Archiwum Państwowe w Warszawie Oddział w Mławie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- pozmirowski

witam serdecznie.
apw.mlawa@warszawa.ap.gov.pl
Pismo z prośbą kwerendę lub o przesłanie skanów akt /ur. małż. zgonu/ z parafii..... rok..... nazwisko........ do celów genealogicznych.
dobrze jest sprawdzić na stronie jak niżej nr zespołu.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php
Musisz podać swój adres i potwierdzić to własnym podpisem.
pozdrawiam.
Wiesław Późmirowski
apw.mlawa@warszawa.ap.gov.pl
Pismo z prośbą kwerendę lub o przesłanie skanów akt /ur. małż. zgonu/ z parafii..... rok..... nazwisko........ do celów genealogicznych.
dobrze jest sprawdzić na stronie jak niżej nr zespołu.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php
Musisz podać swój adres i potwierdzić to własnym podpisem.
pozdrawiam.
Wiesław Późmirowski
-
tobiaszboksik

- Bea

w najbliższym to nie...Loreene pisze:Witam !!! Czy ktoś się wybiera w najbliższym czasie do Mławy?Miałabym prośbę o sprawdzenie konkretnego nazwiskaCzy ktoś może mi pomóc? Baaaarrrdzooo proszę! Iwona
ale napisz który rocznik Cię interesuje, bo ja wpadam zwykle znienacka
nie obiecuję, bo mam jeszcze własnych do sprawdzenia całe mnóstwo, ale może akurat zostanie mi chwilka...
a może ktoś będzie przede mną i Ci sprawdzi ?
Beata
Witam! Mam prośbę do kogoś kto odwiedzi ap w Mławie. Chodzi mi o akt chrztu nr 75 z 1862 z parafii Cieksyn Jana Kruze (informacja z geneteki). Chciałbym się upewnić czy nazwisko faktycznie zostało zapisane w takiej formie. Jeśli tak to bardzo proszę o podanie dodatkowych informacji zawartych w tym akcie (imiona rodziców, chrzestnych, świadków, adres itd.) i przesłanie ich na mail piotr.kruze@gmail.com. Z góry dziękuję.
Piotrek
Piotrek
Pozdrawiam
Piotr Kruze
Piotr Kruze
- Bea

