Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Piotr_wojnarowski

Sympatyk

Post autor: Piotr_wojnarowski »

Szanowna Pani Ireno,

Wszystko wskazuje, że to ten medal. Bardzo dziękuję za wskazani tropu.

Z wyrazami szacunku,
Piotr Wojnarowski
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Irena_Powiśle »

https://www.sbc.org.pl/dlibra/publicati ... 75/content
strona 104
Na liście sanitariuszy Feliks i Marian Wojnarowscy
Pozdrawiam,
Irena
JacekJSO

Sympatyk

Post autor: JacekJSO »

Dobry wieczór,
szukam wszystkiego o pradziadku mojej żony Michale Malinowskim kapelmajstrze 24 Symbirskiego Pułku Piechoty. Wg kilku osób mógł być urzędnikiem pułkowym w stopniu kapitana. Jego 5 dzieci rodzi się w Komorowie par Ostrów Mazowiecka w latach 1899-1907. On umiera w 1909. W genetece są wszystkie akty. Pytanie nasze , czy można się dowiedzieć z innych dokumentów, czy był urzędnikiem, czy oficerem liniowym?
Piotr_wojnarowski

Sympatyk

Szanowna Pani Ireno,
Z informacji które posiadam nie jestem wstanie wskazać czy zachodzi pokrewieństwo pomiędzy Marianem oraz Feliksem. Z dużą dozą prawdopodobieństwa wykluczam, że są braćmi. Co zaś tyczy się Feliksa to z rodzinnych "plotek" miejsce służby Feliksa określane było jako "gdzieś koło Finlandii" co pokrywało by się z tym co udało się Pani odnaleźć.
Dziękuję za wszystkie informacje.
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Panie Piotrze,
według załączonego przez mnie Sprawozdania Komitetu - Feliks Wojnarowski wstąpił do tej jednostki sanitarnej ochotnikiem już w roku 1914. Moim zdaniem jest właśnie tą osobą o którą Pan napisał, ten sam Feliks.
Na załączonym zdjęciu nie widzę żadnych odznak na epoletach, ale jest to osoba wojskowa - właśnie mógł to być sanitariusz i tym bardziej z jednostki polskiej. Oraz ten medal! W roku 1914, raczej w sam początek wojny wstąpił ochotnikiem do tej jednostki, a w roku 1915 już miał medal - moim zdaniem uratował życie wielu Polakom, bo ta jednostka założona właśnie z celem żeby pomagać ludności/żołnierzom z Polski, wcielonych do wojny.

Marian Wojnarowski - nie czytałam tego sprawozdania w całości, ale na początku na ile wiem jest napisane że do tamtej jednostki polskiej sanitarnej trafiły osoby z dobrych parę gubernie - no ten Marian w ogóle mógł nie należeć do rodziny Pana.
W wolnym czasie poszukam te rozkazy, ale nie obiecuję.

JacekJSO,
ta strona, gdzie szukam, dotyczy IWŚ
Jest jeszcze raczej prywatna wyszukiwarka naukowca rosyjskiego Patrikiejewa - są tam odznaczeni Krzyżem Św. Jerzego. Oczywiście nie wszyscy ale jest to bardzo dobra praca, można jej znaleźć w internecie i ściągnąć.

na naszej stronie jest o tym wzmianka.

Innych wyszukiwarek żołnierzy/oficerze wojska carskiego/armii carskiej nie znam.

Dodam jeszcze że prawie wszystkie strony prywatne rosyjskie mają głównym źródłem ten gwar.mi.ru - bo tamta strona ma i "posłużnoj spisok" oficerów", i dzienniki, i wiele innych NIE indeksowanych dokumentów.

Ale przodek którego Pan szuka zmarł w roku 1909.
szansa coś o nim znaleźć jako o wojskowym jest bardzo mała - na przykłąd może ktoś będzie pisał pracę/artykuł o kapelmistrzach polskiego pochodzenia w wojsku carskim i w tym wymienia informacje o tamtej osobie.
Jeszcze jedna możliwość - w wojsku carskim istniała taka tradycja napisania księgi o historii pułku, z imionami nazwiskami ect.
Poszukałam - taka książka o 24 Simbirskim pułku piechoty istnieje, ale to historia lat 1811-1861.
jeśli Pan chce mogę podlinkować kilku stron o tym pułku. W tym zdjęcia ect.

Ale okres będzie różny.
Dokumenty można odnaleźć wyłącznie w RGWIA(

Iwona_h
Iwono, dziś jeszcze trochę poszukałam - oraz oglądała Twoje wcześniejsze posty w innych tematach, zobacz tłumaczenia.

