Szemiot

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Katarzyna_Fiskavets

Szemiot

Post autor: Katarzyna_Fiskavets »

Witam!

Szukam informacji
Co wiem:
SZEMioT FEDOR IWANOWICZ/ ШЕМЕТ ФЕДОР ИВАНОВИЧ
12.02.1912
Mieszkał na terenie zachodniej Białorusi –
województwo poleskie,
powiat piński,
gmina Stavek,
wieś BERDUNY.

Okazuje się, że urodził się na terenie Imperium Rosyjskiego,
a od 1921 roku był obywatelem Polski. Oznacza to teoretycznie, że służył w 1933 roku, mając 21 lat. Jest zdjęcie z 1936 roku w polskim mundurze

Co dowiedzieliśmy się z formy:
żołnierz służby czynnej (szeregowców)
żołnierze piechoty : na trzewiki i owijacze, W piechocie otok na czapce był granatowy, podobnie jak patki na kołnierzu, czapka rogatywka wz. 35
Mundury wz. 1919 szeregowiec.
Na kurtce mundurowej szeregowej dwie odznaki.
dowód Odznaka Strzelecka zatwierdzona w 1932 r. i Odznaka Grenadierska nadawana od 1931 roku.

Teoretycznie w 1939 roku powinien zostać zmobilizowany.

Historie niepotwierdzone: mój dziadek dobrze znał niemiecki, ktoś mówił, że był tłumaczem... a mówią, że był jeńcem wojennym w Anglii... Szczerze mówiąc, myślę, że to na granicy fikcji albo uszkodzony telefon , ale tak jak jest...

Może ktoś będzie w stanie mi pomóc lub podpowiedzieć czy można się tego dowiedzieć i GDZIE:
1. Gdzie dokładnie służył?
2. Dowiedz się, gdzie był w niewoli?
3. Czy w 1939 roku mógł otrzymać polski medal „Za wojnę obronną”?
Braun_Beata

Sympatyk
Ekspert

Szemiot

Post autor: Braun_Beata »

Medal „Za udział w wojnie obronnej 1939” – polskie pamiątkowe odznaczenie państwowe ustanowione ustawą z dnia 3 lipca 1981 roku, więc nie mógł go otrzymać w 1939 roku.

Można zwrócić się z pytaniami do instytucji:Centralne Archiwum Wojskowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”