Poszukuję aktu urodzenia z parafii Jadów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Adrian_1606

Sympatyk
Adept
Podziękował: 1 time

Post autor: Adrian_1606 »

Dzień dobry. Poszukuję aktu urodzenia jednej osoby z parafii Jadów.
1. Jan Śliwa, urodzony w 1850 r. (parafia Jadów), syn Jakuba Śliwy i Marianny Śliwy (z domu Komuda), numer aktu urodzenia 89.
Interesuje mnie w tym przypadku w szczególności dokładniejsza data jego narodzin i miejsce narodzin.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: sbasiacz »

chrzest 8 lipca, urodził się 7 lipca w Podbalach ojciec 40 matka 25, ciekawe czy zostawił potomków, ja ślubu nie znalazłam
pozdrawiam
BasiaS
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Oczywiście, że miał potomków, m.in. Wiktorię Śliwę (urodzoną 2 listopada 1881 r. we wsi Żulin), która ożeniła się 6 lutego 1899 r. w Grygrowie z Franciszkiem Borkowskim. To są moi prapradziadkowie.
Co do ślubu Jana Śliwy, to ożenił się 25 stycznia 1875 r. we wsi Żulin z Katarzyną Strąk (urodzoną 25 listopada 1858 r. we wsi Żulin), córką Tomasza Strąka i Ewy Strąk (z domu Szymańska). Niestety nie znalazłem na razie informacji, ile żyli Jan Strąk i Katarzyna Strąk (z domu Szymańska).
Ich dzieci (dane z Geneteki), wszyscy urodzili się we wsi Żulin:
Hipolit Śliwa (urodzony 7 stycznia 1877 r., zmarł 12 września 1895 r. we wsi Żulin)
Stanisław Śliwa (urodzony 3 listopada 1878 r., data i miejsce śmierci nieznane), ożenił się 24 października 1904 r. we wsi Grygrów z Klementyną Wikieł (córką Adama i Ludwiki z domu Kocon)
Marianna Śliwa (urodzona i zmarła 4 grudnia 1880 r., żyła pół godziny)
Wiktoria Śliwa (urodzona 2 listopada 1881 r., data i miejsce śmierci) nieznane) ożeniła się 6 lutego 1899 r. we wsi Grygrów z Franciszkiem Borkowskim. Po jego śmierci 18 grudnia 1907 r. we wsi Grygrów ożeniła się 29 sierpnia 1910 r. we wsi Grygrów z Wojciechem Kraszewskim (synem Piotra i Petroneli z domu Bereza)
Aleksander Śliwa (urodzony 8 lutego 1884 r. zmarł 23 marca 1884 r.)
Marianna Śliwa (urodzona 8 marca 1885 r., data i miejsce śmierci nieznane) ożeniła się 12 czerwca 1906 r. z Franciszkiem Krynickim (synem Feliksa i Magdaleny z domu Borkowska)
Stefan Śliwa (urodzony 30 sierpnia 1889 r.,data i miejsce śmierci nieznane)
Anna Śliwa (urodzona 19 lipca 1892 r., data i miejsce śmierci nieznane)
Oto ich akt małżeństwa (pod numerem 6).
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 06-007.jpg
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

to świetnie, mam rozpracowanych prawie wszystkich Śliwów, a Jan mi jakoś umknął, moja babcia była z tego "domu"
Mój najstarszy znany pra...dziad to Wawrzyniec Szliwa z żoną Marianną mieli wśród wielu dzieci dwóch synów Jacenty ur 1745 i Maciej ur 1746 we wsi Myszadła, jacenty miał 4 żony a Maciej (to Twój przodek) Katarzynę,
I żona Jacentego to Urszula Borucka z nią miał syna Wawrzyńca jego żoną była Elżbieta Pietrasik (miał też inne żony) a syn Andrzej wraz z żoną Marianną Gąsiorerk porzucił parafię Jadów i osiadł w parafii Pniewnik, po drodze w parafii Korytnica urodził się mój pradziadek Stanisław
pozdrawiam
BasiaS
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Ciekawe, masz całkiem sporo danych na temat Śliwów, chętnie skorzystam z tych źródeł. Chętnie zainteresowałbym się:
1) gdzie i ile żyli Wawrzyniec Szliwa (Śliwa) i jego żona Marianna i być może jej panieńskie nazwisko (imion jej rodziców raczej nie podali) oraz rok i miejsce ich ślubu),
2) w którym roku i miejscu zmarł Maciej Śliwa oraz gdzie i kiedy ożenił się z Katarzyną (jej nazwisko panieńskie, być może imiona jej rodziców), no i ile lat żyła ta Katarzyna (gdzie zmarła),
3) kiedy i gdzie dokładnie urodził się Andrzej Śliwa, według jego aktu zgonu (a zmarł on 17 kwietnia 1860 r. we wsi Bale) żył on 90 lat, a więc powinien urodzić się około 1770 r., choć z wiarygodnością długości rzeczywistej życia bywało różnie, i kiedy i gdzie ożenił z Katarzyną Bieniek,
4) kiedy dokładnie urodził się się jego syn Jakub Śliwa (na podstawie jego aktu małżeństwa i zgonu wynika, że urodził się we wsi Bale około 1811 r.),
5) w dalszej kolejności, kiedy i gdzie zmarli Jan i Katarzyna Śliwa (z domu Strąk), choć w tej sprawie mam już pewiewn trop do potwierdzenia.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

wysłałam wiadomość na PW
pozdrawiam
BasiaS
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Wysłałem jakby co wiadomość na twój adres e-mail.
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Sprawdziłem w dostępnych aktach zgonu w parafii Stara Wieś (a więc zarówno od 1910 do 1912, jak i późniejszych, a więc do 1919 r. i nie znalazłem danych na temat ich śmierci. Jeśli przetłumaczona treść aktu małżeństwa ich Wiktorii Borkowskiej (z domu Śliwa) potwierdzą, że jeszcze żyli oraz że nie wyemigrowali w tym czasie, to oznacza, że musieli umrzeć najwcześniej w 1920 r.
Wiśniewski_Adam

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wiśniewski_Adam »

"sbasiacz" " mam rozpracowanych prawie wszystkich Śliwów", mój Śliwa Tomasz ur ok 1809 Myszadła, syn Marcina i Marianny z Osytków, nie mam jego aktu urodzenia i informacji o jego rodzicach (akt małż, akty ur, akty zgonu). Jeżeli masz więcej informacji o moich Śliwach to proszę o nie.

Pozdrawiam Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”