Poszukuję parafii, do której należała wieś Mierucin. Niestety są dwie wsie Mierucin.
1. Mierucin – wieś w Polsce położona w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie mogileńskim, w gminie Dąbrowa.
2. Mierucin – wieś w Polsce położona w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie sępoleńskim, w gminie Sośno.
Do tego moi przodkowie byli ewangelikami, więc może chodzić o parafie ewangelickie, chociaż czasami zapisy znajduję się też w katolickich.
Co do lokalizacji mam takie podpowiedzi:
- 6 lat po urodzeniu się mojego pradziada jego siostra urodziła się Sarnówku, ochrzczona we Włocławku (prafia ewangelicka)
- mój pradziad wziął slub w 1870 w Sompolnie z moją prababką z Chełmiczek spod Strzelna.
Mierucin jako to parafia XIX w.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Irena_Kaczmarek

Miejscowość Mierucin , to Parafia Parlin w powiecie mogileńskim /Tryptyk Wielkopolski ,Tom 1-autor Wojciech Jędraszewski, Gniezno 2009/.
Pozdrawiam
Irena
Mierucin w powiecie sępoleńskim , to Parafia św. Marii Magdaleny w Wąwelnie.
Pozdrawiam
Irena
Mierucin w powiecie sępoleńskim , to Parafia św. Marii Magdaleny w Wąwelnie.
Dziękuję za pierwszy trop.
Jeszcze muszę zlokalizować drugi Mierucin – wieś w Polsce położona w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie sępoleńskim, w gminie Sośno.
Szukam również okolicznych parafii ewangelickich.
Jeszcze muszę zlokalizować drugi Mierucin – wieś w Polsce położona w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie sępoleńskim, w gminie Sośno.
Szukam również okolicznych parafii ewangelickich.
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
- Irena_Kaczmarek

Re: Mierucin jako to parafia XIX w.
Dziękuję bardzoIrena_Kaczmarek pisze:Podałam wyżej , to Parafia Wąwelno.
Irena
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof