Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Zawadzki_Wojciech

Witam!
Czy moge prosic o sprawdzenie Józefa Modlińskiego(1875-1938), uczestnika wojny ros-jap, pochodzacego z Pajeczna, gubernia piotrkowska? A takze nazwisk z tej samej miejscowosci: Bednarski, Słupinski, Hałaczkiewicz, Dłubak, Tokarski, Krzak.
Moj mail: piotr.kruze@gmail.com
Pozdrawiam i dziekuje
Piotrek
Czy moge prosic o sprawdzenie Józefa Modlińskiego(1875-1938), uczestnika wojny ros-jap, pochodzacego z Pajeczna, gubernia piotrkowska? A takze nazwisk z tej samej miejscowosci: Bednarski, Słupinski, Hałaczkiewicz, Dłubak, Tokarski, Krzak.
Moj mail: piotr.kruze@gmail.com
Pozdrawiam i dziekuje
Piotrek
-
Płowik_Hubert

Moi pradziadkowie służyli w wojsku carskim.
Pierwszy - Andrzej (Andriej) Hapon ur. około 1880, służył w Lejb-gwardyjskim semenowskim pułku, na zdjęciu ma stopień starszego szeregowego. Wiem, że zginął w czasie rewolucji albo troszkę po wojnie.
Drugi - Marcin Nosarzewski ur. 1888, służył od 1908 roku do prawdopodobnie 1914/15. Następnie dostał się do austriackiej niewoli i wylądował w obozie jenieckim gdzieś na Węgrzech, skąd został zwerbowany do wojska Piłsudskiego.
Trzeci - Władysław Płowik ur. 1896, niewiele wiem o jego służbie wojskowej.
Pozdrawiam, Hubert
Pierwszy - Andrzej (Andriej) Hapon ur. około 1880, służył w Lejb-gwardyjskim semenowskim pułku, na zdjęciu ma stopień starszego szeregowego. Wiem, że zginął w czasie rewolucji albo troszkę po wojnie.
Drugi - Marcin Nosarzewski ur. 1888, służył od 1908 roku do prawdopodobnie 1914/15. Następnie dostał się do austriackiej niewoli i wylądował w obozie jenieckim gdzieś na Węgrzech, skąd został zwerbowany do wojska Piłsudskiego.
Trzeci - Władysław Płowik ur. 1896, niewiele wiem o jego służbie wojskowej.
Pozdrawiam, Hubert
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
-
jurek_torun

Witaj Joanno ,jur58boz pisze:Joanno jeśli byłabyś tak mila i sprawdziła nazwisko Pytlik Józef był wcielony do wojska carskiego Brał udział w wojnie rosyjsko-japońskiej. Jeszcze długo po wojnie był zostawiony i zapomniany na jakieś wyspie japońskiej z której wrócił po 15 latach????
Będę wdzięczny za chociaż najmniejszy "trop" w tym temacie
w marcu napisałem ten list i jakoś umknęła mi Twoja odpowiedź
Serdecznie pozdrawiam Jurek
-
Grzegorz_B

