Księża woj. poznańskie (zaginione księgi par. Mogielnica)

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

k_zuzanna

Sympatyk

Księża woj. poznańskie (zaginione księgi par. Mogielnica)

Post autor: k_zuzanna »

Witam,

Poszukuję informacji na temat następujących księży:

ks. Leon Bolesławski
ks. Adam Chmirzyński
ks. Adam Wróbel
ks. Władysław Klakta

Powyżsi księża służyli w parafii Mogielnica/Mogilnica (byłe woj. tarnopolskie) w latach wojennych.
Mam nadzieję znaleźć powojenną parafię księdza, który w czasie wojny był w parafii Mogielnica, a po wojnie był w woj. poznańskim (może w latach 40. lub 50.?), gdzie mieszkał przy siostrze. Niestety nie mam więcej informacji o księdzu, ale być może jest to jeden z wymienionych.

Dodatkowe informacje - być może kogoś to zaciekawi:
Interesuję się tym ponieważ szukam ,,zaginionej'' kopii metryk urodzeń par. Mogielnica dla miejscowości Mateuszówka, Kulczyce, Józefówka - jedna kopia jest w metrykach ,,zabużańskich'' w Warszawskim USC, ale akurat nie mają tego roku, którego szukam. Podobno ksiądz wyjechał z Kresów razem z księgami metrykalnymi. I wiem, że po wojnie się jechało do niego do poznańskiego po odpisy - odpis taki ma mój wujek, jednak jeszcze nie miałam okazji go zobaczyć, a wujek także jest z roku brakującego w Warszawskim USC.
Zakładam więc, że odpis był z oryginalnej księgi.
W Lubaczowie / na FS też tych metryk nie ma - na FS jest napisane, że są, ale jak się otworzy skany, to nie są z Mat./Kul./Józ., tylko Romanówki - na spisu ksiąg z Lubaczowa też ich nie ma i tak też mnie poinformowali kiedy się z nimi komunikowałam. Archiwa we Lwowie i w Tarnopolu ich nie mają.

Jeśli ktoś mógłby się podzielić informacjami lub źródłami, które mogłyby mi pomóc w poszukiwaniach, byłabym bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam,

Zuzanna K.
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Mam podobny przypadek z parafią Świtarzów. Przez zmiany granic dawniejszy proboszcz zmieniał dwa razy swoją parafię, ale co ciekawe wystawiał dalej świadectwa osobom ze starej parafii.

Myślałem, że zabrał ze sobą księgi, ale skłaniam się ku temu, że stworzył duplikat księgi metrykalnej z raptularzy, a jeden z nich się zachował w archiwum Baziaka, choć błędnie opisany w inwentarzu.

Teraz USC w Ustrzykach Dolnych, który przejął księgi parafij z terenów oddanych Stalinowi w 1951 r., posiada księgi, w której są wpisani ludzie z jeszcze innych parafij, bo urzędujący tam proboszcz zaczął "odtwarzać" z raptularza metryki z jego jeszcze dawniejszej parafii. Co ciekawe wtóropisy tych "duplikatów" są u Baziaka.

Natomiast nie potrafię rozwikłać zagadki dlaczego są tam też wpisane osoby z innych powiatów na terenach dzisiejszej Polski.
Łukasz
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Re: Księża woj. poznańskie (zaginione księgi par. Mogielnica

Post autor: kwroblewska »

k_zuzanna pisze:Witam,

Poszukuję informacji na temat następujących księży:

ks. Leon Bolesławski
ks. Adam Chmirzyński
ks. Adam Wróbel
ks. Władysław Klakta

Powyżsi księża służyli w parafii Mogielnica/Mogilnica (byłe woj. tarnopolskie) w latach wojennych.
Mam nadzieję znaleźć powojenną parafię księdza, który w czasie wojny był w parafii Mogielnica, a po wojnie był w woj. poznańskim (może w latach 40. lub 50.?), gdzie mieszkał przy siostrze. Niestety nie mam więcej informacji o księdzu, ale być może jest to jeden z wymienionych. [...]
Zaglądałaś tutaj
http://www.wtg-gniazdo.org/ksieza/
Leon Bolesławski jest w wykazie http://www.wtg-gniazdo.org/ksieza/main. ... pis&id=279
---
Krystyna
k_zuzanna

Sympatyk

Lakiluk pisze:Mam podobny przypadek z parafią Świtarzów. Przez zmiany granic dawniejszy proboszcz zmieniał dwa razy swoją parafię, ale co ciekawe wystawiał dalej świadectwa osobom ze starej parafii.