Piotrze, jeśli masz konkretny nr aktu, to nic prostszego jak zgłosić się z zamówieniem bezpośrednio do AP w Mławie. Prosisz o wykonanie zdjęcia cyfrowego tego aktu. Z tego co pamiętam koszt jednego wynosi 1,5 zł. Piszesz prośbę do Archiwum (jak - jest wyjaśnione kilka postów wyżej). W odpowiedzi dostajesz informację na jaki konto masz wpłacić pieniążki i jak zatytułować przelew. Jak pieniądze wpłyną na konto AP to dostajesz zdjęcie via email (no chyba, że zażyczysz sobie inaczej).robbi89 pisze:Witam! Mam prośbę do kogoś kto odwiedzi ap w Mławie. Chodzi mi o akt chrztu nr 75 z 1862 z parafii Cieksyn Jana Kruze (informacja z geneteki). Chciałbym się upewnić czy nazwisko faktycznie zostało zapisane w takiej formie. Jeśli tak to bardzo proszę o podanie dodatkowych informacji zawartych w tym akcie (imiona rodziców, chrzestnych, świadków, adres itd.) i przesłanie ich na mail piotr.kruze@gmail.com. Z góry dziękuję.
Piotrek
Proste, tanie i bez wychodzenia z domu.
Pamiętaj tylko o dobrze podpisanym podaniu, bo żaden urząd państwowy nie odpowiada na anonimy. Jeśli nie masz skanera, żeby był twój autentyczny podpis, to myślę, że równie dobrze możesz wysłać prośbę listem poleconym.
pozdrawiam i życzę powodzenia
Beata
Czy ktoś w najbliższym czasie przypadkiem nie będzie odwiedzał AP w Mławie?
Chciałbym prosić o sprawdzenie chociaż kilku aktów z parafii Lipowiec Kościelny, Szreńsk i Mława...
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Bardzo proszę...
Serdecznie pozdrawiam
Karol
Chciałbym prosić o sprawdzenie chociaż kilku aktów z parafii Lipowiec Kościelny, Szreńsk i Mława...
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Bardzo proszę...
Serdecznie pozdrawiam
Karol
Ostatnio zmieniony ndz 30 maja 2010, 22:39 przez karrrol08, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja tez potrzebuje skanu aktu urodzenia z archiwum w Mławie: Józef Kwiatkowski urodzony w 1832 r, w parafii Cieksyn Wg danych z "naszych" zasobów metrykalnych poz 652 akt 79
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Archiwum w Mławie na mój list odpowiedziało w "try miga". Przekazałam na ich konto 2 zł elektronicznie i mailem zeskanowane podanie a za 2 dni miałam interesujący mnie skan aktu w poczcie. Czyli znając dane - w Mławie załatwiono mi sprawę sprawę szybko i sprawnie.dede43 pisze:Ja tez potrzebuje skanu aktu urodzenia z archiwum w Mławie: Józef Kwiatkowski urodzony w 1832 r, w parafii Cieksyn Wg danych z "naszych" zasobów metrykalnych poz 652 akt 79
Myślę, że całe kwerendy u nich tez przebiegły by równie szybko. Są zdaje się przychylni genealogom.
Pozdrawiam Danuta.
Witam!
Jeżeli ktoś wybiera się do ap w Mławie to mam ogromną prośbę. Chodzi mi o sprawdzenie alegaty małżeństwa Ewy Kruze z Józefem Wasielewskim, parafia Lubowidz, 1893, nr 29. Ewa była wdową i interesują mnie informacje dotyczące jej pierwszego męża. Na mój wniosek o przesłanie aktu małżeństwa archiwum przesłało mi tylko fragment jakiejś tabeli z imionami i nazwiskami. Wnioskuję z tego, że sam akt się nie zachował, dlatego proszę o sprawdzenie alegaty.
Pozdrawiam
Piotrek
Jeżeli ktoś wybiera się do ap w Mławie to mam ogromną prośbę. Chodzi mi o sprawdzenie alegaty małżeństwa Ewy Kruze z Józefem Wasielewskim, parafia Lubowidz, 1893, nr 29. Ewa była wdową i interesują mnie informacje dotyczące jej pierwszego męża. Na mój wniosek o przesłanie aktu małżeństwa archiwum przesłało mi tylko fragment jakiejś tabeli z imionami i nazwiskami. Wnioskuję z tego, że sam akt się nie zachował, dlatego proszę o sprawdzenie alegaty.
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotr Kruze
Piotr Kruze
Pozdrowienia,
Chciałbym również prosić, by ktoś sprawdzić zapisy dla mnie AP Mławie. Szukam Władysław Kozłowski, urodzony 17 czerwca 1882 w Wyszyny Kościelne parafii (rodzice Franciszek i Antonette), jak również Eleonora Wozniak, urodzony 1885 także w Wyszyny (jej rodzice to Józef Woźniak i Josephine Tofel). Proszę o kontakt prywatnie, jeśli potrzebujesz więcej informacji.
Dziękuję uprzejmie!
- Ed Slonina
Chciałbym również prosić, by ktoś sprawdzić zapisy dla mnie AP Mławie. Szukam Władysław Kozłowski, urodzony 17 czerwca 1882 w Wyszyny Kościelne parafii (rodzice Franciszek i Antonette), jak również Eleonora Wozniak, urodzony 1885 także w Wyszyny (jej rodzice to Józef Woźniak i Josephine Tofel). Proszę o kontakt prywatnie, jeśli potrzebujesz więcej informacji.
Dziękuję uprzejmie!
- Ed Slonina
-
kaaczorr174

