Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

eeriecrypt

Pochodzenie nazwiska Łamek?

Post autor: eeriecrypt »

Nigdzie nie jestem w stanie znaleźć informacji na temat pochodzenia tego nazwiska, jego etymologii i historii, jedynie dane statystyczne mówiące ile jest osób noszące owe nazwisko. Czy pochodzi ono zwyczajnie od czasownika 'łamać', nawiązuje do jakiejś miejscowości a może pochodzi od grupy etnicznej Łemków? Najwięcej osób o tym nazwisku wydaje się pochodzić z Łodzi, co łączy się z tym że mój pradziadek (o tym nazwisku) urodził się i mieszkał w tych terenach.
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Łemkowie to bardzo świeża nazwa pochodząca od słowa łem (tylko) , którego używają jako zapożyczenia ze słowackiego . Ich własna nazwa to Rusnacy lub Rusini. Nazwisko Łamek istnieje dużo dawniej niż nazwa Łemkowie.

Stawiałbym więc na polskie pochodzenie od łamania. Istnieje również nazwisko Lamek , które nie pochodzi od "łamać", a jest bardzo podobne. To jeszcze bardziej komplikuje sprawę.
Profesor Rymut mówi : Łamek - od łamać (ale my to wiemy i bez profesora , który w swoim słowniku poszedł na ilość , a nie na jakość).

Pozdrawiam
Janusz
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Według Rymuta:

Łamek - od łamać.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
przemko20161

Sympatyk

Nazwisko Pierdulina i Kruk pochodzenie

Post autor: przemko20161 »

Witam

Proszę o tłumaczenie nazwiska Pierdulina oraz kruk są to nazwiska moich 13 x pradziadków ich córka Zofia Kruk ur się w 1574 r w Łęczycy to moja 12 x prababcia

Przemek
SzymonB

Sympatyk

Re: Brzezicha pochodzenie nazwiska, rodzina, korzenie itd

Post autor: SzymonB »

Poszukuję informacji dotyczących nazwiska Gorgoń. Osoby w mojej rodzinie z tym nazwiskiem pochodzą z okolic Krosna.
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Gorgoń 1476 - od podstawy gorg-, por. staropolskie gorgolić ‘narzekać, utyskiwać’, staropolskie gorgi ‘trele ptasie’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
SzymonB

Sympatyk

Post autor: SzymonB »

Bardzo dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj Kubo,

Jeszcze ty zostałeś do naszej odpowiedzi o pochodzeniu nazwiska. A więc mamy nazwisko Stepka, Sztepka, ..... - dlaczego te kropki? Ponieważ bardzo często nazwisko, jak wszystko w przyrodzie żyje, potrafi przez pokolenia zmieniać, dodawać swoje brzmienie i swoją pisownię. Przyczyny? Rozliczne - temat wielokrotnie poruszany na tym ina innych forach. Co parafia, to inne przyczyny - pamiętam z wczorajszych rodzinnych historii zgłoszonych do GA.PA (akurat przesłał nasz Charles Henderson o swoich Kalskich z Krzewa par. Drozdowo) - czasem księdza proboszcza w parafii nie było i nagle, tak na szybko musiał wszystko zanotować do późniejszego parafialnego wpisu... młody organista. Wiesz, czasem to błąd urzędnika, czasem świadoma ucieczka przed np. służbą w armii dla przykładu carskiej (przypomina mi się z właśnie aktualnego wątku naszego forum "Maryla Rodowicz, czy Czesław Niemen był jej "wujkiem", gdzie Hubert zrobił prasówkę i podał fragment jednego z jej wywiadów: "Mama urodziła się w Wilnie, gdzie babcia poznała swojego męża – czyli mojego dziadka, który nazywał się Jan Sienkiewicz. Na początku XX wieku, zgodnie z obowiązującym w zaborze rosyjskim prawem, jednego z dwóch synów brali do wojska na 25 lat. Aby tego uniknąć, rodzina zmieniła dziadkowi nazwisko z Sienkiewicz na Szymkowski."- a więc zobacz ten przypadek - z rodowego nazwiska Sienkiewicz cała dalsza rodzina dziadka przeszła na... Szymkowski.

Dobrze, wracamy do twojego nazwiska Stepka, Sztepka, ... - pochodzi od staropolskiego nazwania "Stępka" - zawołania notowanego od 1433 roku, a to od staropolskiego języka i słowa "stępa" - oznaczającego pułapkę na niedźwiedzia, urządzenie do tłuczenia, ubijania, lub od staropolskiego słowa "stąpać" - kroczyć, iść.
Źródła: "Słownik Najstarszych Nazwisk Polskich Pochodzenie Językowe (XII-XIV wiek)", "Nazwiska Polaków Słownik Historyczno-Etymologiczny".

No cóż, Kubo, jeśli rodowe nazwisko coś mówi o cechach, czy profesji przodków, które to cechy w genach potomnych zostają, to po tym ubijaniu niedźwiedzia, ja bym się raczej z tobą zaprzyjaźnił, niż wchodził na ścieżkę wojenną :)

Tadeusz i GA.PA www.narodowa.pl
eeriecrypt

Pochodzenie nazwiska "Tataruda"?

Post autor: eeriecrypt »

Tataruda jest rzadkim nazwiskiem. Jeżeli jest ono w ogóle Polskie to co może oznaczać? Nosi je moja nauczycielka. Zgodnie z stroną na której można szukać nazwisk było zarejestrowane jedynie w województwie łódzkim i nigdzie więcej.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Pochodzenie nazwiska "Tataruda"?

Według prof. Rymuta

Tataruda - pochodzi od nazwy etnicznej Tatar.
Awatar użytkownika
pen60

Sympatyk

Post autor: pen60 »

Witam,
Interesuje mnie pochodzenie nazwiska Siwczyk. Zamieszkiwali Woj. łódzkie jak i w warszawie
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Ciekawe jest to skupienie w zasadzie tylko w jednej parafii.
Jakiś tatarski osadnik?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Anitka876

Sympatyk

Nazwisko Rymsz/Rymsza

Post autor: Anitka876 »

Z nazwiskiem Rymsz spotkałam się w akcie pochodzącym z terenów Wołynia w początkach XIX wieku. Zawsze jednak nazwisko jakie się pojawia jest Rymsza, gdy chcę wyszukać więcej informacji. Chciałabym się dowiedzieć, skąd to nazwisko pochodzi, jaka jest jego etymologia i czy Rymsz jest tylko błędem, a poprawną formą jest Rymsza.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Nazwisko Rymsz/Rymsza

Rymsz 1403 - od litewskiej nazwy osobowej Rimša.

Rymsza - od litewskiej nazwy osobowej Rimša;

Źeódło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
MarekGigoń

Sympatyk

pochodzenie nazwiska Gigoń

Post autor: MarekGigoń »

Witam
Zastanawiałem się nad pochodzeniem mojego nazwiska. Kiedyś jak istniała nasza klasa jakaś osoba z tym nazwiskiem pisała że nazwisko ponoć przyszło do Polski z dworem Henryka Walezego, król uciekł dwór został. Gigoń, Gigoń, Gigogne, podobno rejony Makowa podhalańskiego to była królewszczyzna tereny bezpośrednio należące do króla, ale ile w tym prawdy nie wiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”