Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witaj Joanno!
Z uprzejmą prośbą:
- co Ci wiadomo o Felixie Rześniowieckim, Pułkowniku Wojsk Cesarsko-Rosyjskich, zm. 29 XII 1882 r.,
przeżywszy 67 lat -?
Spoczywa na cmentarzu w Przedborzu.
Pozdrawiam
Wojciech
robbi89

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: robbi89 »

Witam!
Czy moge prosic o sprawdzenie Józefa Modlińskiego(1875-1938), uczestnika wojny ros-jap, pochodzacego z Pajeczna, gubernia piotrkowska? A takze nazwisk z tej samej miejscowosci: Bednarski, Słupinski, Hałaczkiewicz, Dłubak, Tokarski, Krzak.
Moj mail: piotr.kruze@gmail.com
Pozdrawiam i dziekuje
Piotrek
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

Moi pradziadkowie służyli w wojsku carskim.

Pierwszy - Andrzej (Andriej) Hapon ur. około 1880, służył w Lejb-gwardyjskim semenowskim pułku, na zdjęciu ma stopień starszego szeregowego. Wiem, że zginął w czasie rewolucji albo troszkę po wojnie.

Drugi - Marcin Nosarzewski ur. 1888, służył od 1908 roku do prawdopodobnie 1914/15. Następnie dostał się do austriackiej niewoli i wylądował w obozie jenieckim gdzieś na Węgrzech, skąd został zwerbowany do wojska Piłsudskiego.

Trzeci - Władysław Płowik ur. 1896, niewiele wiem o jego służbie wojskowej.

Pozdrawiam, Hubert
Pozdrawiam
Hubert
jurek_torun

Nieaktywny

Post autor: jurek_torun »

Bardzo proszę o informacje o osobach, o nazwisku Tyszkiewicz służących w Armii Carskiej

Pozdrawiam

Jerzy Licau
kziecina

Sympatyk
Adept

Post autor: kziecina »

Uprzejma prośba o sprawdzenie nazwiska Zięcina. Mój pradziadek Piotr Zięcina brał udział w wojnie rosyjsko-japońskiej.

Z góry dziękuję,
Krzysztof Zięcina
----------------------------------
Zięcina, Bernatowicz
Awatar użytkownika
jur58boz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: jur58boz »

jur58boz pisze:Joanno jeśli byłabyś tak mila i sprawdziła nazwisko Pytlik Józef był wcielony do wojska carskiego Brał udział w wojnie rosyjsko-japońskiej. Jeszcze długo po wojnie był zostawiony i zapomniany na jakieś wyspie japońskiej z której wrócił po 15 latach????
Będę wdzięczny za chociaż najmniejszy "trop" w tym temacie :)
Witaj Joanno ,
w marcu napisałem ten list i jakoś umknęła mi Twoja odpowiedź :) , być może coś przeoczyłem :) Bardzo proszę o ewentualna korektę mojej niewiedzy :) Z góry dziękuje i liczę na wyrozumiałość .
Serdecznie pozdrawiam Jurek
Grzegorz_B

Sympatyk

Post autor: Grzegorz_B »

Jeśli to możliwe bardzo bym prosił o sprawdzenie nazwisk: Koniecko Konstanty i Jagielski Antoni
Służyli w armii carskiej. K. Koniecko prawdopodobnie był huzarem. Przeżył I wojnę światową. A. Jagielski niestety z I wojny światowej nie wrócił.
Falkosia

Post autor: Falkosia »

Witaj!
Chciałabym prosić o sprawdzenie czy w wykazie znajdują się nazwiska moich przodków:
Stanisław Falkowski i młodszy brat Piotr Falkowski znaleźli się obaj w Ufie w Baszkirii między 1880-1890. i tam wykształcili się na inżynierów. „
Wykształcenie zdobyli zapewne w inżynieryjnej szkole wojskowej, ponieważ stali się tym samym carskimi oficerami, co dalej wynika ze wspomnień mojego ojca.. Taka szkoła musiała więc istnieć w Ufie. Możliwe, że w wojsku służyli od ok. 1880 r. Być może w Odessie , bo tam wybierał się spod Nowogródka ich najmłodszy brat do pracy ? Czy to jest możliwe do sprawdzenia ? Dziękuję i pozdrawiam
105mak

