Rodzina Kurek z parafii Wojnicz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Anitka876

Sympatyk

Post autor: Anitka876 »

Dzień dobry,
Szukam informacji na temat rodziny Kurek powiatu małopolskiego, parafia Wojnicz, miejscowość Biadoliny. Informacje mam do Tomasza Kurka oraz jego żony Agaty z domu Wolnik. Mieli syna Fabiana/Sebastiana (lub zostały mu nadane oba imiona) ur. prawdopodobnie w 1781, Jana Kurka, o którym informacje znalazłam na stronie Geneszukacz. Urodził się 1794. Z rodzeństwa również mieli Małgorzatę, Agnieszkę, Mariannę, Michała, Magdalenę, Małgorzatę, Mariannę, Macieja i Mikołaja. Chciałabym odszukać akt urodzenia Tomasza Kurka, jego żony Agaty oraz ich syna Fabiana/Sebastiana.
Za każdą informację będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: zefir454 »

Zajmowałem się parafią Wojnicz dosyć dokładnie i nie wydaje mi się, żeby wieś Biadoliny była w tej parafii. Być może chodzi o inny Wojnicz. Są dwie wsie o tej nazwie: Biadoliny Radłowskie i Biadoliny Szlacheckie. Obie sa połozone bardzo blisko Tarnowa. Jednak były. Wprowadził mnie w błąd fakt, że w dwóch ksiegach z XVIII wieku z Wojnicza, nie ma Biadolin. Sa Łukanowice, Rudka, Wieckowice, Zakrzów, Zamoście, Ratnawy, Dębina.
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
Anitka876

Sympatyk

W Geneszukacz była nazwa miejscowości Biadoliny, w jednym przypadku Wojnicz w parafii Wojnicz. Konkretnie raczej tu chodzi o Biadoliny Radłowskie.
andcze

Sympatyk

Post autor: andcze »

Anno Domini 1778. Mense Junio.
[80] Biadoliny, 55.
24. Reverendus Thomas Gunczynski altarista sanctae Crucis, capellanus hospitalis sancti Leonardi [benedixit matrimonium:] Laboriosus iuvenis Thomas Stephani Kurek rustici hortulani filius, cum virgine Agnete Francisci Wolnik legitima filia, ambo de Biadoliny. [Testes:] Laboriosus Adalbertus Niedojadło rusticus hortulanus de Biadoliny, honestus Adalbertus Pleszczynski vicecampanator collegiatae Woyniciensis.

Czyli jak mieli po około 20 lat to urodzili się przed 1758. A w parafii Wojnicz w latach 1713-1757 nie prowadzili ksiąg metrykalnych.

Andrzej
Anitka876

Sympatyk

A czy przed tą luką parafia prowadziła księgi metrykalne?
andcze

Sympatyk

Anitka876

Sympatyk

Dziękuję bardzo.
Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: zefir454 »

Zauważyłem, że w księdze którą mam, są metryki ślubne od roku 1857. Niestety, metryk chrztów z tego okresu nie mam, są jedynie akta małżeństw i zgonów z tych lat. W księdze tej są jedynie indeksy urodzeń. Wśród wielu innych, znalazłem zapis o urodzeniu Agnieszki Kurek ur. 1788, str. 14 i Marianny ur. 1788, str. 14. Oznacza to, że księgi urodzeń gdzieś muszą być.
Mam wspomniany przez kolegę Andrzeja, akt małżeństwa Tomasza Kurka z Agnieszką Wolnik.

Obrazek
Ostatnio zmieniony sob 16 gru 2023, 18:51 przez zefir454, łącznie zmieniany 2 razy.
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
Anitka876

Sympatyk

Dziękuję bardzo za informację.
Pozdrawiam
andcze

Sympatyk

Księgi metrykalne Wojnicza w zakresie 1675-1712 i 1757-1784 są dostępne w linku powyżej.
Lata 1784 i w górę jest taki zakres: https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

Andrzej
andcze

Sympatyk

A tak dla ścisłości to ślub był raczej jak pisałem powyżej w 1778, bo pierwsze dziecko mieli:

Mense Junio 1779
[498] Biadoliny Rokosie, 55.
25. Reverendus Gregorius Kowalski vicarius institutus [bapizavit infantem] Margareta, [parentes] laboriosus Thomas Kurek rusticus hortulanus de Biadoliny [et] Agata. [Patrini] laboriosus Andreas Kamieński civis Voyniciensis, currifex [et] Agnes Sebastiani Naiimajer uxor, ambo de Woynicz.
magdalenamajkutewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: magdalenamajkutewicz »

To moi bezpośredni przodkowie. Proszę o kontakt.
Awatar użytkownika
Morawicka_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Morawicka_Justyna »

Bardzo obszerny rozdział o rodzinie Kurków z Wojnicza znajduje się w 3 tomie monografii "Rodowody mieszczan wojnickich" autorstwa Mariusza Krogulskiego.

Pozdrawiam
Justyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”