Istnieje znana praca historyka rosyjskiego Wołkowa, dotycząca wojska carskiego - w tym co ostatnio znalazłam to o emigracji oficerów armii carskiej.
Praca ma wiele błędów, ale korzystać z nią można.
Kiedyś zauważyłam błąd dotyczący mojego krewnegoemigranta -ale okazało się że ten autor nie przyjmuje żadnych poprawek ect.
Ale nie o to chodzi.
W jego chyba ostatniej pracy jest Mikołaj Grinczenko s. Jana - ale według Wołkowa to Jan syn Jana- to pomyłka.
Chodzi o Mikołaju Grynczenko s. Jana.
Przeanalizowałam te kilka stron rosyjskich.
Z tego wynika:
-urodził się w roku 1860 - wczoraj podałam stronę/strony gdzie jest jego dokładna data urodzenia.
- w roku 1879 został przyjęty do Mikołajewskiego uczyliszcza kawalerii - właśnie od tamtej daty zaczyna się jego służba w wojsku carskim;
- w roku 1881 został absolwentem tego uczyliszcza;
- dalej został podchorążym, porucznikiem ect.
Chyba w tamtym okresie miała byc jego służba w Omsku czy gdzieś tam:
- 1910 - jest kierownikiem urzędu poborowego wojskowego w Pawłowsku, gub. Woroneska. Chyba tu założył rodzinę.
- 1915 - Akkerman - niech Pani poszuka gdzie to jest i co to było. Było to miasto w powiecie Odeskim guberni Chersońskiej.
Obecnie to Białogród Dnistrowski.
teraz do pracy Pana Wołkowa - napisał, że
cytuję
"Подполковник, командир 33-й инженерной рабочей дружины. В Донской армии, с 21 мая 1918 в отставке."
od dnia 21 maja 1918 jest w rezerwie.
https://iknigi.net/avtor-sergey-volkov/ ... 87:1,87:20
Mikołaj Grynczenko s. Jana ma w roku 1918 lat 58.
Czy nadal walczył?
Moim zdaniem wrócił do rodziny w Pawłowsku.

Raczej trzeba szukać potomków tych krewnych którzy zostali w Rosji.
Poszukiwanie w wojsku moim zdaniem nie da nic.
Niech Pani napisze tu
https://forum.vgd.ru/407/54887/720.htm
Pozdrawiam,
Irena
Piotr_wojnarowski

Sympatyk

Irena_Powiśle pisze:Panie Piotrze,
według załączonego przez mnie Sprawozdania Komitetu - Feliks Wojnarowski wstąpił do tej jednostki sanitarnej ochotnikiem już w roku 1914. Moim zdaniem jest właśnie tą osobą o którą Pan napisał, ten sam Feliks.
Na załączonym zdjęciu nie widzę żadnych odznak na epoletach, ale jest to osoba wojskowa - właśnie mógł to być sanitariusz i tym bardziej z jednostki polskiej. Oraz ten medal! W roku 1914, raczej w sam początek wojny wstąpił ochotnikiem do tej jednostki, a w roku 1915 już miał medal - moim zdaniem uratował życie wielu Polakom, bo ta jednostka założona właśnie z celem żeby pomagać ludności/żołnierzom z Polski, wcielonych do wojny.

Marian Wojnarowski - nie czytałam tego sprawozdania w całości, ale na początku na ile wiem jest napisane że do tamtej jednostki polskiej sanitarnej trafiły osoby z dobrych parę gubernie - no ten Marian w ogóle mógł nie należeć do rodziny Pana.
W wolnym czasie poszukam te rozkazy, ale nie obiecuję.
Szanowna Pani Ireno,
Bardzo dziękuję za pomoc w szczególności, że Cyrylica jest mi całkowicie nie znana.
Z wyrazami szacunku,
Piotr Wojnarowski
Iwona_h

Sympatyk

Post autor: Iwona_h »

Iwona
Dziekuje!
Bardzo przydatne!
Między innymi znalazłam o działaniach wojsk kozackich;
https://feefhs.org/resource/russia-cossack-timeline
Bede tropic
Serdecznie pozdrawiam
Iwona
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Witam,
przy akcie ślubu mojego pradziadka Aleksandra Witkowskiego zapisano, że był szeregowym 15 Tyfliskiego Pułku Grenadierów Wielkiego Księcia Konstantego Konstantynowicza:
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... ly/640.jpg

Nie znalazłam go wśród wymienionych w Wykazie - czy jest szansa jeszcze gdzieś go znaleźć? I zdobyć jakieś informacje o nim?

Pozdrawiam i dziękuję
Joanna
Ewa_Sobiech

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Sobiech »

Witam
Aż wstyd się przyznać, że dopiero teraz zobaczyłam wątek naszych przodków w wojsku carskim. Ciągle coś indeksuję i nie [biorę] się za inne tematy. Czy jest szansa na odnalezienie nazwiska Sobiech, którzy służyli w wojsku carskim ?
Pozdrawiam Ewa Mitrzak zd Sobiech
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Ewa_Sobiech pisze:Witam
Aż wstyd się przyznać, że dopiero teraz zobaczyłam wątek naszych przodków w wojsku carskim. Ciągle coś indeksuję i nie [biorę] się za inne tematy. Czy jest szansa na odnalezienie nazwiska Sobiech, którzy służyli w wojsku carskim ?
Pozdrawiam Ewa Mitrzak zd Sobiech
I WŚ - Sporo osób o nazwisku Sobiech, w większości z Lubelszczyzny.
https://gwar.mil.ru/heroes/?last_name=С ... son&page=1
Pozdrawiam,
Irena
Zdzirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Zdzirek »

