Brak grobu osoby zmarłej w dokumentach
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- dorocik133

Brak grobu osoby zmarłej w dokumentach
Witam!
Mam małą zagwozdkę. Otóż mój Dziadek ALEKSANDER MACIEJEWSKI zmarły 6 kwietnia 1950 roku nie figuruje w żadnych dokumentach, ani cmentarnych, ani parafialnych. Ostatni rok swego życia spędził w domu opieki przy ul. Belwederskiej 10 w Warszawie. Jego zgon nie jest odnotowany ani na Cmentarzu Wawrzyszewskim ani w parafii, której ten cmentarz podlega. W miejscu Dziadka leży oficjalnie tylko jego wnuk i synowa. Ślad po Dziadku zaginął.
Zakładam dwie wersje. Pierwsza to to, że mógł być zgłoszony w parafii, której podlegał dom opieki (ul. Belwederska), albo tylko w USC, jeżeli pogrzeb organizował właśnie ten dom.
Może ktoś mi podpowie, gdzie szukać, bo mogę się starać o grób weterana, bo Dziadek był zasłużony dla ruchu rewolucyjnego.
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Mam małą zagwozdkę. Otóż mój Dziadek ALEKSANDER MACIEJEWSKI zmarły 6 kwietnia 1950 roku nie figuruje w żadnych dokumentach, ani cmentarnych, ani parafialnych. Ostatni rok swego życia spędził w domu opieki przy ul. Belwederskiej 10 w Warszawie. Jego zgon nie jest odnotowany ani na Cmentarzu Wawrzyszewskim ani w parafii, której ten cmentarz podlega. W miejscu Dziadka leży oficjalnie tylko jego wnuk i synowa. Ślad po Dziadku zaginął.
Zakładam dwie wersje. Pierwsza to to, że mógł być zgłoszony w parafii, której podlegał dom opieki (ul. Belwederska), albo tylko w USC, jeżeli pogrzeb organizował właśnie ten dom.
Może ktoś mi podpowie, gdzie szukać, bo mogę się starać o grób weterana, bo Dziadek był zasłużony dla ruchu rewolucyjnego.
Ostatnio zmieniony czw 16 lis 2023, 11:34 przez dorocik133, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
Michał_Kazimierz

- dorocik133

Witam, dom opieki już nie istnieje a jego adres znam z aktu zgonu. Ale widzę, że to dobry trop, tylko mam za mało danych. Przede wszystkim czy. zachowały się i gdzie archiwaBozenna pisze:Doroto,
Czy dom opieki jeszcze istnieje, czy zachowało się archiwum tego domu?
Pytam, gdyż odnalazłam teczkę mojej ciotecznej babci w archiwach domu opieki, w którym zmarła.
W jej dokumentach była informacja, że została pochowana na Starych Powązkach i grób odnalazłam.
Serdeczności,
Bożenna
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Upewnij się, że adres jest dobry, bo w historii tego budynku domu opieki nie widzę
https://www.facebook.com/13720662395740 ... 700141187/
Tu popytaj o dokładną nazwę tej placówki
Tuż obok, na Parkowej 7a od 1970 istnieje dom pomocy społecznej pracownika oświaty. Może tu się przenieśli?
Tuż obok, na Parkowej 7a od 1970 istnieje dom pomocy społecznej pracownika oświaty. Może tu się przenieśli?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- dorocik133

Taki adres widnieje na akcie zgonu, a info, że Dziadek w nim przebywał znam z przekazów rodzinnych. Będę jeszcze dzwonić do parafii, do której mógł on należeć. Zobaczymy, co uda mi się ustalić.Krystyna.waw pisze:Upewnij się, że adres jest dobry, bo w historii tego budynku domu opieki nie widzę
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Parafia w 1950 nie była niezbędnym elementem przy pochówku.
"Ruch rewolucyjny" nawet z domysłu kieruje na Powązki Komunalne, nie parafialny.
"Ruch rewolucyjny" nawet z domysłu kieruje na Powązki Komunalne, nie parafialny.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Małgorzata_Kulwieć

A gdzie mieszkała najbliższa rodziną? Może tam był pochowany? Lub w jakimś grobie rodzinnym, w którym było miejsce wolne do pochówku. Sama mam taki przykład w rodzinie, że w grobie rodzinnym leży bardzo daleki kuzyn, bo w grobie było miejsce(to przekaz rodzinny), a jego bliska rodzina nie miała własnego grobu. A na nowe miejsce może ich stać nie było, albo z jakichś innych powodów, których nie znam, bo o tym się nie mówiło.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
- dorocik133

