Taryfy dymów, XVIII wiek

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Aquila

Sympatyk

Taryfy dymów, XVIII wiek

Post autor: Aquila »

Natknąłem się na taki dokument, ogólnie nie zawiera informacji genealogicznych, ale ciekawi mnie historia wsi moich przodków. Niestety mam problem ze zrozumieniem co dokładnie on opisuje.

Tutaj mamy pierwszą część:

https://i.postimg.cc/02TJp21G/dymy.png

Ogólnie wymienione są dobra Krasickich i liczby odnoszące się do każdej z nich. Na przykład:

Nienadowa - a domibus - septem

Czyli mniej więcej "Nienadowa - z domów - siedem".

Co to oznacza? Gdzieś mignęła mi informacja, że takie taryfy związane były z obliczaniem ilu rekrutów miało iść do wojska, w zależności od liczby "dymów" czyli gospodarstw. Czy to o to tutaj chodzi, że z Nienadowej wypadałoby siedmiu rekrutów? Czy może o co innego?

Z kolei w części drugiej jest tabelka, której nie mogę nawet rozczytać:

https://i.postimg.cc/rw5RgXqB/dymy2.png
Pozdrawiam,
Mirek
111chris

Sympatyk
Nowicjusz

Taryfy dymów, XVIII wiek

Post autor: 111chris »

Tabela2: Ćwierci, „pułćwierci”, „szesnastky” i kolejne, to miary gruntu, części włóki (1/4, 1/8, 1/16,…)
Dawne miary były stosowane w sposób nieprecyzyjny. Nowsze pomiary w morgach i prętach wykazywały spore różnice.
Na crispa.uw.edu.pl można znaleźć przykłady użycia:
„Połowa półćwiartka gruntu ornego 3 morgi obejmująca, między miedzami… „
„Połowa półćwiartka gruntu, 1 morgę obejmująca…”

Dane w tabeli 2 wskazują na jakieś niewielkie działki. Z tego nie mogła utrzymać się całą wieś.
Może to jakieś grunty udostępniane dodatkowo sługom dworskim, komornikom itp.

XVIII wiek? Rekruci – nie. Podatki – tak.

Krzysiek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

W pierwszej ćwierci XVIII wieku chyba jeszcze tak:)
W ostatniej pod inną nazwą niż piechota dymowa..już w innych barwach, pod innymi sztandarami..pomijając plany Sejmu Czteroletniego i 1794.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Aquila

Sympatyk

Post autor: Aquila »

Czyli, tak łopatologicznie dla kompletnego laika - jak konkretnie to rozumieć?

Jeśli idzie o te "z domów - siedem"? Z czyich domów? Z całej wsi? Czy z dworu pańskiego? Ten konkretnie fragment jest bodajże z 1674 ("millesimo sexcentesimo septuagesimo quarto"), więc rekruci mogliby pasować?

A w drugiej części - gdzie jest ta tabelka (początek XVIII wieku):

"Dane w tabeli 2 wskazują na jakieś niewielkie działki. Z tego nie mogła utrzymać się całą wieś.
Może to jakieś grunty udostępniane dodatkowo sługom dworskim, komornikom itp."

Czyli to powierzchnia gruntu. Ale czyjego? Tak jak z metrykami kościelnymi nie mam już problemu, tak wszelkie inne spisy to dla mnie nowość, którą dopiero odkrywam, a realia tego okresu to wciąż dla mnie tajemnica. Chodzi o grunt pański? Ale czy nie byłoby tego zbyt mało? A może w grę wchodzi tu biedna szlachta, która mogła w tej wsi siedzieć? Podobno ogólnie w Galicji szlachta-biedota skupiała się w gromadach, ale pewnie i zdarzało się, że i we wsiach głównie chłopskich mieszkała jakaś rodzina.
Pozdrawiam,
Mirek
111chris

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: 111chris »

Nienadowa to duża wieś: dwór z folwarkiem, zabudowania chłopskie.
Przyjęcie, że 7 domów dotyczy obszaru dworskiego, wydaje się być właściwe.

W drugim wierszu tabeli 2 mamy „Dobra Ichmościów Panów Orzechowskich”.
Czy to ich dziedziczne ziemie? Jeśli tak, to gdzie mieszkają? Dlaczego rubryka ‘dymy’ pozostaje pusta? A może to jakieś dodatkowe grunty wypuszczone przez lokalnego dziedzica, u którego jako oficjalista pracuje jakiś Orzechowski?

Tabela wydaje się być częścią jakiejś większej całości (pierwszy wiersz dotyczy innej rodziny). Czy dane zawarte na jej początku nie wskazują na twórcę i cel jej sporządzenia?

Przydałaby się opinia kogoś, kto zna realia galicyjskie z tego okresu.

Krzysiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”