Poszukuje mieszkańców wsi Nowa Iwiczna z lat 1920-1945
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
- Aftanas_Jerzy

Witam!
Jak dotrzeć do wykazu mieszkańców wsi NOWA IWICZNA (gmina Lesznowola) z lat 1920-45. Osada powstała w 1801 roku jako kolonia nimiecka (ewangelicka) początkowo z 15 obejściami.
Tam wiodą moje poszukiwania rodzinne.
Dziękuję z góry
J. aftanas
Jak dotrzeć do wykazu mieszkańców wsi NOWA IWICZNA (gmina Lesznowola) z lat 1920-45. Osada powstała w 1801 roku jako kolonia nimiecka (ewangelicka) początkowo z 15 obejściami.
Tam wiodą moje poszukiwania rodzinne.
Dziękuję z góry
J. aftanas
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Witam,
proponuję zajrzeć do:
1.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=84688
2.
http://www.piaseczno.eu/index.php?optio ... 01&lang=pl
a w szczególności publikacji Państwa Bagieńskich oraz książki o Piasecznie Pana Żmudzińskiego.
Jakie nazwisko jest poszukiwane ? Mam trochę zdjęć grobów z Nowej Iwicznej.
Pozdrawiam,
Aneta Kaczmarek
proponuję zajrzeć do:
1.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=84688
2.
http://www.piaseczno.eu/index.php?optio ... 01&lang=pl
a w szczególności publikacji Państwa Bagieńskich oraz książki o Piasecznie Pana Żmudzińskiego.
Jakie nazwisko jest poszukiwane ? Mam trochę zdjęć grobów z Nowej Iwicznej.
Pozdrawiam,
Aneta Kaczmarek
- Aftanas_Jerzy

Witam,
Dziękuję za cenne wskazówki. Pójdę tym śladem. Nazwisk jest kilka, a wszystko to byli ewangeliccy Niemcy (koloniści). Nie wiem gdzie byli chowani (chyba w Starej Iwicznej, gdzie był kościół ewangelicki). Pozwolę sobie jeszcze raz nawiązać z Panią kontakt na forum, ale muszę zebrać więcej wiadomości, bo to dla mnie zagadka rodzinna, o której dotąd nic nie wiedziałem.
Jeszcze raz dziękuję za wiadomość.
Pozdrawiam
Jerzy Aftanas
Dziękuję za cenne wskazówki. Pójdę tym śladem. Nazwisk jest kilka, a wszystko to byli ewangeliccy Niemcy (koloniści). Nie wiem gdzie byli chowani (chyba w Starej Iwicznej, gdzie był kościół ewangelicki). Pozwolę sobie jeszcze raz nawiązać z Panią kontakt na forum, ale muszę zebrać więcej wiadomości, bo to dla mnie zagadka rodzinna, o której dotąd nic nie wiedziałem.
Jeszcze raz dziękuję za wiadomość.
Pozdrawiam
Jerzy Aftanas
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Kaczmarek_Aneta

Zdjęcia grobów są oczywiście ze Starej Iwicznej, nie z Nowej Iwicznej - właśnie uprzytomnił mi Pan moją pomyłkę
Zachowało się niewiele grobów niemieckich kolonistów - posiadam zdjęcia chyba wszystkich pozostałości (mogę sprawdzić poszukiwane przez Pana nazwiska).
A niezależnie od tego, polecam Panu kontakt z kustoszem Archiwum Państwowego w Grodzisku Mazowieckim - Panem Włodzimierzem Bagieńskim.
Pan Bagieński jest również autorem ciekawego opracowania nt. ewidencji ludności południowego Mazowsza:
http://20090209.archiwa.gov.pl/reposito ... ienski.pdf
Pozdrawiam,
AK
Zachowało się niewiele grobów niemieckich kolonistów - posiadam zdjęcia chyba wszystkich pozostałości (mogę sprawdzić poszukiwane przez Pana nazwiska).
A niezależnie od tego, polecam Panu kontakt z kustoszem Archiwum Państwowego w Grodzisku Mazowieckim - Panem Włodzimierzem Bagieńskim.
Pan Bagieński jest również autorem ciekawego opracowania nt. ewidencji ludności południowego Mazowsza:
http://20090209.archiwa.gov.pl/reposito ... ienski.pdf
Pozdrawiam,
AK
- Aftanas_Jerzy

