Ustawa o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

RazDwaTrzy

Sympatyk

Post autor: RazDwaTrzy »

Próbując otrzymać z Archiwum Państwowego akta sądowe dot. mojej prababci (zmiana nazwiska jej matki w akcie urodzenia), otrzymałem poniższą informację. Niestety po śmierci prababci nie odbyła się sprawa spadkowa, wobec czego zgodnie z interpretacją Archiwum nie jestem osobą uprawnioną. Czy ktoś z Państwa spotkał się może z taką sytuacją i może pomóc?
Wobec powyższego ponownie informujemy, że zgodnie z zapisem art. 16b ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 14.07.1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach materiały archiwalne w postaci dokumentacji spraw sądowych podlegają udostępnianiu nie wcześniej niż po 70 latach od uprawomocnienia się orzeczenia lub zakończenia postępowania.
Ograniczenia tego, zgodnie z zapisem art. 16b ust. 3 pkt 2 ww. ustawy nie stosuje się jedynie wobec uprawnionych do dostępu do danych zawartych w tych materiałach.
Osobą uprawnioną może być między innymi strona postępowania a także jej prawni spadkobiercy.

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

problem w tym, że następcy prawni winno być nie "prawni spadkobiercy"?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

Tak jak pisałam w jednym z postów na Forum do połowy przyszłego tygodnia jestem bardzo zajęta. Ale od przyszłej środy pewnie już będę miała więcej luzu. Proszę do mnie napisać na priv i zostawić swój adres mailowy. Bedę musiała dostać pismo do Archiwum oraz całą odpowiedź archiwum. To, że nie było postępowania spadkowego nie ma znaczenia. Ale być może trzeba będzie "powalczyć".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”