Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Nazwisko Maciaś

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Maciaś - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Maciej, także od macać.

Źródlo: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Zelis - od żelazo ‘metal ciężki’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
dawid1512

Post autor: dawid1512 »

Dzień dobry.
Prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Ochapski (ewentualnie Ochabski). Z góry dziękuję za pomoc.
przemko20161

Sympatyk

Nazwisko Jagielczyk , Jagielczak

Post autor: przemko20161 »

Witam

Poszukuję etymologii moich 13 i 14 x pradziadków pisane raz Jafielczak
raz Jagielczyk z Łęczycy w latach 1582 -1588

Przemysław
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Jagielczyk - od jagła, ze staropolskiego jagły ‘kasza z prosa’, dawniej też ‘proso’.

Jagielczak 1658 - od jagła, ze staropolskiego jagły ‘kasza z prosa’, dawniej też ‘proso’

Źródło:Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Ochabski - od ochab ‘błoto, trzęsawisko’; ochabić ‘zostawić, oszczędzić’;

Ochapski - od ochapić ‘wydawać, zdawać się, przypominać sobie’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Proszę o etymologię nazwiska Kunka nazwisko moich 13i 14 x pradziadköw

Przemysław
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Kunka 1475 - od niemieckiej nazwy osobowej Kunk, ta od imion na Kun- lub od apelatywu künkel ‘kądziel’.

Źródło: Źródło:Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

(nie mogę użyć "cytuj" więc skopiowałem)
Piotrekk
Temat postu: Pochodzenie nazwisk Dyart i Djart. PostWysłany: 25-01-2022 - 18:34
Szanowni panowie, dziękuję za taką obszerną wypowiedź. Napisałem dość skromnie zapytanie, ponieważ nazwisko dopiero co "odkryłem", stąd też skromność postu.
Sytuacja wygląda następująco:
W roku 1760 ślub bierze w Młynie Smagów (parafia Chlewiska, mazowieckie) pracowity Wojciech Kasprzyk młynarz z Agnieszką Dyarką
Na podstawie kilku znalezionych metryk w podobnych czasie bierze również ślub Marianna Dyartka oraz pojawia się się w zapisach podstarzały już pracowity Szymon Dyart który świadkuje mieszkańcom Smagowa przy wielu aktach (śluby, chrzciny). Wstępna hipoteza jest taka, że rzeczony Szymon był ojcem dziewczyn, na których ród wymarł – nie znajduję tego nazwiska zupełnie w pobliżu tej parafii oraz nikt inny go nie nosi. Przede mną do przejrzenia jakieś 100 lat zapisków łacińskich Chlewisk w poszukiwaniu tego nazwiska, muszę też znaleźć akty urodzenia obu pań – Agnieszki i Marianny, co trochę zajmie z powodu braku indeksacji. Dlatego też rzuciłem pytanie tak luźno, dla mnie również brzmi to na niepolskie nazwisko, być może coś bliskiego w wymowie do "Djar.

--

Cześć,
dziś przy badaniu mazowieckiego trafiłem wątek na naszym forum z pytaniem Piotra o indeksowanie Chlewisk i napotkanym włościańskim przedziwnym nazwisku Dyart, Djart (z pomocą innych przyjaciół forum skręciło w możliwe źródła nazwiska do... Francji (Diard - Thiard), też do Niemiec, Czech, Rosji, Ameryki... (Diart)...

a Piotrze, zapewne jest to nasze, swojskie, staropolskie nazwisko... Dyjak, słowniki polskich nazw osobowych m.in. Taszycki(1967), Rymut(1999), Kaleta(2007) mówią: pochodzi od staropolskiego nazwiska - nazwania - zawołania Dyjak - Dyja notowanego w Polsce w roku 1378, a to od staropolskiego języka i słowa określającego lokalne zawołanie sąsiada jako "deja" - człowiek powolny, ociężały.

Mam nadzieję, że to się przyda w pracy. I bardzo proszę - należy rozumieć te zmiany nazwisk przez wieki - tu rzut oka na wpis urodzenia Franciszka Dyart U1771 p. Chlewiska o rodzicach "Labo. Simonis et Catharina Dyart" - widać, jak w roku pańskim 1771 księdzu proboszczowi(?) ciężko było wpisywanie do parafialnej księgi nazwisk z brzmienia polskiego na łacinę, z tą całą fonetyką o pomyłki nietrudno, bo np. jak wpisać ślub z Marianną Dyjak, Dyja? - Dyjarką? - to zaczęto wpisywać Diarką, Dyarką - no i już tak poszło z rodzinnym nazwiskiem Dyart czy Diart, co to chciało zawędrować przez oceany :)

Pozdrawiam
Tadeusz
JolaGajewska

Nazwisko Ziemnicki

Post autor: JolaGajewska »

Nazwisko to występuje w moim drzewie w XVIII wieku od miasta Słupcy (woj. Wielkopolskie). Oboczność do nazwiska Ziemnicki to Ziemnik/Zimnicki/Zimnik. Nie mogę znaleźć jego etymologii, więc byłabym bardzo wdzięczna za pomoc :D

Pozdrawiam serdecznie,
Jola
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Zapewne od miejscowości Ziemnice/Zimnice, stąd końcówka -cki.
Łukasz
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Za prof. Rymutem:

Ziemnicki - od nazwy miejscowej Ziemnice (leszczyńskie, gmina Osieczna).
Ziemnik 1455 - od ziemia; od przymiotnika ziemny.

Zimnicki - od nazwy miejscowej Zimnice (skierniewickie, gmina Mszczonów).
Zimnik 1476- od zima; od przymiotnika zimny.
JolaGajewska

Post autor: JolaGajewska »

Bardzo dziękuję za pomoc! :)

Pozdrawiam serdecznie,
Jola
Mariusz_Kmieciak

Sympatyk
Nowicjusz

Nazwisko Maciaś

Post autor: Mariusz_Kmieciak »

Podpinam się pod wątek.
W metrykach, które przeglądam w regionie na NE od Krakowa pojawiają się nazwiska Maciasek lub Maciaszek.
Interpretuję je podobnie jako pochodne od imienia Maciej. Tyle, że u mnie wśród przodków występuje ono obok nazwiska Kmiecik i tylko czasem je zastępuję.
Może trzeba było Kmiecików zanim stali się Kmieciakami jakoś rozróżniać dodając określenie (przezwisko/nazwisko) Macisek?
Paulus

Sympatyk

Jurzec oraz Cieśla

Post autor: Paulus »

Witam,

Mam prośbę o porady dotyczące nazwisk Jurzec oraz Cieśla.
Cieśla od Cieśli ?

A Jurzec skąd ? Dla mnie brzmi trochę niemiecko.

Każda rada mile widziana :)

Pozdrawiam Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”