Witaj!
Chciałabym prosić o sprawdzenie czy w wykazie znajdują się nazwiska moich przodków:
Stanisław Falkowski i młodszy brat Piotr Falkowski znaleźli się obaj w Ufie w Baszkirii między 1880-1890. i tam wykształcili się na inżynierów. „
Wykształcenie zdobyli zapewne w inżynieryjnej szkole wojskowej, ponieważ stali się tym samym carskimi oficerami, co dalej wynika ze wspomnień mojego ojca.. Taka szkoła musiała więc istnieć w Ufie. Możliwe, że w wojsku służyli od ok. 1880 r. Być może w Odessie , bo tam wybierał się spod Nowogródka ich najmłodszy brat do pracy ? Czy to jest możliwe do sprawdzenia ? Dziękuję i pozdrawiam
Chciałabym prosić o sprawdzenie czy w wykazie znajdują się nazwiska moich przodków:
Stanisław Falkowski i młodszy brat Piotr Falkowski znaleźli się obaj w Ufie w Baszkirii między 1880-1890. i tam wykształcili się na inżynierów. „
Wykształcenie zdobyli zapewne w inżynieryjnej szkole wojskowej, ponieważ stali się tym samym carskimi oficerami, co dalej wynika ze wspomnień mojego ojca.. Taka szkoła musiała więc istnieć w Ufie. Możliwe, że w wojsku służyli od ok. 1880 r. Być może w Odessie , bo tam wybierał się spod Nowogródka ich najmłodszy brat do pracy ? Czy to jest możliwe do sprawdzenia ? Dziękuję i pozdrawiam
Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Witaj proszę o sprawdzenie nazwiska STRZELCZYK, WACŁAWEK Jadwigajoannayvona2302 pisze:Witajalisa pisze:Poszukuję nazwisk: Czapla, Kruk, Kincbok, Wasilewski (kachakk@poczta.fm) z góry dziękuję za informacje
pozdrawiam
Wasilewski jest już ujęty w spisie T: wykaz nazwisk w wojsku carskim.
Pozostałe nazwiska zapisuję sobie do poszukiwań...niestety emailem wiadomości nie przesyłam.
jagoda105@amorki.pl
Witaj Jerzy...jur58boz pisze:Witaj Joanno ,jur58boz pisze:Joanno jeśli byłabyś tak mila i sprawdziła nazwisko Pytlik Józef był wcielony do wojska carskiego Brał udział w wojnie rosyjsko-japońskiej. Jeszcze długo po wojnie był zostawiony i zapomniany na jakieś wyspie japońskiej z której wrócił po 15 latach????
Będę wdzięczny za chociaż najmniejszy "trop" w tym temacie
w marcu napisałem ten list i jakoś umknęła mi Twoja odpowiedź, być może coś przeoczyłem
Bardzo proszę o ewentualna korektę mojej niewiedzy
Z góry dziękuje i liczę na wyrozumiałość .
nie przeoczyłeś...nie natrafiłam ; być może jest taka oboczność, że całkowicie zmienia Twoje poszukiwane nazwisko - dlatego nie widzę go - tak też może być
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Pragnę poinformować, że RGVIA (http://www.rusarchives.ru/federal/rgvia/index.shtml) posiada w swoich zbiorach tysiące teczek oficerów carskich, z których wynika m.in. stan służby i stosunki rodzinne, a także odznaczenia, kary, nagrody etc. i oczywiście przynależność do stanu. Ponadto każdy oficer służący w armii otrzymywał "Posłużnyj spisok". Takie spiski można odnaleźć w niektórych teczkach oficerskich w CAW, tych którzy przeszli do Wojska Polskiego.
Pozdrawiam
Tomasz Lenczewski
Pozdrawiam
Tomasz Lenczewski
Witam serdecznie Pani Joanno,
proszę o sprawdzenie nazwiska ; Kotiurzyński był generałem ,ojcem babki męża wydanej zamąż za adiutanta o nazwisku Garbaczewski vel Horbaczwski.W jakim pułku nic nam niewiadomo , tereny: Równe, Teodozja, Władywostok. Horbaczewski zginąl z oparzeń w jakim pożarze , wdowa z dwomama synami została wydana zamąż za następnego adiutanta , który usynowił chłopców i w czasie rewolucji wrócili do Polski .Serdecznie pozdrawiam ,Helenka
proszę o sprawdzenie nazwiska ; Kotiurzyński był generałem ,ojcem babki męża wydanej zamąż za adiutanta o nazwisku Garbaczewski vel Horbaczwski.W jakim pułku nic nam niewiadomo , tereny: Równe, Teodozja, Władywostok. Horbaczewski zginąl z oparzeń w jakim pożarze , wdowa z dwomama synami została wydana zamąż za następnego adiutanta , który usynowił chłopców i w czasie rewolucji wrócili do Polski .Serdecznie pozdrawiam ,Helenka
Ostatnio zmieniony pt 05 lis 2010, 14:29 przez helenka, łącznie zmieniany 1 raz.