Wobec powyższego ponownie informujemy, że zgodnie z zapisem art. 16b ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 14.07.1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach materiały archiwalne w postaci dokumentacji spraw sądowych podlegają udostępnianiu nie wcześniej niż po 70 latach od uprawomocnienia się orzeczenia lub zakończenia postępowania.
Ograniczenia tego, zgodnie z zapisem art. 16b ust. 3 pkt 2 ww. ustawy nie stosuje się jedynie wobec uprawnionych do dostępu do danych zawartych w tych materiałach.
Osobą uprawnioną może być między innymi strona postępowania a także jej prawni spadkobiercy.
Ustawa o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
RazDwaTrzy

Próbując otrzymać z Archiwum Państwowego akta sądowe dot. mojej prababci (zmiana nazwiska jej matki w akcie urodzenia), otrzymałem poniższą informację. Niestety po śmierci prababci nie odbyła się sprawa spadkowa, wobec czego zgodnie z interpretacją Archiwum nie jestem osobą uprawnioną. Czy ktoś z Państwa spotkał się może z taką sytuacją i może pomóc?
Sroczyński_Włodzimierz

problem w tym, że następcy prawni winno być nie "prawni spadkobiercy"?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Heropolitanska_Izabela

Tak jak pisałam w jednym z postów na Forum do połowy przyszłego tygodnia jestem bardzo zajęta. Ale od przyszłej środy pewnie już będę miała więcej luzu. Proszę do mnie napisać na priv i zostawić swój adres mailowy. Bedę musiała dostać pismo do Archiwum oraz całą odpowiedź archiwum. To, że nie było postępowania spadkowego nie ma znaczenia. Ale być może trzeba będzie "powalczyć".