Witam, gdyby ktoś był w archiwum mławskim i przegladał parafie: Czernice Borowe przed rokiem 1841 proszę o zwrócenie uwagi na osoby: wśród zgonów: Antonina Chmielińska z Zembrzuskich oraz Marcin Chmieliński - zamieszkali w Zembrzusie.
Dzierzgowo: przed rokiem 1853 ślub Antoniego i Anny z Olszewskich małżonków Walewskich (prawdopodobne miejscowosci pochodzenia: Kitki, Choszczewka?) Poszukuje aktu małżeństwa Ludwika Kaczyńskiego z Katarzyna Trzcińską - akta małżeństwa Dzierzgowo lata 1819-1823. dziękuję za ewentualną pomoc!
Krasne: po roku 1835 zgony: Jana Ochenkowskiego i Pauliny Ochenkowskiej z domu Milewskiej ze wsi Brzegędy
Bardzo dziękuję a ewentualna pomoc! moj adres e-mail kaaczorr174@op.pl
Kamil
Dzierzgowo: przed rokiem 1853 ślub Antoniego i Anny z Olszewskich małżonków Walewskich (prawdopodobne miejscowosci pochodzenia: Kitki, Choszczewka?) Poszukuje aktu małżeństwa Ludwika Kaczyńskiego z Katarzyna Trzcińską - akta małżeństwa Dzierzgowo lata 1819-1823. dziękuję za ewentualną pomoc!
Krasne: po roku 1835 zgony: Jana Ochenkowskiego i Pauliny Ochenkowskiej z domu Milewskiej ze wsi Brzegędy
Bardzo dziękuję a ewentualna pomoc! moj adres e-mail kaaczorr174@op.pl
Kamil
- Bea

odnośnie emaili to sprawdź czy nie masz czegoś w koszu, bo może być problem: http://warszawa.ap.gov.pl/mlawa/blog/?p=614przeski pisze:Pisałem już dwukrotnie do AP Mława ale nie dostałem odpowiedzi.
Chodzi o sprawdzenie czy mają oni metryki urodzeń dla parafii Pałuki za lata 1883-1886.
Jeżeli ktoś z Was mógłby to sprawdzić przy okazji pobytu w Archiwum to będę wdzięczny.
Przemek Kisielewski
Z tego co się dowiedziałam, są zawaleni robotą i dlatego czas się tak drastycznie wydłużył. Ale robią w kolejności i trzeba tylko poczekać na swoją...
Co do Pałuk, na podstawie TEGO (pdf 1,8MB), wiadomo że mają: str.255
Osobiście sprawdzałam kiedyś rok 1871 i byłpdf pisze:844
1. Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej Pałuki, powiat ciechanowski, nr zespołu 151
2. 1826–1907
3. 98j.a.; 1,44 m.b.
4. Księgi urodzin, małżeństw i zgonów: 1826–1907, alegata: 1830, 1842–1843, 1847, 1849– 1850, 1852–1855, 1876, 1880, 1882, 1902, 1904.
5. J. rosyjski, polski i łacina.
6. Zmikrofilmowano akta UMZ z lat 1826–1865 (nr mkf. 305 439–305 480).
7. Inwentarz książkowy grupy zespołów, spis roboczy, spis zdawczo-odbiorczy.
-
Kubiak_Urszula

Przemku,może przyda Ci się ten link.http://www.warszawa.ap.gov.pl/od-mlawa-spis.html Jest na stronie pradziad.pl informacja,że AP Mława,ma w zasobach parafię Pałuki i akty urodzenia z lat:
daty: 1826-1907
mikrofilmy: 1826-1865
Z pozdrowieniami Ula
.
daty: 1826-1907
mikrofilmy: 1826-1865
Z pozdrowieniami Ula