Poszukuję Gołębiewskich, Szlachta

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Kacper_Januszewski

Sympatyk

Post autor: Kacper_Januszewski »

Dobry wieczór, przychodzę ponownie żeby zwrócić się do mądrzejszych od siebie.

Otóż, szukam metryki ślubu urodzonych Stefana Gołębiewskiego i Kunegundy z Leszczyńskich, jedyne poszlaki jakie mam to ich syn (o innych dzieciach nie wiem).

Ich syn Franciszek Gołębiewski ur. ok 1748 roku (nie wiadomo gdzie urodzony) ożenił się z Agnieszką Godlewską w 1780 roku, w tym czasie był ekonomem dworku w parafii Żdżary (pow. Grójecki), zmarł w wieku 64 lat w 1812 jako posiadacz kolonii we wsi Kaleń (Okuniew), z aktu zgonu mam ich dane.

I to tyle, kompletnie nie wiem z której strony się za to zabrać ani gdzie szukać, za każdą wskazówkę serdecznie dziękuję!
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Teoretycznie w grę mogą wchodzić Gołębie w parafii Poświętne przed 1808 filia parafii suraskiei. To gniazdo Gołębiewskich. Leszczyńscy natomiast żyli choćby w suraskiej i pobliskich np. Topczewo. Rzecz w tym że nie ma żadnych wcześniejszych metryk z Poświętnego sprzed 1825. Są spisy parafian ale lat 1787 – 1795 i taryfa podatkowa z 1775 roku.
Jednak z powyższych informacji wynika że ślub Stefana Gołębiewskiego i Kunegundy z Leszczyńskich był dużo wcześniej. Cudem, zakładając podlaską hipotezę tej pary, to że ślub powinien być w parafii Kunegundy można próbować szukać ślubu w pobliskich parafiach. Topczewo odpada - jest zindeksowane. Adekwatne wiekowo księgi (ale niezindeksowana i nie ma ich w internecie) to : parafia Suraż w AA w Białymstoku oraz Brańsk i Łubin w Drohiczynie. Pomijam parafie odleglejsze. Zadanie dla kamikadze nie tylko dlatego że bardzo hipotetyczne i okrutnie czasochłonne do przeglądania, to przede wszystkim obarczone bardzo małym prawdopodobieństwem migracji z Podlasia na Mazowsze.
Próba dla straceńców ale sam kiedyś do takich się zaliczałem i takich znam kilku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”