Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję Nazwiska „Moje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin
Mam następującą zagadkę (rodzinną) do rozwiązania:
W 1903 r. w kolonii Reden (ob. część Dąbrowy Górniczej) zmarła 19-letnia Stefania Gadomska - córka Józefa Gadomskiego oraz Henryki Pajon de Moncets (zob. geneteka).
Według moich źródeł rodzinnych Józef Gadomski był herbu Rola (figuruje jako Józef Rola-Gadomski), na co zresztą wskazuje fakt, że zgon zgłosili (zob. tłumaczenie aktu zgonu):
pkleczek pisze:Mam następującą zagadkę (rodzinną) do rozwiązania:
W 1903 r. w kolonii Reden (ob. część Dąbrowy Górniczej) zmarła 19-letnia Stefania Gadomska - córka Józefa Gadomskiego oraz Henryki Pajon de Moncets (zob. geneteka).
Według moich źródeł rodzinnych Józef Gadomski był herbu Rola (figuruje jako Józef Rola-Gadomski), na co zresztą wskazuje fakt, że zgon zgłosili (zob. tłumaczenie aktu zgonu):
bracia-bliźniacy, synowie Ambrożego Józefa Gadomskiego h. Rola i Tekli z Cybulskich.
Czy ktoś kojarzy, czyim potomkiem (z której linii) mógł być wspomniany Józef, mąż Henryki?
Z góry dziękuję za pomoc!
Paweł Kłeczek
Niestety odpowiedź mi "zeżarło" na tym dziwnym forum i teraz krótko napiszę. Z aktu zgonu wynika iż panna urodziła się w Jekatynburgu, a jej ojciec był urzędnikiem w Towarzystwie Francusko-Ruskim.
Wydaje się, że danych o rodzicach i dziadkach Stefanii trzeba szukać poza Polską, bo wymienieni wyżej bliźniacy nie są określani jako stryjowie panny, a ona tylko tam zamieszkała. Trzeba prześledzić w Herbarzu Bonieckiego Gadomskich herbu Rola i może byli oni kuzynami Józefa. W nekrologii Minakowskiego jest nekrolog dotyczący śmierci Stefanii i może tam napisano kim dla zmarłej byli chowający ją bliźniacy? Niestety jest to osobno płatna usługa i mimo abonamentu nie mam do niej dostępu.
Rodzina matki zamieszkała na terenie podlaskiego i może warto prześledzić ich dzieje, by dotrzeć do aktu ślubu Józefa i Henryki Gadomskich? https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&exac=1
Spróbuję jeszcze poszukać czegoś w rosyjskim internecie, ale odnośnie nazwiska Pajon de Moncets (i różnych jego możliwych wariantów, na które się natknąłem: Пажон де Монсе, Пажонъ-де-Монсе, Паженъ-де-Монсе...) już chyba nic więcej z niego nie wycisnę
Są informacje o ojcu, są o bracie Janie, ale o Henryce - brak.
Próbowałem coś w stylu Гадомский Франко-Русское общество (na podstawie danych z aktu zgonu), ale wyników brak.
Józef Gadomski był najprawdopodobniej synem Ambrożego Józefa i Tekli z Cybulskich. Świadczą o tym:
- treść epitafiów umieszczonych jedna nad drugą w kościele w Zagórzu (Wanda Kwiecień była żoną Stanisława - syna Ambrożego Józefa i Tekli z Cybulskich):
"Pamięci
Stefanji Gadomskiej
córki Józefa i Henryki
z Pajon'iów de Moncets
urodzonej w Ekaterynburgu
dn. 24 czerwca 1884 r.
zmarłej w Dąbrowie Górniczej
dn. 24 kwietnia 1903 r.
poświęcają rodzice
i narzeczony.
Niżej druga płyta z białego marmuru:
Drogiemu wspomnieniu
ś. p.
Wandy z Kwiecieniów
Stanisławowej Gadomskiej
ur. w Dąbrowie Górniczej
d. 17 grudnia 1877 r.
zm. w Zagórzu d. 18 lipca 1916 r.
Poświęcają pozostali mąż i synowie"
Źródło: KS. JAN WIŚNIEWSKI, DIECEZJA CZĘSTOCHOWSKA. OPIS HISTORYCZNY KOŚCIOŁÓW I ZABYTKÓW W DEKANATACH: BĘDZIŃSKIM, DĄBROWSKIM, SĄCZOWSKIM, ZAWIERCKIM I ŻARECKIM ORAZ PARAFJI OLSZTYN, s. 452
- ponadto, treść nekrologu Henryki (zmarła w 1927, a nie w 1929):
"HENRYKA Z PAJON'ÓW DE MONCETS
JÓZEFOWA GADOMSKA
opatrzona św. Sakramentami, po długich i ciężkich cierpieniach, zasnęła w Bogu
dnia 26-go, kwietnia 1927 roku, w wieku lat 69.
(...)
O tej bolesnej stracie, poniesionej w osobie nieodżałowanej Bratowej, i Ciotki, zawiadamia krewnych, przyjaciół i znajomych ś. p. Zmarłej, pozostała w głębokim smutku
Rodzina Gadomskich"
Źródło: Iskra. Kurier Zachodni. Dziennik polityczny, społeczny i literacki, 1927, R. 18, nr 114, s. 1
Według mnie można na tej podstawie z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że Józef zmarł przed żoną (nie ma o nim mowy w nekrologu), a po córce, a nawet po budowie części kościoła, gdzie umieszczono epitafium (po ok. 1910). W nekrologu jest mowa o tym, że Henryka to "bratowa" - a więc jakiś Gadomski (co najmniej jeden - zakładam, że Stanisław lub/i Feliks) z zagłębia lub okolic był podpisany pod nekrologiem (w lokalnej czy regionalnej gazecie). No i epitafia ze sobą sąsiadują - przynajmniej mocna poszlaka. Oczywiście, to wszystko nie jest na 100%, ale jeśli można to procentowo ująć, to na jakieś 95. Najlepiej i chyba najprościej znaleźć akt zgonu Józefa Gadomskiego - na genetece dwie najbardziej prawdopodobe parafie - Dąbrowa Górnicza MB Anielska i Sosnowiec-Zagórze są zindeksowane, ale tylko do 1912 i 1911 r. Zatem trzeba szukać później. Ślub Józefa pewnie w Rosji (może St. Petersburg?), a urodzenie gdzieś w guberni kijowskiej (tam gdzie Stanisław?). Przy czym Wygląda na to, że Józef był dużo starszy niż Stanisław/Felicjan, bo Henryka urodziła się w 1857/58.
andrzejdz pisze:
z Pajon'iów de Moncets
urodzonej w Ekaterynburgu
dn. 24 czerwca 1884 r.
W blizszych latach w Ekaterynburgu nie bylo wlasnego kosciola, parafia w miascie Perm. Ksiegi zachowali sie czesciowe w archiwie Permskoj oblasti; byli tam Pajony i Gadomscy.