Dzięki wielkie. Musze tam pojechać z Gdańska na kilka dni i poszperać. Mam tam dość licznych powinowatych (Piaseczno, Sobienie, Warszawa, Karczew), ale ich zainteresowania są inne. Przedtem trzeba się do tego przygotować. Dotychczas zajmowałem się Galicją, skąd wywodzą się moje główne korzenie.Pozwolę sobie jeszcze zwrócić się do Pani z prośbą o poradę, ale muszę się do tego przygotować. Czy mogę w rewanżu coś zrobić dla Pani? Znam biegle j. rosyjski i czasem tłumaczę na forum dokumenty.
Kłaniam się.
Jerzy Aftanas
Kłaniam się.
Jerzy Aftanas
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Kaczmarek_Aneta

Witam ponownie,
jeżeli będę mogła Panu jeszcze w czymś pomóc, będzie mi bardzo miło.
Dziękuję za ofertę pomocy.
Pana świetna znajomość języka rosyjskiego bardzo przydałaby się w Projekcie indeksacji/weryfikacji akt metrykalnych parafii warszawskich, w którym uczestniczę, zatem jeśli miałby Pan ochotę nas wesprzeć, w miarę swoich możliwości czasowych, serdecznie Pana zapraszam (kontakt: indexwawaww@gmail.com).
Wymienił Pan Sobienie Jeziory - jest to akurat parafia moich przodków (Zapałowskich i Rybnerów). Informacyjnie tylko podam, że w ubiegłym roku odwiedziłam tę parafię i dzięki uprzejmości ks. proboszcza mogłam przejrzeć kilka ksiąg.
Pozdrawiam
Aneta Kaczmarek
jeżeli będę mogła Panu jeszcze w czymś pomóc, będzie mi bardzo miło.
Dziękuję za ofertę pomocy.
Pana świetna znajomość języka rosyjskiego bardzo przydałaby się w Projekcie indeksacji/weryfikacji akt metrykalnych parafii warszawskich, w którym uczestniczę, zatem jeśli miałby Pan ochotę nas wesprzeć, w miarę swoich możliwości czasowych, serdecznie Pana zapraszam (kontakt: indexwawaww@gmail.com).
Wymienił Pan Sobienie Jeziory - jest to akurat parafia moich przodków (Zapałowskich i Rybnerów). Informacyjnie tylko podam, że w ubiegłym roku odwiedziłam tę parafię i dzięki uprzejmości ks. proboszcza mogłam przejrzeć kilka ksiąg.
Pozdrawiam
Aneta Kaczmarek
- Kaczmarek_Aneta

Oto spis nazwisk (łącznie z domo kobiet) widniejących na nagrobkach kolonistów niemieckich pochowanych na poewangelickim cmentarzu w Starej Iwicznej.
Zainteresowanym prześlę zdjęcie.
Arens
Bau
Bauer
Dürr
Dyr
Eisele
Goler
Haman
Hau
Henrych
Hoffman
Hoffmann
Jung
Klotz
Kohler
Lehr
Leibbrandt
Lutz
Mess
Obermüller
Ogonowska
Rupp
Schaier
Schilling
Stahl
Szajer
Volbrecht
Wajsert
Wandel
Werner
Zachert
Pozdrawiam,
Aneta
Arens
Bau
Bauer
Dürr
Dyr
Eisele
Goler
Haman
Hau
Henrych
Hoffman
Hoffmann
Jung
Klotz
Kohler
Lehr
Leibbrandt
Lutz
Mess
Obermüller
Ogonowska
Rupp
Schaier
Schilling
Stahl
Szajer
Volbrecht
Wajsert
Wandel
Werner
Zachert
Pozdrawiam,
Aneta
Celem uzupełnienia polecam artykuł pióra Jerzego J. Majewskiego, który ukazał się w dzisiejszym internetowym wydaniu "Gazety Wyborczej"
http://wyborcza.pl/1,94898,8355991,Ewan ... szawy.html
Janusz
PS Mojego teścia, który do dzisiaj mieszka na Mysiadle, zmarła w 1984 roku matka była ewangeliczką. Nie miała dobrych wspomnień z lat wcześniejszych.
http://wyborcza.pl/1,94898,8355991,Ewan ... szawy.html
Janusz
PS Mojego teścia, który do dzisiaj mieszka na Mysiadle, zmarła w 1984 roku matka była ewangeliczką. Nie miała dobrych wspomnień z lat wcześniejszych.
-
BartekStróżyk