Sympatyk

Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej

Post autor: 105mak »

joannayvona2302 pisze:
alisa pisze:Poszukuję nazwisk: Czapla, Kruk, Kincbok, Wasilewski (kachakk@poczta.fm) z góry dziękuję za informacje

pozdrawiam
Witaj
Wasilewski jest już ujęty w spisie T: wykaz nazwisk w wojsku carskim.
Pozostałe nazwiska zapisuję sobie do poszukiwań...niestety emailem wiadomości nie przesyłam.
Witaj proszę o sprawdzenie nazwiska STRZELCZYK, WACŁAWEK Jadwiga
jagoda105@amorki.pl
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

jur58boz pisze:
jur58boz pisze:Joanno jeśli byłabyś tak mila i sprawdziła nazwisko Pytlik Józef był wcielony do wojska carskiego Brał udział w wojnie rosyjsko-japońskiej. Jeszcze długo po wojnie był zostawiony i zapomniany na jakieś wyspie japońskiej z której wrócił po 15 latach????
Będę wdzięczny za chociaż najmniejszy "trop" w tym temacie :)
Witaj Joanno ,
w marcu napisałem ten list i jakoś umknęła mi Twoja odpowiedź :) , być może coś przeoczyłem :) Bardzo proszę o ewentualna korektę mojej niewiedzy :) Z góry dziękuje i liczę na wyrozumiałość .
Witaj Jerzy...
nie przeoczyłeś...nie natrafiłam ; być może jest taka oboczność, że całkowicie zmienia Twoje poszukiwane nazwisko - dlatego nie widzę go - tak też może być :(
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Pragnę poinformować, że RGVIA (http://www.rusarchives.ru/federal/rgvia/index.shtml) posiada w swoich zbiorach tysiące teczek oficerów carskich, z których wynika m.in. stan służby i stosunki rodzinne, a także odznaczenia, kary, nagrody etc. i oczywiście przynależność do stanu. Ponadto każdy oficer służący w armii otrzymywał "Posłużnyj spisok". Takie spiski można odnaleźć w niektórych teczkach oficerskich w CAW, tych którzy przeszli do Wojska Polskiego.

Pozdrawiam

Tomasz Lenczewski
jaca1

Post autor: jaca1 »

Witam bardzo Serdecznie!!! Całkiem niedawno dowiedziałem się że mój pradziadek był uczestnikiem wojny jap.-ros. WŁADYSŁAW GRZELAK i był z miejscowości STANISŁAWÓW PIERWSZY koło SZCZERCOWA. Jeśli jest możliwość sprawdzenia byłbym wdzięczny.... prawdopodobnie był w Mandżurii przez pięć lat !?????
kuntz

Sympatyk

Post autor: kuntz »

Witaj,
Poszukuję nazwisk Kunert, Praski, oraz Mrozek, okolice Częstochowy, za okazaną pomoc będę bardzo wdzięczny

Pozdrawiam Robert
maliszewo

Sympatyk

Post autor: maliszewo »

Ja już kiedyś pytałam o Wiktora Chojnickiego, ale pewnie Pani nie znalazła tego nazwiska bo nie zauważyłam odpowiedzi.
helenka

Sympatyk

Post autor: helenka »

Witam serdecznie Pani Joanno,
proszę o sprawdzenie nazwiska ; Kotiurzyński był generałem ,ojcem babki męża wydanej zamąż za adiutanta o nazwisku Garbaczewski vel Horbaczwski.W jakim pułku nic nam niewiadomo , tereny: Równe, Teodozja, Władywostok. Horbaczewski zginąl z oparzeń w jakim pożarze , wdowa z dwomama synami została wydana zamąż za następnego adiutanta , który usynowił chłopców i w czasie rewolucji wrócili do Polski .Serdecznie pozdrawiam ,Helenka
Ostatnio zmieniony pt 05 lis 2010, 14:29 przez helenka, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”