Adoptowana kuzynka Maria Maksiutenko

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Domanika

Sympatyk

Adoptowana kuzynka Maria Maksiutenko

Post autor: Domanika »

Witam wszystkich zastanawiam sie czy ktoś z Państwa mógłby mi pomóc.
Ostatnio korzystając z testów DNA trafiłam na rodzinę której matka Maria została adoptowana. według badań jest to 1wsza kuzynka mojej babci ( mieli wspolnych dziadkow). Z opowieści wiem że była taka kuzynka data urodzenia własciwie sie zgadza ( choc ja znalam tylko rok) ale nic więcej, więc chciałabym to sprawdzić.
Wiem że moja rodzina mieszkała w Pskovie lub pod Pskovem. Maria miała na nazwisko Żukow. Jeśli dobrze typuje ojcem powinien być Gregorij Żukow.

Maria odnaleziona po latach to:
Maria Maksiutenko ( Максютенко) urodzona 11/11/1928 zmarła w Styczniu 2023 w USA, adoptowana z miejscowosci Pieczory, Senno choc wpisane jest Estonia, dla mnie to Rosja (fakt granica) grunt ze rzut kamieniem od Pskova w latach 1931. Adopcyjna matka to Anna Maria Maksiutenko ( Kuus) (1891-1984) z Estonii i ojciec Vladimir Maksiutenko Ukraina.
Adoptowana w wieku 3 lat ( okolo 1931 roku ).
Rodzina wyemigrowała do USA w 1949 roku.

O losach powojennych wiem bo mam z nimi kontakt, Jedyne co chciałabym się dowiedzieć o losach Marii przed adopcją. Zastanawiam sie jak do tego podejsc. W razie problemow prawnych dzieci Marii sa zaiteresowane , wiec nie byloby problemu.
Pokrewienstwo mamy dosc duze z kazdego testu DNA w rodzinie po obu stronach- wiec to nie moze byc pomylka.
Będę wdzięczna za jakiekolwiek podpowiedzi.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Petseri w 1928 to jak najbardziej Estonia
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Domanika

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Petseri w 1928 to jak najbardziej Estonia
Nie Petseri nie jest w Sennie- , tylko PIECZORY, SENNO - tak podawala w kazdych wiazdowych dokumentach oraz w Naturalizacji wpisala PETSERI, SENNO. Tak mi się wydaje ze to jednak Pieczory.
Jej mama adopcyjna brala slub z ojcem w Pskovie, i to tez jest podane w dokumencie naturalizacji Anny Marii
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Nie rozumiem tego fragmentu Twojej wypowiedzi.
Jeśli masz wątpliwości czy wpis Pieczory/Petsari 1928 dotyczy Estonii - to nie ma podstaw by wątpić. W Estonii można/należy szukać. Czy dziś w Estonii przechowywane są dokumenty z Petsari z 1928? Nie wiem.
Domanika

Sympatyk

Domanika pisze:
Sroczyński_Włodzimierz pisze:Petseri w 1928 to jak najbardziej Estonia
Nie Petseri nie jest w Sennie- , tylko PIECZORY, SENNO - tak podawala w kazdych wiazdowych dokumentach oraz w Naturalizacji wpisala PETSERI, SENNO. Tak mi się wydaje ze to jednak Pieczory.
Jej mama adopcyjna brala slub z ojcem w Pskovie, i to tez jest podane w dokumencie naturalizacji Anny Marii
Skąd się wzieło Tobie Petseri? Jesli z dostępnych w sieci dokumentów o naturalizacji Marii to wpisane było PETSERI,SENNO jako miejsce urodzenia i jest to błędne. Jak wiele w tamtych czasach przy wiezdzie do USA informacji było wpisywane ze słuchu- i jest to błędne. Poza tym rodzina potwierdzila ze byl to adres sierocińca a nie miejsce urodzenia. W rzeczywistości powinno być Pieczory, Senno ktore znajduje sie blisko Pskova gdzie adoprowana matka Marii brala slub.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

A skąd Tobie wziął się "Pskov"? (tzn ta forma)

"adoptowana z miejscowosci Pieczory, Senno" - czyli Petsari, w 1928 to Estonia
chcesz pominąć w badaniach ew, dokumentację z "sierocińca"? Wolna wola.
Domanika

Sympatyk

Pskow wziął mi się z anglojezycznych dokumentów Anny Mari czyli matki stad Pskov a nie Psków.

Nie chce, ale chce wiedzieć gdzie szukać. A ty z gory zalozyles to ze Petseri to wlasciwe miejsce. Zastanawia mnie skąd te "agresywne" podejście?

Zapomniałam dodać że rodzina była w Petserii - nie znalazła sierocińca w którym byłaby matka.
Z góry bardzo dziękuję za wszelka pomoc forumowiczów,
Pozdrawiam serdecznie

Anna Dominika
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: sbasiacz »

pozdrawiam
BasiaS
Domanika

Sympatyk

sbasiacz pisze:Petseri = Pieczory
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieczory
Dokladnie tak i Pieczory są rosyjskie i w powiecie Senno, niestety w Estonii w głebi kraju jest też Petserii ale one nie sa w Senno. Podejrzewam ze Maria podawała Estonię bo po pierwsze przybrana matka urodziła się w Estońskim miescie, po drugie- w 40tych latach jadac do USA strach był podawać się za Rosjankę.

To już ustaliłam. bardziej mnie interesuje jak uzyskać dane z domów dziecka? gdzie szukac?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Agresywne?
"Skąd się wzieło Tobie Petseri? " to Twoje słowa, nie moje

Petseri , Senno to obecnie właśnie te
Pieczory Rejon pieczorski, obwodu pskowski

mniej emocji, więcej konkretów
https://www.google.com/maps/dir/Senno,+ ... ?entry=ttu