Wiem że temat bardzo stary, ale sam kiedyś zastanawiałem się co to za miejsce, więc troszkę wyprostuję.
Ptasia Ulica, lub Pustkowie Ptasia Ulica, a także Ptasica i Ptaszyca (utożsamiam te nazwy z tym samym miejscem) według Karty Topograficznej Królestwa Polskiego znajduje się pomiędzy Gajewnikami a Krobanowem, zdecydowanie jest jej jednak bliżej do Borszewic i Gajewnik niż do Bałucza (Bałucz jest za Borszewicami). Obecnie w tym miejscu (z grubsza) przebiega linia kolejowa wybudowana w latach 1900-1902 (kolej Warszawsko-Kaliska). Jest duża szansa, że zachowały się jakieś mapy z tych czasów (zapewne nie zdygitalizowane), które pozwoliłyby zainteresowanym bardzo dokładne wskazanie, gdzie konkretnie była ona zlokalizowana. Być może to miejsce jest zaznaczone na planie majątku Gajewniki z 1889 roku (
SWA).
W akcie urodzenia Dionizego Wolniaczyka z 1818 można przeczytać:
mieszkający w gościńcu ptasia ulica, wiemy więc że znajdował się tam gościniec (czy miejsce wzięło nazwę od gościńca, czy gościniec od miejsca nie będę wyrokował).
Najbliżej tej lokalizacji znajduje się według mnie albo Grabina, albo Gajewniki-Kolonia, aczkolwiek trzeba bardzo uważać porównując mapy Królestwa Polskiego z obecnymi, jedne wsie się rozrastały i przesuwały inne były dzielone na mniejsze. Według mojej wiedzy nazwa nie zachowała się do czasów obecnych, starsze osoby z okolic, które o nią pytałem, jej nie znały.
Piotr