Dziadek na 100 % pochowany jest na Wawrzyszewie. Tam zresztą leży Jego syn zmarły 9 lat wcześniej. Tabliczka zniknęła w latach 80-tych, ale i w dokumentach nie figuruje. Muszę szukać dalej.Małgorzata_Kulwieć pisze:A gdzie mieszkała najbliższa rodziną? Może tam był pochowany? Lub w jakimś grobie rodzinnym, w którym było miejsce wolne do pochówku. Sama mam taki przykład w rodzinie, że w grobie rodzinnym leży bardzo daleki kuzyn, bo w grobie było miejsce(to przekaz rodzinny), a jego bliska rodzina nie miała własnego grobu. A na nowe miejsce może ich stać nie było, albo z jakichś innych powodów, których nie znam, bo o tym się nie mówiło.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
- Małgorzata_Kulwieć

1/ Albo faktycznie tylko USC, albo parafia gdzie mieszkał jakiś inny bliski członek rodziny, który np. był księdzem i chciał nabożenstwo odprawić i tam kościelny akt zgonu wypisano.
2/ Albo z jakichś względów (rok 1950, to dziwny rok dla obrzędów religijnych, zwłaszcza osób, które, jak piszesz "były zasłużone dla ruchu rewolucyjnego") rodzina wolała nie odprawić nabożenstwa w parafii bliskiej jej zamieszkania!? I wybrała dowolną, odległą, albo taka gdzie ... patrz p.1. Sama widziałam, w latach o wiele późniejszych, chrzciny dziecka, daleko od zamieszkania pierwszego sekretarza POP, właśnie z tych powodów.
2/ Albo z jakichś względów (rok 1950, to dziwny rok dla obrzędów religijnych, zwłaszcza osób, które, jak piszesz "były zasłużone dla ruchu rewolucyjnego") rodzina wolała nie odprawić nabożenstwa w parafii bliskiej jej zamieszkania!? I wybrała dowolną, odległą, albo taka gdzie ... patrz p.1. Sama widziałam, w latach o wiele późniejszych, chrzciny dziecka, daleko od zamieszkania pierwszego sekretarza POP, właśnie z tych powodów.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
-
slawek_krakow

Re: Brak grobu osoby zmarłej w dokumentach
Raczej chodzi o weteranów walk o wolność i niepodległość Polski, a nie bycie zasłużonym dla ruchów rewolucyjnych...dorocik133 pisze:bo mogę się starać o grób weterana, bo Dziadek był zasłużony dla ruchu rewolucyjnego.
-
Sroczyński_Włodzimierz

dziś tak
-
slawek_krakow

-
Sroczyński_Włodzimierz

Mówią, że problem z przewidywaniem jest w tym, że dotyczy przyszłości.
A tu wiele jeszcze byt astralny - opieka (przez kogoś) nad grobem, o którym nic nie wiadomo (przynajmniej od jakiego czasu).
Ale zainteresowana wykona telefon do parafii (może Św. Kazimierza, może niekoniecznie..nowa była, może jeszcze w organizacji procedury), to jakaś baza będzie.
Bo w sprawdzenie "cmentarnych" (potencjalnych) trudno mi uwierzyć jak bez kontaktu z parafią do tej pory. O nekrologach etc też nic nie wiemy.
Już nie mówiąc o opcjach typu "zwłoki na potrzeby studentów" (to nie jest proste do sprawdzenia) i inne.
A tu wiele jeszcze byt astralny - opieka (przez kogoś) nad grobem, o którym nic nie wiadomo (przynajmniej od jakiego czasu).
Ale zainteresowana wykona telefon do parafii (może Św. Kazimierza, może niekoniecznie..nowa była, może jeszcze w organizacji procedury), to jakaś baza będzie.
Bo w sprawdzenie "cmentarnych" (potencjalnych) trudno mi uwierzyć jak bez kontaktu z parafią do tej pory. O nekrologach etc też nic nie wiemy.
Już nie mówiąc o opcjach typu "zwłoki na potrzeby studentów" (to nie jest proste do sprawdzenia) i inne.