Oryginały matur sprzed kilkdziesięciu lat - gdzie uzyskać

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

beata1234

Sympatyk

Post autor: beata1234 »

Dzień dobry,
od kilku lat tworzę drzewo genealogiczne mojej rodziny, w związku z tym rozmawiam z różnymi przodkami dalszymi i starszymi. I w trakcie takiej rozmowy moja ciocia zadała mi pytanie, czy jest możliwość uzyskać oryginał jej matury z 1975 roku. Czy ktoś coś wie na ten temat. Czy gdzieś znajdują się oryginały arkuszy maturalnych sprzed kilkudziesięciu lat?

Beata Grzybowska
magdalena72

Sympatyk
Ekspert

Post autor: magdalena72 »

chyba nie ma na to szans by po tylu latach cokolwiek jeszcze było w szkole
o ile się nie mylę przechowywać trzeba do pięciu lat, a potem ulega zniszczeniu
Magdalena
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Oryginały matur sprzed kilkdziesięciu lat - gdzie uzyska

Post autor: Zbig_Kowalski »

magdalena72 pisze:chyba nie ma na to szans by po tylu latach cokolwiek jeszcze było w szkole
o ile się nie mylę przechowywać trzeba do pięciu lat, a potem ulega zniszczeniu
Magdalena
Jeżeli poszła na studia to bym spróbował szansy w teczce osobowej studenta na odpowiedniej uczelni. Np, na UW są matury studentów z lat 50, razem z indeksami, wynikami zaliczeń, wszelką korespondencją socjalną i urzędową studenta z Uniwersytetem. Bardzo fajny materiał.
Z tym, że kiedyś studia nie były tak powszechne jak teraz.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Arturro

Sympatyk
Tytan

Post autor: Arturro »

Dzień dobry,

Proszę się zgłosić do szkoły, w której była matura zdawana.

Nie tak dawno potrzebne było mi świadectwo maturalne, które kiedyś złożyłem wraz z kompletem dokumentów do szkoły policealnej. Uczelnia ta się zlikwidowała w międzyczasie, więc udałem się do mojego liceum z prośbą o duplikat tego świadectwa. Pani w sekretariacie powiedziała, że nie ma problemu z jego uzyskaniem, ale była także zorientowana co się z tą zlikwidowaną policealną szkołą stało i kto przejął jej akta, więc udałem się w tamto miejsce i okazało się, że dokumenty tam są i nie potrzebuję już duplikatu z liceum, bo zachował się oryginał (przy okazji odzyskałem komplet dokumentów, podanie, zdjęcia, badania lekarskie).

Ponadto dowiedziałem się, że tego typu akt nie można zniszczyć, więc powinny być nadal przechowywane w liceum, bądź w innej instytucji, która przejęła archiwalia. Zarówno się to tyczy świadectw maturalnych, jak i dokumentów składanych na uczelnie wyższe.

Pozdrawiam,
Artur
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Autorka się pyta o arkusz maturalny, a nie o świadectwo.
Łukasz
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzień dobry,

Oryginał był tylko jeden. Powinien być w domu.
Uczelnia nie zabierała oryginału. Stawiała tylko stempel na oryginale z nazwą wyższej uczelni i wydziałem, oraz rokiem przyjęcia.

Pozdrawiam,
Bożenna
Mirek80

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mirek80 »

Raczej nie ma na to szans. Ja chciałem swego czasu chociaż tematy / zadania z matury z 1999 roku zdobyć i nawet to się nie udało. Napisałem do Kuratorium. Odpisali mi, że kuratorium "nie posiada w swoich zasobach archiwalnych tematów maturalnych z 1999r. W tej sprawie proszę się zwrócić do szkoły, do której Pan uczęszczał.". Napisałem więc do szkoły i dostałem odpowiedź, że "wszystkie prace maturalne po 5 latach archiwizacji podlegają zniszczeniu. W szkolnej składnicy akt nie mamy już tych prac maturalnych.".
Pozdrawiam,
Mirek
beata1234

Sympatyk

Post autor: beata1234 »

"Oryginał był tylko jeden. Powinien być w domu.
Uczelnia nie zabierała oryginału. Stawiała tylko stempel na oryginale z nazwą wyższej uczelni i wydziałem, oraz rokiem przyjęcia".

Ja mam na myśli arkusz maturalny z pytaniami wraz z udzielonymi odpowiedziami. Nie chodzi mi o świadectwo maturalne.

W różnych archiwach znalazłam wiele ciekawych dokumentów dotyczących mojej rodziny. Pokazywałam to cioci i ona powiedziała, że jak następnym razem będę szukać to żebym sprawdziła czy są gdzieś zachowane stare oryginały matur. Chciałaby zobaczyć swoją. I tak pomyślałam, że byłoby miło zrobić jej niespodziankę i poszukać, ale zupełnie nie wiem gdzie tego szukać.
Pozdrawiam
Beata
Krzysztof29

Sympatyk

Post autor: Krzysztof29 »

Nie posiadali zadań ani tematów z matury z 1999 r.? Tematy czy zadania można przecież znaleźć w prasie z danego roku. Zawsze gdy są matury, to publikuje się w prasie lokalnej i ogólnopolskiej zadania i tematy. Proszę zajrzeć do gazet z 1999 roku. Prace maturalne to rozumiem, że są niszczone po 5 latach, bo w sumie zabrakłoby szkołom miejsca jakby chcieli je trzymać do końca świata.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Dobrze ,że niszczą po pięciu latach, bo niejeden zawstydziłby się naciąganych ocen. W obecnych czasach studia może skończyć każdy, ale maturę wg dawniejszych zasad byłoby trudno niektórym zdać . Bo jakże można było wymagać 50 %. To było nieludzkie. Teraz jest 30%.

Pozdrawiam
Janusz
Ostatnio zmieniony sob 02 gru 2023, 16:52 przez janusz59, łącznie zmieniany 2 razy.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

No nie wiem.
"Teraz" musisz zgadnąć "co jest w kluczu" - co oznacza, że paręnaście miesięcy nie uczysz się przedmiotu, a zdawania egzaminu/ odgadywania klucza.

Trudno mówić prościej//trudniej. Inny rodzaj zadania.
"Przedwojenne" (o ile kojarzę) wymagały często przytoczenia z pamięci wielu rzeczy. Trudniej? Inaczej.

A co do zadań i "publikacji w prasie". To nie dowód:)
Rozbieżności bywały -
i błąd w opublikowanych w prasie uniemożliwiający poprawne rozwiązanie
i w drugą stronę - przychodziły zadania z błędem w oficjalnych materiałach, w prasie bywały już "po korekcie", co ukrywało problem z jakim mierzyli się maturzyści próbując rozwiązać błędnie podaną treść zadania.

Na błędach przy układaniu odpowiedzi (np SAT 1982
https://www.youtube.com/watch?v=FUHkTs-Ipfg ) można też się nauczyć. Jeśli się nie ukrywa (a wręcz kryje) twórców błędów.

Jeszcze gorzej - oczko wyżej na studiach:( Praktycznie brak procedur odwołania.

P.S. Arkusze egzaminacyjne tj z treściami pytań to chyba jednak kat. "A", ew B50
Teraz. (tzn od parunastu lat)
chyba
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”