Ostatnio udało mi się zdobyć akt chrztu mojego prapradziadka Jana Ludwika Bobowskiego i wydał on mi się dość interesujący, dlatego postanowiłem zamieścić go na forum:
Łęgonice Rawskie, 1867, nr 33
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 69363.html
Treść aktu to:
Zdziwiły mnie następujące rzeczy:Nr 33 Łęgonice (Rawskie-przyp. PK)
Działo się w Łęgoniach dnia dwudziestego trzeciego Czerwca Tysiąc osiemset sześćdziesiątego siódmego roku o godzinie ósmej wieczorem. Stawił się Andrzej Bobowski lat czterdzieści dwa liczący, gorzelany w Łęgonicach zamieszkały w obecności Łukasza Chałupki, lat czterdzieści dziewięć i Walentego Grochala lat czterdzieści osiem mających, gospodarzy w Łęgoniach zamieszkałych i okazał Nam dziecię płci męskiej, oświadczając iz takowe urodzone jest w Łęgonicach dnia trzeciego Czerwca roku bieżącego o godzinie ósmej wieczorem z jego małżonki Józefy z Brzuszkiewiczów, lat trzydzieści sześć mającej. Dziecięciu temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym przez Księdza Pawła Dołęgowskiego (skreślone dop. F – przyp. PK) odbytym nadane zostały imiona Jan Zygmunt Ludwik, a Rodzicami jego chrzestnymi byli: Ksiądz Paweł Dołęgowski i Antonina Brzuszkiewicz, asystowali: Antoni Łazowski i Antonina Marlewska, Frnaciszek Marlewski i Katarzyna Klinger. Akt ten stawającym i swiadkom przeczytany, przez Nas i stawającego podpisany został.
X. Paweł Dołegowski proboszcz Łęgonicki
Andrzej Bobowski
Na marginesie dopisek:
Bonawenturę ? Kapucyna ? świadczę
X.P.D.
A.B.
- ksiądz proboszcz został ojcem chrzestnym
- poza chrzestnymi w akcie zostały wymienione osoby asystujące
- dopisek na marginesie jest dla mnie nie do końca czytelny i dlatego niezrozumiały. Poza inicjałami księdza znajdują się tam też inicjały ojca.
No i teraz mam kilka pytań do innych forumowiczów: czy widzieliście akty, w których księża zostawali chrzestnymi? Kim były osoby asystujące? Widziałem, że kilka osób interesuje się łęgonicką parafia może znają podobne przypadki. Czy ktoś może pomóc mi rozczytać dopisek na marginesie? Dziękuję bardzo za wszystkie uwagi i wyjaśnienia.
Pozdrawiam
Piotrek