Witam!
Czy może mi ktoś pomóc w zrozumieniu podkreślonego tekstu? Nazwy wsi znam. Co oznaczają skróty "man.", "hort." oraz cyfry?
Załączam obrazek, który pochodzi z publikacji A. Pawińskiego "Źródła dziejowe. T. 16, Polska XVI wieku pod względem geograficzno-statystycznym T. 5, Mazowsze".
Cofnij się do początku całego wykazu. Pierwsza parafia jest bez skrótów, pełne nazwy po łacinie. przytocz je ktoś przetłumaczy, ja łaciny aż tak dobrze nie znam. Cyfry chyba oznaczają ilość łanów, od każdego płaciło się 2 grosze ale to tylko moje domysły, czytając wykaz od początku na pewno znajdziesz też wyjaśnienie dlaczego cyfry są w nawiasach i bez.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
8 i 1/2 mansi /łanów/ było podzielone na 7 części /partis/ czyli zagród z których największa miała 1 i 1/2 mansi
oraz 1 hort./ hortulanus / zagrodnik, robotnik wiejski - trzeba wejść w 16.wiek/.
Z tym samym źródłem ("Polska XVI wieku (...) tom VII cześć 1-sz Ziemie Ruskie", str. 137, zapis dla wsi Racławówka) też mam problem z rozumieniem skrótów (nie, tych konkretnych skrótów nie objaśniono w T. I.).
Co mogą znaczyć sformułowania: "mol. valnyk fert." i "tab. brax. fert"? "Molendum" to młyn. "Molendum valnyk" - co to może być? Wialnia?? Wiatrak? Taberna to karczma, czy taberna braxcośtam to gorzelnia? I co znaczy ten skrót "fert"?
Dokument o który pytam widoczny jest tu: https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/public ... 22/content
skan nr 75.
Pozdrawiam