Witam
Poszukuję informacji na temat pradziadka mojej żony: Stanisław Wawer syn Rocha ur. ok. 1887 w Natolinie a zginął gdzieś pod Wilnem prawdopodobnie w sierpniu 1914 roku. Prawdopodobnie był w carskiej armii i został pochowany we wspólnej mogile we Wilnie. Jeżeli ktoś orientuje się gdzie mogę szukać jakichkolwiek informacji na jego temat to proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Irek Stępień
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Zdzirek pisze:Witam
Poszukuję informacji na temat pradziadka mojej żony: Stanisław Wawer syn Rocha ur. ok. 1887 w Natolinie a zginął gdzieś pod Wilnem prawdopodobnie w sierpniu 1914 roku. Prawdopodobnie był w carskiej armii i został pochowany we wspólnej mogile we Wilnie. Jeżeli ktoś orientuje się gdzie mogę szukać jakichkolwiek informacji na jego temat to proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Irek Stępień
Niestety, nie odnalazłam pasującego
Wawer Stanisław
https://gwar.mil.ru/heroes/?last_name=% ... son&page=1
Pozdrawiam,
Irena
Zdzirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Zdzirek »

Dziękuję za sprawdzenie.
Pozdrawiam
Irek
Ewa_Ada

Sympatyk

Post autor: Ewa_Ada »

Dobry wieczór, poszukuję informacji na temat Piotra Kieniewicza, urzędnika cywilnego przy 4 Pułku Imperium Rosyjskiego.

W 1908 roku mieszkał w Kutnie i miał wtedy 43 lata. Wydaje mi się, że rodzina mogła ewakuować się na wschód w 1915 razem z carską administracją po przerwaniu linii frontu przez Niemców. Prawdopodobnie jakoś w tym okresie umarł.

Pytałam na rosyjskim forum czy w RGVIA można znaleźć jakieś informacje na jego temat, ale powiedziano mi, że skoro był urzędnikiem cywilnym to szanse są nikłe. Spytałam o jakieś wskazówki gdzie szukać dalej, ale odpowiedzi na razie nie otrzymałam.

Dołączam akt chrztu jego syna z dokumentów cerkwi pułkowej, tu jest dokładniej opisana jego funkcja.

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=3.75

(Jeśli widzą Państwo widzieli już podobny tekst to z góry przepraszam, stworzyłam osobny wątek dla tej sprawy jakiś czas temu, ale pomyślałam, że zapytam również tutaj)

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Ewa_Ada pisze:Dobry wieczór, poszukuję informacji na temat Piotra Kieniewicza, urzędnika cywilnego przy 4 Pułku Imperium Rosyjskiego.

W 1908 roku mieszkał w Kutnie i miał wtedy 43 lata. Wydaje mi się, że rodzina mogła ewakuować się na wschód w 1915 razem z carską administracją po przerwaniu linii frontu przez Niemców. Prawdopodobnie jakoś w tym okresie umarł.

Pytałam na rosyjskim forum czy w RGVIA można znaleźć jakieś informacje na jego temat, ale powiedziano mi, że skoro był urzędnikiem cywilnym to szanse są nikłe. Spytałam o jakieś wskazówki gdzie szukać dalej, ale odpowiedzi na razie nie otrzymałam.

Dołączam akt chrztu jego syna z dokumentów cerkwi pułkowej, tu jest dokładniej opisana jego funkcja.

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=3.75

(Jeśli widzą Państwo widzieli już podobny tekst to z góry przepraszam, stworzyłam osobny wątek dla tej sprawy jakiś czas temu, ale pomyślałam, że zapytam również tutaj)

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
Nie rozumiem odpowiedzi/ nie odpowiedzi - bo ten akt daje wiele do poszukiwań.

1. Jaki to 4 pułk strzelców? Czy Lejb-gwardia czy inny? Trzeba poszukać o jakiej dokładnie nazwie 4-ty pułk stacjonował w tym roku/ w tym okresie w Kutnie.
Jeśli miał tam miejsce pracy (pisarz wojskowy) to obowiązkowo muszą być rozkazy.
W RGWIA mniej więcej dobrze się zachowały papiery dotyczące okresu przed IWŚ.

2. Z aktu wynika że małżonka Piotra jest raczej prawosławną. Kim ona jest, czy córką urzędnika carskiego, czy córką oficera carskiego, czy przywiózł ją z terenów rosyjskich po służbie w wojsku? czy jest akt ślubny?

Skąd pochodziła?
W roku 1915 Piotr ma lat 50. Nie sądzę żeby wyjechał w carską administracją.
Mogli wyjechać do terenów ojczystych Eudoksji.
Co o tym wiadomo, syn Michał mieszkał w Polsce?

Już widziałam ten akt kiedyś.
O pułku też już rozmawialiśmy.
Ten pułk
https://www.ria1914.info/index.php/4-й_стрелковый_полк
https://antologifo.narod.ru/pages/list2 ... st4StP.htm
Pozdrawiam,
Irena
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”