Witam.
Obejrzałem parę dni temu dokument o pilocie Władysławie Gnysiu ur. w Sarnowie gm. Gniewoszów , w moich poszukiwaniach genealogicznych moi przodkowie posługiwali się tym nazwiskiem ale głownie Gnysińscy, pełnili głównie zawód młynarza tak jak przodkowie w/w Władysława, moi przodkowie też w niektórych metrykach przewijają się przez Sarnów, miałem tym tematem zająć się wcześniej ale po obejrzeniu w/w dokumentu zaczołem sprawdzać czy są jakieś koligacje , jednak w mojej ocenie nie ma żadnego pokrewieństwa, głównie moi przodkowie pochodzili z parafii Sieciechów wieś Bąkowiec, czyli nie daleko Sarnowa i taka bazowa metryka moich przodków .
Akt mł. Adam Gnyś Barbara Śmietanka akt.9/1830. Może ktoś spojrzał by na to świeżym okiem bo według mnie mimo zbieżności nazwisk, tej samej profesi i zbliżonych miejscowości to osobne linie genealogiczne.
Za pomoc będę zobowiązany.
Pozdrowienia dla wszystkich Andrzej.
Przodek czy nie przodek.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Przodek czy nie przodek.
Podaj dokładniejsze dane nt. Władysława Gnysia. Kiedy i gdzie się urodził, dane przodków co najmniej do 1830 roku, ale lepiej kilkadziesiąt lat wstecz i dodaj wywód genealogiczny Adama Gnysia.