Izdebscy parafia Grębków, Poszukuje metryk

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

zbigniewi

Poszukiwania

Post autor: zbigniewi »

Dzień dobry,
Poszukuje informacji o Filipie Izdebskim urodzonym prawdopodobnie w 1860 r. Oraz o rodzicach Filipa: Franciszek Izdebski i Helena z domu Raczyńska. Posiadam akt ślubu Filipa z 1888 r. sporządzony w Parafii Grębków.
Zbigniew Izdebski
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Poszukiwania

Post autor: Arek_Bereza »

z takim tytułem wątku będzie trudno :) tu wszyscy prowadzą poszukiwania
Na drugi raz załączaj proszę linki do aktów
Wg tego aktu ślubu on się urodził w Pobratynach (chyba Pobratymach) kopcińskiej parafii
Kopcie są po sąsiedzku ale tego aktu urodzenia nie widzę.
https://szukajwarchiwach.pl/62/181/0#tabJednostki
sam sprawdź
Ja jednak podejrzewam Grębków. Pobratymy leżą między Kopciami, Grębkowem a Wyszkowem i te trzy parafie trzeba sprawdzić. Niestety nie widzę metryk z Grębkowa online z interesujących nas lat. Tym bardziej że w Pobratymach umiera jego siostra w 1911 i on jest świadkiem, akt znajdziesz w indeksach z Grębkowa
zbigniewi

Poszukiwania

Bardzo dziękuje za odpowiedź. Szukałem wielokrotnie w aktach parafii Kopcie i niestety nie znalazłem. Wg. aktu ślubu rodzice Filipa już nie żyli, ale aktów zgonu Franciszka i Heleny również nie mogę znaleźć. Proszę o pomoc, bo skończyły mi się pomysły.
Zbyszek Izdebski
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Poszukiwania

Post autor: Arek_Bereza »

To napisz może co już przeszukałeś. Ja bym przeszukał Grębków do 1866 (ale to w AP), Kopcie całość (UMZ - bo jacyś Izdebscy tam się pojawiają, może śluby rodzeństwa) plus Wyszków (pow. węgrowski). Te Pobratymy, to zapewne Pobratymy Pólki a więc dobra jego żony - Polkowskiej. Siostra jak zgaduję mieszkała u niego
zbigniewi

Izdebscy parafia Grębków, Poszukuje metryk

> Poszukuję osób, rodzin T:"Poszukuje metryk Izdebskich z Polkowa Parafia Grębków"

Dzień dobry,
Po długiej nieobecności ponownie zwracam się z gorącą prośbą o pomoc w poszukiwaniu informacji dotyczących moich przodków. Moja dotychczasowa wiedza kończy się się na metryce ślubu Filipa Izdebskiego i Marianny z Polkowskich zawartego w Parafii Grębków z roku 1888. Po dość dokładnym przeszukaniu zasobów metrykalnych w Parafii Grębków i okolicznych nie mogę znaleźć metryk urodzenia Filipa (około roku 1862) i danych o rodzicach, Franciszku i Helenie z Raczyńskich, oraz wcześniejszych.
Proszę pomóżcie!!!
Zbigniew Izdebski
herka

Sympatyk

Poszukuje metryk Izdebskich z Polkowa Parafia Grębków

Post autor: herka »

Zacznę od tego, że przodkowie Marianny Polkowskiej (z rodziny Kisielińskich) to również moi a dokładnie Konstancja Kisielińska córka Antoniego Kisielińskiego i Małgorzaty Kosieradzkiej to siostra Józefa Kisielińskiego przodka Marianny.
Co do samego Filipa to nie mam wiedzy, ale dobrze by było gdyby Pan opisał co dokładnie Pan sprawdzał czyli, które parafie i jak dokładnie, czy po indeksach? czy akt po akcie? Zdarza się, że w indeksach nie ma a wśród metryk jest. Trochę szperam po tej okolicy i jak Pan odpowie co było sprawdzone to można zawęzić poszukiwania - może coś trafię.
Zauważyłem, że Filip miał siostrę Joannę, która zmarła przed nim a on zgłaszał zgon. A czy z innych metryk (dzieci, kuzynów..) nic nie wynika?
Może też być tak, że metryki się nie znajdzie (miałem taki przypadek) co nie oznacza, że dalej się nie pójdzie - spróbowałbym szukać Franciszka - może był ekonomem i krążył po okolicy. Ja u siebie mam Izdebskich, ale z par. Mordy.
Nazwisko Raczyńska kojarzy mi się z par. Przesmyki i Paprotnia - może tam byłby akt ślubu Franciszka?
Są jeszcze notariaty i tam też można znaleźć informacje o przodkach i ich rodzinie. W sumie Filip to niezbyt popularne imię, więc duża szansa, że jak się trafi to imię wśród indeksów to będzie ten.
Pozdrawiam
Krzysiek
poszukuję metryki urodzenia Teofili Skolimowskiej ur. ok. 1825r w parafii Mordy(?), córki Wincentego i Marianny.
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

W par. Przesmyki bierze ślub w 1857r. Franciszek Izdebski wdowiec 45 lat z Raczyńską ale Barbarą (może pomyłka w imieniu).
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 4d4af32321
W/w Franciszek Izdebski I ślub brał w Warszawie
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
W tym wątku Arek już udzielał podpowiedzi
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... ht=#463371
Bożena
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Z tego aktu ślubu wynika, że rodzice panny to Bartłomiej Raczyński i Agnieszka z Izdebskich. Miejsce jej urodzenia to Starawieś bez wskazania parafii.

