Poszukuję rodziny Zabierowskich z Gorlic. Dokumenty zaczął gromadzić mój dziadek Stanisław Zabierowski (syn Władysława, wnuk Ignacego), posiadam więc metryki, zarówno oryginały, jak odpisy z lat późniejszych. W moim archiwum jest też sporo listów - kilku pokoleń. Dzięki temu sporządzenie podstawowego drzewa nie sprawiło wielkich trudności, ale wciągnęło mnie i chciałabym również powiązać osoby występujące w listach, które również są rodziną.
Wiele informacji znalazłam i potwierdziłam w genetece.pl. Niestety spis nie jest pełny – interesujący mnie obecnie okres zaczyna się dopiero 1826 roku i nie mogę połączyć poszczególnych gałęzi.
I tak:
1.
- mój prapradziadek
Mąż – Ignacy Zabierowski (Gorlice 28.07.1820-2.01.1892) syn Jana Zabierowskiego i …poszukuję……..
żona – Weronika Maraszkiewicz (Biecz 1832-Gorlice 1903?) córka Wojciecha i Petroneli, Magdaleny Drozdowicz (poszukuję również tej gałęzi)
ich dzieci – Józefa, Wilhelm, Jan, Franciszek Bronisław, Apolinary, Apolonia?, Władysław, Adam Marian, Alojzy
Przede wszystkim poszukuję rodziców Ignacego i jego rodzeństwa. Usiłuję powiązać Władysława Zabierowskiego (syna Ignacego i Weroniki)
a) z Maciejem Zygfrydem Zabierowskim (synem Stanisława i Marcjanny), który w liście do Władysława pisze ‘Twój brat”. Wymienia również siostrę swoją Klementynę
b) Apolonią Zabierowską ur. 1866 (córką Jakuba Puchaydy i Karoliny Zabierowskiej) – żoną Stanisława Zabierowskiego ur. 19.04.1864 (synem Jana i Marii Wąsik?)
Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczna. Nikt po mnie tego już nie zrobi a jakoś marzenie nieżyjącego już dziadka chciałabym spełnić.
I jeszcze jedno pytanie – czy jeśli w genetece wpis jest z błędem, mogę to komuś przekazać do poprawki?
Pozdrawiam
Joanna
Zabierowski Podkarpacie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
j.zabierowska
-
j.zabierowska
Po dłuższej nieobecności znalazłam nowe wpisy w genetece, w tym i taki wpis małżeństw ze Lwowa "1910 akt 74 nazwisko: Stanisław Jan Grzesik; rodzice: Michał, Katarzyna Indyk ; nazwisko: Katarzyna Teresa Ostoja; rodzice Antoni, Leontyna Gottleb; parafia Lwów św. Andrzej. I w sumie wiadomość świetna, tylko że mam owego Grzesika ożenionego z Konstancją... , z którą miał dwoje dzieci. Stanisław Jan urodzony w Dydni, lub okolicach (Hroszówka, Mrzygłód), tam jego ojciec był rządcą majątku u Dydyńskiego. Czy ktoś wie jak szukać ewentualnego drugiego ślubu (przeglądam AGAD skany ale nawet nie wiem, która to parafia mogłaby być... Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
Joanna
P.S. Szukam: Zabierowski, Ostrowski, Grzesik, Drozdowicz, Indyk, Cymbała, Darowski, Dołęgowski
Pozdrawiam
Joanna
P.S. Szukam: Zabierowski, Ostrowski, Grzesik, Drozdowicz, Indyk, Cymbała, Darowski, Dołęgowski
-
s.gasieniec
Re: Genealogia na Podkarpaciu
Dzień dobry, wysłałem do Pani info na priv. Proszę o kontakt. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie. SG
j.zabierowska pisze:Poszukuję rodziny Zabierowskich z Gorlic. Dokumenty zaczął gromadzić mój dziadek Stanisław Zabierowski (syn Władysława, wnuk Ignacego), posiadam więc metryki, zarówno oryginały, jak odpisy z lat późniejszych. W moim archiwum jest też sporo listów - kilku pokoleń. Dzięki temu sporządzenie podstawowego drzewa nie sprawiło wielkich trudności, ale wciągnęło mnie i chciałabym również powiązać osoby występujące w listach, które również są rodziną.
Wiele informacji znalazłam i potwierdziłam w genetece.pl. Niestety spis nie jest pełny – interesujący mnie obecnie okres zaczyna się dopiero 1826 roku i nie mogę połączyć poszczególnych gałęzi.
I tak:
1.
- mój prapradziadek
Mąż – Ignacy Zabierowski (Gorlice 28.07.1820-2.01.1892) syn Jana Zabierowskiego i …poszukuję……..
żona – Weronika Maraszkiewicz (Biecz 1832-Gorlice 1903?) córka Wojciecha i Petroneli, Magdaleny Drozdowicz (poszukuję również tej gałęzi)
ich dzieci – Józefa, Wilhelm, Jan, Franciszek Bronisław, Apolinary, Apolonia?, Władysław, Adam Marian, Alojzy
Przede wszystkim poszukuję rodziców Ignacego i jego rodzeństwa. Usiłuję powiązać Władysława Zabierowskiego (syna Ignacego i Weroniki)
a) z Maciejem Zygfrydem Zabierowskim (synem Stanisława i Marcjanny), który w liście do Władysława pisze ‘Twój brat”. Wymienia również siostrę swoją Klementynę
b) Apolonią Zabierowską ur. 1866 (córką Jakuba Puchaydy i Karoliny Zabierowskiej) – żoną Stanisława Zabierowskiego ur. 19.04.1864 (synem Jana i Marii Wąsik?)
Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczna. Nikt po mnie tego już nie zrobi a jakoś marzenie nieżyjącego już dziadka chciałabym spełnić.
I jeszcze jedno pytanie – czy jeśli w genetece wpis jest z błędem, mogę to komuś przekazać do poprawki?
Pozdrawiam
Joanna
-
mmaziarski

Ignacy Zabierowski z Weroniką Maraszkiewicz ma następujące dzieci.(Ślub brali w 1856 w Bieczu.Ignacy miał wtedy 36 lat.)Ignacy był synem Jana i Katarzyny Wygrzywalskiej.
Józefa ur.1858,Wilhelm 1860,Franciszek 1864,Apolonia 1867.Władysław ur.1870.Prawdopodobnie Jan ur.1862 też może być
ich synem ale nazwisko matki Weronika Markowicz może być błędem.
Stanisław Zabierowski syn Jana z Apolonią Puchayda miał Mariannę ur.1888 ,Michał 1890, Adama ur.1892/
Ślub mieli w 1887.
Stanisław Zabierowski ur.1864 był synem Jana i Marii Wąsik.
Józefa ur.1858,Wilhelm 1860,Franciszek 1864,Apolonia 1867.Władysław ur.1870.Prawdopodobnie Jan ur.1862 też może być
ich synem ale nazwisko matki Weronika Markowicz może być błędem.
Stanisław Zabierowski syn Jana z Apolonią Puchayda miał Mariannę ur.1888 ,Michał 1890, Adama ur.1892/
Ślub mieli w 1887.
Stanisław Zabierowski ur.1864 był synem Jana i Marii Wąsik.
MMaziarski
-
Kudyba_Malgorzata
Dzień dobry. Pradziadkiem mojego męża był Stanisław Zabierowski, jego żona miała na imię Klementyna. Mieli rójkę synów, Jana, Kazimierza i Mieczysława. Pochodzili ze Stanisławowa. Posiadam zdjęcia Stanisława i Klementyny. W razie czego zapraszam do kontaktu