Witam ja poszukuję informacji o rodzinach Lehr i Horauf którzy mieszkali w Starej i Nowej Iwicznej.
Kolejne uroczystości Wszystkich Świętych mamy za sobą. Na wspomnianym w wątku poewangelickim cmentarzu w Starej Iwicznej spoczywają moi teściowie. W czasie wizyty, już kilka lat temu moją uwagę zwrócił niezwykły trzy-segmentowy nagrobek. Wzniesiony z rozmachem z czarnego marmuru. Już jeden współczesny pochówek odbył się, o czym świadczy stosowna inskrypcja oraz porcelanowa fotka. Natomiast pierwszy raz widzę uhonorowanie pamięci poprzedników złożonych w tym miejscu. Jedno z nazwisk (Dürr) figuruje nawet w spisie sporządzonym i wcześniej prezentowanym w tym wątku przez Anetę.
Tak sobie myślę, skoro po "upływie ważności" pochówku (20 lat) władze cmentarne "nic z tym nie robią", może warto by wprowadzić zwyczaj? możliwość? - dla chętnych i za zgodą - zaznaczenia w dyskretnej formie ich obecności np jak wyżej?
Babka ojczysta mojej żony, wyznawczyni kościoła Ewangelicko-Augsburskiego, obrządki religijne spełniała w kościele Wniebowstąpienia Pańskiego przy Puławskiej 2A. Nie przeżyła wypadku komunikacyjnego na Puławskiej, ale za życia nie wyraziła chęci spoczywania na miejscowym cmentarzu w Starej Iwicznej. Uratowałem po niej - od wysyłki na makulaturę śpiewnik "Melodie - do niemieckiego i polskiego - Kancjonałów kościoła Ewangelicko-Augsburskiego " nakładem Kassy Wdów i Sierot Po Pastorach w Warszawie 1909.

Tak sobie myślę, skoro po "upływie ważności" pochówku (20 lat) władze cmentarne "nic z tym nie robią", może warto by wprowadzić zwyczaj? możliwość? - dla chętnych i za zgodą - zaznaczenia w dyskretnej formie ich obecności np jak wyżej?
Babka ojczysta mojej żony, wyznawczyni kościoła Ewangelicko-Augsburskiego, obrządki religijne spełniała w kościele Wniebowstąpienia Pańskiego przy Puławskiej 2A. Nie przeżyła wypadku komunikacyjnego na Puławskiej, ale za życia nie wyraziła chęci spoczywania na miejscowym cmentarzu w Starej Iwicznej. Uratowałem po niej - od wysyłki na makulaturę śpiewnik "Melodie - do niemieckiego i polskiego - Kancjonałów kościoła Ewangelicko-Augsburskiego " nakładem Kassy Wdów i Sierot Po Pastorach w Warszawie 1909.

