DENKÓW k. Ostrowca Świętokrzyskiego.
Babcia Domincela/Dominicela Szlązak urodzona w Denków w dniu 11 lipca 1926 roku, córka Zofii Szlązak, ojciec - brak danych.
Prababcia Zofia SZLĄZAK - brak jakichkolwiek danych.
Bardzo proszę o pomoc i dziękuję za poświęcony czas.
W Denkowie rodzi się Zofia Ślązak 16.VII.1900r. (akt 198), córka Augustyna (28 lat) i Marianny Mikus (27 lat)
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,394868,231
Ale czy To Twoja Zofia nie wiadomo? Czy wiesz ile lat miała Zofia gdy urodziła Domicellę?
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,394868,231
Ale czy To Twoja Zofia nie wiadomo? Czy wiesz ile lat miała Zofia gdy urodziła Domicellę?
Bożena
-
sebastian_lewicki
Dzień dobry. Dziękuję Pani serdecznie za odpowiedź. Każdą informację będę poddawał głębokiej analizie. Na chwilę obecną oczekuję informacji zwrotnej po zadanym zapytaniu do USC Ostrowiec Świętokrzyski. Być może trzeba będzie się zwrócić do archiwum państwowego, aczkolwiek to były trudne czasy i nie wiadomo, co się zachowało. Działając wielotorowo zwróciłem się również z zapytaniem do Parafii Rzymskokatolickiej p.w. św. Stanisława Biskupa i Męczennika, ale niestety wiadomość pozostaje bez odpowiedzi. O prababci i jej przodkach nie mam żadnej wiedzy i jakichkolwiek informacji. Mam nadzieję, że ludzie, którzy czytają to zapytanie będą mieli wiedzę w tym zakresie i udzielą odpowiedzi lub wskazówek. Tymczasem jeszcze raz serdecznie dziękuję, życzę pogodnego dnia.
Czy w akcie urodzenia Domicelii masz podanych jej chrzestnych?
Bożena
-
sebastian_lewicki
Odpis aktu jest urzędowy, niestety oprócz miejsca, daty urodzenia, śmierci i imienia i nazwiska matki nie ma żadnych innych informacji. Dziękuję.
Witam,
Polecam najpierw przejrzec zgony z tej parafi.
Metryki znajdziesz np tu:
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki//Inne/Denkow/
Po drugie: Z ksiedzem Adamem to najlepiej na zywo w kancelari. Ksiegi stoja na polkach w kancelarii.
Po trzecie: Prosze sprawdzic Ksiegi Ludnosci Stalej gminy Bodzechow. Denkow byl czescia tej gminy do 1954 roku. Powinny byc w archiwum w Sandomierzu.
Po czwarte: Polecam kontakt z panem Dariuszem Pronobisem login : pronobis - ma duza wiedze na temat mieszkancow Denkowa, ma tez spore zasoby wlasne.
Pozdrawiam,
Piotr
kiedys w z Denkowa
Polecam najpierw przejrzec zgony z tej parafi.
Metryki znajdziesz np tu:
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki//Inne/Denkow/
Po drugie: Z ksiedzem Adamem to najlepiej na zywo w kancelari. Ksiegi stoja na polkach w kancelarii.
Po trzecie: Prosze sprawdzic Ksiegi Ludnosci Stalej gminy Bodzechow. Denkow byl czescia tej gminy do 1954 roku. Powinny byc w archiwum w Sandomierzu.
Po czwarte: Polecam kontakt z panem Dariuszem Pronobisem login : pronobis - ma duza wiedze na temat mieszkancow Denkowa, ma tez spore zasoby wlasne.
Pozdrawiam,
Piotr
kiedys w z Denkowa
-
sebastian_lewicki
Dzień dobry, dziękuję za bardzo rzeczową podpowiedź. Niestety dzieląca odległość od "miejsca poszukiwań" zmusza mnie na chwilę obecną do podejmowania takich działań. Ponadto na drodze poszukiwań jestem dopiero od tygodnia więc długa droga przede mną. Jeszcze raz serdecznie dziękuję. Dobrego wieczoru.
Czy któraś z przodkiń (bądź obie) - babcia, prababcia - jest pochowana w Denkowie? W razie czego służę pomocą jako lokals, którego część drzewa genealogicznego wywodzi się z Denkowa od stuleci
Brak danych na temat ojca - chodzi o to, że nic o nim nie wiesz, czy ogólnie był nieznany i babcia była panieńskim dzieckiem prababci? Jeśli tak, czy prababcia kiedykolwiek wyszła za mąż i występowała pod innym nazwiskiem? Do ksiąg denkowskich jest bardzo dobry dostęp online, musimy tylko dobrze wiedzieć kogo szukamy
Brak danych na temat ojca - chodzi o to, że nic o nim nie wiesz, czy ogólnie był nieznany i babcia była panieńskim dzieckiem prababci? Jeśli tak, czy prababcia kiedykolwiek wyszła za mąż i występowała pod innym nazwiskiem? Do ksiąg denkowskich jest bardzo dobry dostęp online, musimy tylko dobrze wiedzieć kogo szukamy
Izabela
-
sebastian_lewicki
Dobry wieczór.
Serdecznie dziękuję za poświęcony czas. Babcia Dominicella wyjechała z Denkowa - nie są mi znane powody i data opuszczenia rodzinnych stron. Zmarła w 1963 roku w Bogatyni woj. dolnośląskie. W akcie zgonu ojciec nie jest wykazany więc domniemam, że jest dzieckiem panieńskim prababci.
Prababcia Zofia Szlązak widnieje na akcie zgonu babci. Nie mam jakiejkolwiek wiedzy dotyczącej rodzeństwa, rodziców prababci, daty jej urodzenia czy śmierci. Nie mam również wiedzy czy do końca życia zamieszkiwała, umarła i została pochowana w Denkowie.
Dziękuję serdecznie za poświęcony czas. Życzę dobrej nocy.
Serdecznie dziękuję za poświęcony czas. Babcia Dominicella wyjechała z Denkowa - nie są mi znane powody i data opuszczenia rodzinnych stron. Zmarła w 1963 roku w Bogatyni woj. dolnośląskie. W akcie zgonu ojciec nie jest wykazany więc domniemam, że jest dzieckiem panieńskim prababci.
Prababcia Zofia Szlązak widnieje na akcie zgonu babci. Nie mam jakiejkolwiek wiedzy dotyczącej rodzeństwa, rodziców prababci, daty jej urodzenia czy śmierci. Nie mam również wiedzy czy do końca życia zamieszkiwała, umarła i została pochowana w Denkowie.
Dziękuję serdecznie za poświęcony czas. Życzę dobrej nocy.
Jesli mieszkala na Dolnym SLasku mozna zalozyc ze byla robotnikiem przymusowym w czasie wojny. Troche mloda ale znam takie przypadki. Z Denkowa bardzo duzo mlodych osob bylo robotnikami przymusowymi.
Polecam zajrzec do archiwum Bad Arolsen lub strone ancestry.com. Nazwisko moze byc znieksztalcone.
Kolejna opcja to dokumenty PUR.
https://stg-wroclaw.pl/start-pur
Pozdrawiam,
Piotr
Polecam zajrzec do archiwum Bad Arolsen lub strone ancestry.com. Nazwisko moze byc znieksztalcone.
Kolejna opcja to dokumenty PUR.
https://stg-wroclaw.pl/start-pur
Pozdrawiam,
Piotr
-
sebastian_lewicki