Myślałem, że zabrał ze sobą księgi, ale skłaniam się ku temu, że stworzył duplikat księgi metrykalnej z raptularzy, a jeden z nich się zachował w archiwum Baziaka, choć błędnie opisany w inwentarzu.

Teraz USC w Ustrzykach Dolnych, który przejął księgi parafij z terenów oddanych Stalinowi w 1951 r., posiada księgi, w której są wpisani ludzie z jeszcze innych parafij, bo urzędujący tam proboszcz zaczął "odtwarzać" z raptularza metryki z jego jeszcze dawniejszej parafii. Co ciekawe wtóropisy tych "duplikatów" są u Baziaka.

Natomiast nie potrafię rozwikłać zagadki dlaczego są tam też wpisane osoby z innych powiatów na terenach dzisiejszej Polski.
Bardzo ciekawe jest to, co Pan mówi. Wezmę te możliwości pod uwagę w moich poszukiwaniach. Jeśli się okaże, że na parafii ksiąg nie ma, spróbuję się dowiedzieć gdzie ksiądz mógł je oddać. Wielką ulgą dla mnie byłoby gdyby okazało się, że księgi par. Mogielnicy są bezpieczne w jakimś archiwum, tylko pod nie tą nazwą!
kwroblewska pisze: Zaglądałaś tutaj
http://www.wtg-gniazdo.org/ksieza/
Leon Bolesławski jest w wykazie http://www.wtg-gniazdo.org/ksieza/main. ... pis&id=279
---
Krystyna
Dziękuję bardzo za pomoc Pani Krystyno! Dokładnie tych informacji potrzebowałam do poszukiwań. Nie wchodziłam na tę stronę wcześniej. Jak mój dziadek usłyszał nazwę parafii na wykazie znalezionym przez Panią, od razu rozpoznał jako miejsce gdzie jechali po odpis (wcześniej nie mogł sobie przypomnieć miejscowości).

Trochę też się dziwie sobie, bo jak teraz znowu wpisuję imię i nazwisko księdza w wyszukiwarce, widzę tę stronę jako jeden z pierwszych wyników, nie wiem jak to możliwe, że nie byłam w stanie wcześniej tego księdza znaleźć... :lol:

Pozdrawiam serdecznie,
Zuzanna K.
t.wolanski

Sympatyk

Post autor: t.wolanski »

Cześć,
Mogielnica, w tym w szczególności Mateuszówka są również w orbicie moich zainteresowań. Poza tymi na familysearch (które jak słusznie piszesz okazały się wybrakowane), nie udało mi się dotrzeć do żadnych ksiąg, nawet tych znajdujących się w archiwum "zabużańskim". Odpis aktu urodzenia, który posiadam był wystawiony w URZĘDZIE PARAFIALNYM W OPATOWIE POW. KĘPNO w dniu 23 sierpnia 1949 roku przez MIESZKAJĄCEGO W OPATOWIE ks. Bolesławskiego Leona.
pozdrawiam
Tomek
k_zuzanna

Sympatyk

Witam,

Zdaje się, że to ten sam ksiądz - po par. Mogielnica był w Opatowie, później w Jutrosinie. Spróbuję skontaktować się z parafią, może mi wydadzą odpis metryki (tak na próbę).
Przykro, że tych ksiąg nie przekazano do archiwum lub, że zostały błędnie opisane.

Mój dziadek urodził sie w Mateuszówce. Bardzo przyjemnie poznać kogoś kto także interesuje się Mateuszówką. :)

Jak się jakimś cudem czegoś dowiem, to oczywiście dam znać.

Pozdrawiam,

Zuzanna K.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”