Okazuje się, że wspomniana Barbara urodziła się w 1831 roku w parafii mordzkiej. Akt urodzenia - Mordy 100/1831

Również w Mordach jest zapisana jej siostra Helena. Akt urodzenia - Mordy 21/1823

PS. Helena 3-krotnie wychodziła za mąż - w 1851, 1862 i 1865.
Krzysztof Wasyluk
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

1851 18 Piotr Kondraciuk Jakub, Anna Helena Raczyńska Bartłomiej, Agnieszka Mordy

1862 18 Stanisław Porazieński [Inne nazwiska: Poraziński? ] Franciszek, Weronika Pogorzelska Helena Kondraciuk [Inne nazwiska: Raczyńska ] Bartłomiej, Agnieszka Izdebska Żeliszew

1865 15 Nikodem Szczepaniak Piotr, Teressa Taciak Helena Porazińska [Inne nazwiska: Raczyńska ] Bartłomiej, Agnieszka Izdebska Kopcie

to chyba wyklucza?
zbigniewi

Przede wszystkim bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc i bardzo proszę o dalsze wsparcie. Pozdrawiam Pana Krzysztofa z którym jak się okazuje mamy wspólnych przodków. Dotychczas przeszukiwałem głównie indeksy nazwisk w Księgach Parafialnych w Grębkowie i okolicach, a szczególnie w Parafii Kopcie z której wg. zapisu w akcie ślubu pochodził Filip Izdebski. Jeśli chodzi o Franciszka to podobnie jak Pani Bożena dopuszczam możliwość pomyłki. Będę starał się to sprawdzić w aktach parafialnych w okolicach Parafii Mordy z okolic których według tego co usłyszałem wiele lat temu od mojego wujka Izdebscy przybyli do Polkowa.
Serdecznie pozdrawiam,
Zbigniew Izdebski
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

Jedyną możliwością by wyjaśnić gdzie się właściwie urodził Filip jest znalezienie alegaty do aktu jego ślubu nr 15 z 1888 r. w par. Grębków - w parafii i w AP Siedlce alegat nie ma - pewnie są w AD Siedlce, dokąd wszyscy odsyłają - a tam trudna sprawa - nie wiem czy w ogóle zechcą odszukać.
Ostatnio zmieniony ndz 03 gru 2023, 17:10 przez Bialas_Malgorzata, łącznie zmieniany 1 raz.
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

25.VI.1872r./par. Zbuczyn córka Franciszka Izdebskiego - Eleonora ur. w par. Przesmyki, z I ślubu z Marianną Bereza, wychodzi po raz drugi za mąż i napisano, iż Franciszek już nie żyje (akt 40)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 727cdbe63a
Podobnie w 1873r./par. Trzebieszów (lubelskie) córka Franciszka - Marianna ur. w par. Przesmyki, z I ślubu z Marianną Bereza, wychodzi za mąż i napisano, iż Franciszek już nie żyje (akt 42)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 2f04a652af
Aktu zgonu Franciszka Izdebskiego szukałabym też w W-wie bo np. jego córka Paulina (z I ślubu ur. w Klimach/par.Przesmyki) zmarła w 1863r./Warszawa par. Św. Krzyża (akt 1835)
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=1.75
Bożena
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Re: Poszukuje metryk Izdebskich z Polkowa Parafia Grębków

Post autor: Rutar »

Witam,
Indeksuje par. Kopcie w aktach małżeństwa przewijają się osoby urodzone w par. Rozbity Kamień, Niwiski, Oleksin, Żeliszew, Liw, Mokobody, Wyszków. W zależności od profesji ojca zauważam czasem nowe nazwiska w par. Kopcie np u karczmarzy, teraz często są kopcarze.
A to że w akcie małżeństwa jest dana miejscowość to może być zmyłka. Ja szukałem akta z Gródka a przodek urodził się obok w Jabłonnie Łąckiej.
Powodzenia w poszukiwaniu.
Pozdrawiam serdecznie Artur

zbigniewi pisze:Przede wszystkim bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc i bardzo proszę o dalsze wsparcie. Pozdrawiam Pana Krzysztofa z którym jak się okazuje mamy wspólnych przodków. Dotychczas przeszukiwałem głównie indeksy nazwisk w Księgach Parafialnych w Grębkowie i okolicach, a szczególnie w Parafii Kopcie z której wg. zapisu w akcie ślubu pochodził Filip Izdebski. Jeśli chodzi o Franciszka to podobnie jak Pani Bożena dopuszczam możliwość pomyłki. Będę starał się to sprawdzić w aktach parafialnych w okolicach Parafii Mordy z okolic których według tego co usłyszałem wiele lat temu od mojego wujka Izdebscy przybyli do Polkowa.
Serdecznie pozdrawiam,
Zbigniew Izdebski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”