Jak poszukiwać rodziny z Argentyny?

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Ewa0475

Sympatyk

Post autor: Ewa0475 »

Witam poszukuje Józefa Jakubiaka urodzonego 09.02.1870 w Olszowcu (Bychawa) syn Wojciecha i Marianny Jakubiak z domu Wypychowska.Pradziadek wyjechał prawdopodobnie do Ameryki południowej miedzy 1919-1925.
Niestety nikt nie wie gdzie i jak.Pozostawiajac żonę i trzy córki.
Może ktos cos wie mam teorie że moze brał udział w budowie kanału panamskiego ale wtedy nie zgadzaja sie daty.

Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Witam serdecznie. Mam pytanko do koleżanek i kolegów. Gdzieś, kiedyś był link do książki telefonicznej Buenos Aires, bodajże z lat 50-60 tych. Może ktoś "podlinkować" ?
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Dziękuję Elu :)
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

do Ewy
może wyjechali do Brazylii tak jak rodzina Jana Regmunta z parafii Bychawa, Jan Regmunt miał już paszport ale nieoczekiwanie zmarł tuż przed wyjazdem, wyjechał jego syn Stanisław zabierając ze sobą matkę 22.11.1911 statkiem Habsburg z Hamburga do Rio de Janeiro w Brazylii.
pozdrawiam
BasiaS
pozdrawiam
BasiaS
Lukaszlac1983

Sympatyk

Post autor: Lukaszlac1983 »

Dzień dobry
Nazywam się Łukasz Łacina i proszę poszukać Władysławę Lachowicz z domu Waluś w Argentynie Buenos Aries rok urodzenia 1915 Brzostków par Ostrowce rodzice jej to Franciszek Waluś i Marianna Nowak, mąż Władysław Lachowicz mieli 5 dzieci, Kiedy Władysława zmarła i gdzie i imiona dzieci gdzie oni przebywają i jakie mają swoich dzieci i imion żon i imion mężów

Pozdrawiam
Łukasz
CaramonM

Sympatyk
Adept

Post autor: CaramonM »

Witam
Poszukuje informacji o bracie mojej prababci - ks. Józefie Paprockim. urodzonym w okolicach Jasła. Był Saletynem i od 1937 roku przebywał na misji w Santa Fe w Argentynie. Zmarł tam w maju 1975 roku.
Może ktoś ma kontakt do osoby mieszkającej w Santa Fe, która mogłaby wykonać zdjęcie jego nagrobka?
Pozdrawiam

Marcin
Awatar użytkownika
zibi50

Sympatyk

Post autor: zibi50 »

Nie wiem dlaczego, ale w tym roku nie udało mi się uzyskać dostępu do wyszukiwarki emigrantów argentyńskich. Każdorazowo, po dwukrotnej próbie połączenia pojawia się komunikat o przekroczeniu czasu połączenia (Error 522):
https://cemla.com/buscador/

Pozdrawiam

Zbigniew Jopek
polak

Sympatyk

Re: Jak poszukiwać rodziny z Argentyny?

Post autor: polak »

Ja zaczęłam szukać od tego kiedy przypłynęli do Argentyny, jakim statkiem i skąd. Jak to znalazłam pozostały mi tylko media społecznościowe i tak w listopadzie odnalazłam rodzinę po 50 latach!!! Coś wspaniałego byłam cierpliwa i pisałam do wszystkich którzy noszą takie nazwiska.
Poprzez drzewo genealogiczne które prowadzę w internecie odnalazł mnie kuzy z Kaliforni i kuzynka z Argentyny.
Wytrwałości pzdr Klo
Gęca_Filip

Re: Jak poszukiwać rodziny z Argentyny?

Post autor: Gęca_Filip »

Gratulacje! Ja miałem przyjemność w sierpniu odnaleźć tu w Polsce krewnych człowieka z Argentyny-wnuka emigranta z Dębian koło Stradowa, woj. świętokrzyskie. Rodziny utraciły kontakt ok. 60 lat temu. Były emocje! :)
Argentyńczycy szukają swoich polskich korzeni. Polecam odpowiednie grupy na facebooku.
Lukaszlac1983

Sympatyk

Argentyna

Post autor: Lukaszlac1983 »

Dzień dobry
Nazywam się Łukasz Łacina
Gdzie są strony internetowe cmentarzy Argentyńskich katolików szukam dwa nazwiska w miejscowości Buneos Aries.
Szukam kiedy przepłyneli statkiem do Buenos Aries Agnieszka Jadwiga Ostrowska z domu Walus 1904-2004 z Brzostkowa Busko
Ostrowski nie znam imienia zmarł 1998 nie wiem kiedy brali ślub czy w Argentynie czy w Polsce ich dzieci to Agnieszka Ostrowska 1947-zmarla chyba 2019 i jej brat Jerzy Benedykt Ostrowski zmarł 2007 nie wiem w którym roku się urodził
Władysław Lachowicz rok 1903 urodzony nie wiem kiedy zmarł jego żona
Władysława Lachowicz z domu Waluś urodzona w Brzostkowie Busko w roku 1915 nie wiem kiedy zmarła , nie wiem kiedy brali ślub i jakie mieli imiona dzieci i nie wiem jakie są imiona i nazwiska wnuków, prawnuków
Pozdrawiam
Łukasz Łacina
PawelKoss

Sympatyk

Argentyna

Post autor: PawelKoss »

Dla znajomej szukam jakichkolwiek informacji o Eugenio Kłak, c. Asuncion, Villa Devoto, Buenos Aires. Adres jest z drewnianej skrzynki, w której była przesłana szopka świąteczna jako prezent. Nie wiemy w jakim okresie, natomiast na FS znalazłem Eugenio Kłaka, który w 1956 roku przypłynął z Buenos do Nowego Jorku. Może więc to by ts sama osoba.

Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”