Krynki/Podlasie w Genetece

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Krynki/Podlasie w Genetece

Post autor: przeski »

T:"Parafia Krynki/Podlasie w Genetece"

Jestem pełen uznania dla ludzi którz zyindeksowali tą parafię w Genetece.
Dzięki ich pracy zrobiłem następny krok (do tyłu ale i do przodu) w moich poszukiwaniach.
Tyle lat zindeksowanych - super sprawa! Większość indeksów ze skanami metryk. Dziękuje bardzo!
Domyślam się że niektóre lata zindeksowane z brakującymi skanami metryk to Archiwum Archdiecezjalne w Białymstoku, być może?
Jeżeli tak - to jak uzyskać skany dokumentów?
W moim wypadku chodzi o następujące:

Józefa Kisielewski 1869 # 34 c. Józefa i Heleny z Moniuszków (moi pradziadkowie)

Marianna Kisielewska 1871 # 32 c. Józefa i Heleny z Moniuszków

Jan Kisielewski 1872 # 131 s.. Józefa i Heleny z Moniuszków

Aleksander Kisielewski 1874 #111 s. Józefa i Heleny z Moniuszków

Leontyna Wietrzyk 1884 #63 c. Szymona i Michaliny Kisielewskiej córki Józefa i Heleny z Moniuszków

Paulina Wietrzyk 1887 # 17 „ „ „
Wszyscy urodzeni w majątku Rudawa, parafia Krynki

Zgony

Józef Kisiel 1878 # 29 (prawdopodobnie mój pradziadek) Rudawa

Józefa Kisielewska 1882 #67 c. Józefa i Heleny z Moniuszków, Rudawa.

Zagubiła sie gdzieś metryka urodzenia mego dziadka Stanisława Kisielewskiego urodzonego (zgodnie z informacją zawartą w metryce ślubu z Emilią Wilner - Białymstok 1898 rok) w 1865 roku. Ta już powinna być w parafii Krynki. Wcześniej majatek Rudawa należał do parafii Brzostowica Wielka która też jest zindeksowana zresztą. Tam znalazłem metrykę ślubu pradziadków. ślub brali w 1863 roku. Niestety, nie ma nic o miejscu urodzenia młodych. Swoja drogą to ich córka (i siostra mego dziadka Stanisława) Marianna brała ślub w cerkwi prawosławnej w Białymstoku w 1893 z Matwiejem Giegiczem czy też Giegziczem.
Podziekowania dla osoby która podała link do opracowanych w formie PDF metry slubu tej cerkwii. Powtarzam link do jednej z ksiąg gdzie znalazłem metrykę ślubu https://pbc.biaman.pl/dlibra/publicatio ... tion/36376
Kontrast pomiedzy metryką ślubu moich pradziadków a tą Marianny i Matwieja jest szokujacy. Metryka ich ślubu rozpisana na dwie strony, sporo informacji o mlodych ale ... nic o ich matkach!
Z tej metryki dowiedziałem sie tez skąd przybyła Marianna i mój dziadek, który był świadkiem na ślubie, do Białegostoku. Najwyraźniej rodzina opuściła Rudawę i zamieszkała na Litwie Srodkowej czy też Kowieńskiej. W każdym razie miejsce pochodzenie Marianny i Stanisława to Szukiany. Znalazłem je na starej mapie blisko parafii Truków i Anciszek.
Jedyną z rodziny która została w Rudawie była Michalina córka moich pradziadów. W Genetece znalazłem śluby trzech jej córek. Jeden ślub w Rudawie a dwa w Białymstoku. Jej mężem był Szymon Wierzyk ale w Genetece nie ma metryki ich slubu. Ich pierwsze dziecko urodziło sie w Rudawie w 1884 roku.
Sluby córek Szymona Wierzyka i Michaliny z Kisielewskich:

1924 rok #275 Franciszek Bielawski syn Kazimiery Bielawskiej z Jadwigą Wierzyk, Białystok Wniebowzięcia NMP

1927 #145 ślub Józefa Wielocha syna Karola i Jadwigii ze Stefanią Wierzykowską(?) (brak metryki urodzenia), Białystok Wniebowzięcia NMP.
Na MyHeritage znalazłem potomczynie Stanisławy córki Józefa Wielocha i Stefanii Wierzyk.

1930 #15 Slub Stanisława Bergiela syna Jana i Antoniny Makar z Marią Wierzyk, Rudwa, Krynki.
Przemek Kisielewski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”