Serwus
Chciałbym odnaleźć dokumentację budynku który odziedziczyłem po dziadkach. Dom wybudowany między 1935 a 1939r.
Dom ten wybudowała siostra mojej prapra babki a między 1964 a 1972r został od niej odkupiony od moich dziadków.
Gdzie szukać dokumentacji związanej z pozwoleniem na budowę i dokumentacji samego budynku czy też jakiegoś aktu kupna sprzedaży.
Z góry dziękuję za pomoc.
Dokumentacja budynku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
MarcinBulaga

-
Kosciuk_Joanna

Dokumentacja budynku
O jakie dokumenty chodzi pod hasłem "dokumentacja budynku" - konkretnie?
pozdrawiam
Joanna
pozdrawiam
Joanna
-
MarcinBulaga

Dokumentacja budynku
Jakakolwiek dokumentacja związana z tym budynkiem a którą dałoby się uzyskać. Nie posiadam żadnej dokumentacji poza projektami technicznymi przyłącza gazu i wody z 1991r. a chciałbym wiedzieć coś więcej, choćby w którym roku dom został wybudowany itp.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Marcin Bulaga
-
Kosciuk_Joanna

Dokumentacja budynku
Nie jestem w stanie wskazać miejsca gromadzenia "jakiejkolwiek dokumentacji", tym nie mniej:
- dokumentacja architektoniczno-budowlana: organy administracji architektoniczno-budowlanej (gmina) działające na danym terenie i archiwa do których te organy dokumentacje przekazują i przekazywały;
- dokumentacja formalno-prawna: rejestry nieruchomości/księgi gruntowe/akta sądowe/księgi wieczyste;
pozdrawiam
Joanna
- dokumentacja architektoniczno-budowlana: organy administracji architektoniczno-budowlanej (gmina) działające na danym terenie i archiwa do których te organy dokumentacje przekazują i przekazywały;
- dokumentacja formalno-prawna: rejestry nieruchomości/księgi gruntowe/akta sądowe/księgi wieczyste;
pozdrawiam
Joanna
Re: Dokumentacja budynku
Trzeba sprawdzić:MarcinBulaga pisze:Serwus
Chciałbym odnaleźć dokumentację budynku który odziedziczyłem po dziadkach.
1. MIejscowe Starostwo - w ewidencji gruntów i budnynków; NIe wiem jak teraz, ale kiedyś był w niej uwidoczniony rok budowy obiektu;
2. Miejscowe AP. Dla "mojej" wsi w zespole "Akta Gminy Bezkropki" znalazłąm teczki zgłoszeń budynków z czasów tuż po okupacji. Nie wiem jak to było przed wojną, ale gdzieś też mi w AP mignęły podobne teczki.
Anna
szukam: Owczarski, Wesołowski, Zaparucha, Bzdyl, Muzyczuk, Jasiecka/Jasicka, Panfil - Rzeszowszczyzna, Kujawy, Roztocze, Małopolska
szukam: Owczarski, Wesołowski, Zaparucha, Bzdyl, Muzyczuk, Jasiecka/Jasicka, Panfil - Rzeszowszczyzna, Kujawy, Roztocze, Małopolska
-
MarcinBulaga