Janusz_Zawadziński
- Kaczmarek_Aneta

Dzień dobry,
taka wzmianka o wcześniej pochowanych osobach w danym grobowcu jest godna pochwały - szkoda, że rzeczywiście rzadko spotykana. Kilka razy widziałam podobne inskrypcje na warszawskim Bródnie.
Nie wiem czy to jest kwestia zgody władz cmentarza czy tylko akt dobrej woli aktualnych właścicieli grobu, ale spotkałam się z sytuacją w rodzinie (niestety), gdzie kompletnie zmieniono cały grób i na nowym nie umieszczono danych najwcześniej pochowanej krewnej. Powodem był "brak miejsca" na tablicy napisowej dla osób, które zostały pochowane później i bedą pochowane w przyszłości.
A przecież można było nawet mniejszą czcionką umieścić te dane na ramie stojącej czy płycie nagrobnej, niestety nie mnie było o tym decydować. Dowiedziałam się o wszystkim post factum.
Januszu,
ten śpiewnik to piękna pamiątka!
Pozdrawiam
Aneta
taka wzmianka o wcześniej pochowanych osobach w danym grobowcu jest godna pochwały - szkoda, że rzeczywiście rzadko spotykana. Kilka razy widziałam podobne inskrypcje na warszawskim Bródnie.
Nie wiem czy to jest kwestia zgody władz cmentarza czy tylko akt dobrej woli aktualnych właścicieli grobu, ale spotkałam się z sytuacją w rodzinie (niestety), gdzie kompletnie zmieniono cały grób i na nowym nie umieszczono danych najwcześniej pochowanej krewnej. Powodem był "brak miejsca" na tablicy napisowej dla osób, które zostały pochowane później i bedą pochowane w przyszłości.
A przecież można było nawet mniejszą czcionką umieścić te dane na ramie stojącej czy płycie nagrobnej, niestety nie mnie było o tym decydować. Dowiedziałam się o wszystkim post factum.
Januszu,
ten śpiewnik to piękna pamiątka!
Pozdrawiam
Aneta
Takie umieszczenie nazwisk na grobach opisane przez Janusza znalazłam i na innych cmentarzach np. w Płońsku.
Trudno taki grób odszukać, ale ważne, że są nazwiska uprzednio pochowanych zmarłych.
Niestety jak jak napisała Aneta w większości przypadków rodzina nowo pochowanych osób nie umieszcza informacji o poprzednich zmarłych, jest to bardzo smutne i dla mnie osobiście naganne zachowanie. Wyszukiwarki nie znajdują uprzednio zmarłych osób w danych grobach i ślad po nich ginie, choć w niektórych wyszukiwarkach taka informacja istnieje nadal w oknie osób pochowanych w tym grobie.
Iwiczna interesuje mnie z powodu nazwiska Anders
Trudno taki grób odszukać, ale ważne, że są nazwiska uprzednio pochowanych zmarłych.
Niestety jak jak napisała Aneta w większości przypadków rodzina nowo pochowanych osób nie umieszcza informacji o poprzednich zmarłych, jest to bardzo smutne i dla mnie osobiście naganne zachowanie. Wyszukiwarki nie znajdują uprzednio zmarłych osób w danych grobach i ślad po nich ginie, choć w niektórych wyszukiwarkach taka informacja istnieje nadal w oknie osób pochowanych w tym grobie.
Iwiczna interesuje mnie z powodu nazwiska Anders
Katarzyna
- Grunwald_Andrzej

Byłbym zainteresowany nazwiskami:Kaczmarek_Aneta pisze:Oto spis nazwisk (łącznie z domo kobiet) widniejących na nagrobkach kolonistów niemieckich pochowanych na poewangelickim cmentarzu w Starej Iwicznej.
Dürr
Dyr
Eisele
a także
Goler
Lehr
Lutz
Znam połączenia miedzy nimi*, ale może uda się jeszcze uzyskać więcej informacji z dat na nagrobkach
*rodzice to Grzegorz [Jan, Jerzy] Dyr + Maria[nna] Judyta Eisele a ich dzieci to Dawid + Magdalena Goller, Karol + Anna Maria Schlenker, Krystyna Katarzyna + Dewald Bihoff, Karolina + Jan Lutz, Jakób + Katarzyna Filipina Mutschler
Ostatnio zmieniony wt 11 cze 2024, 17:50 przez Grunwald_Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej Grunwald
w obecnym obszarze zainteresowań: wsie Załuski/Zawady i nazwiska Grunwald/Dürr/Lange
w obecnym obszarze zainteresowań: wsie Załuski/Zawady i nazwiska Grunwald/Dürr/Lange
- Kaczmarek_Aneta

Dzień dobry,
proszę o pozostawienie kontaktu na PW - podeślę fotki pod koniec tygodnia.
Tymczasem polecam zajrzeć do ksiąg ludności, szczególnie do tej z 1. połowy XIX wieku - jest tam trochę ewangelików, w tym Dyrrowie:
https://meldunkowe.genealodzy.pl/id2224
Pozdrawiam
Aneta
proszę o pozostawienie kontaktu na PW - podeślę fotki pod koniec tygodnia.
Tymczasem polecam zajrzeć do ksiąg ludności, szczególnie do tej z 1. połowy XIX wieku - jest tam trochę ewangelików, w tym Dyrrowie:
https://meldunkowe.genealodzy.pl/id2224
Pozdrawiam
Aneta
- Czerkawska_Ewa

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Archiwum Arolsen poszukuje rodziny pana Edwarda Eisele, w celu zwrotu pamiątek po nim. Pan Edward urodził się w 1910 r. w Pelcowiźnie gmina Bródno. Został ochrzczony w parafii luterańskiej w Warszawie. Jego rodzice Michał i Karolina z domu Hensel byli związani z parafią ewangelicką w Starej Iwicznej.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&exac=1
Pozdrawiam,
Ewa
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&exac=1
Pozdrawiam,
Ewa