Schutter/ Fournier/ de Cumano

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Gorecka_Malgosia
Nowicjusz

Post autor: Gorecka_Malgosia »

Witajcie,

Chciałabym poprosić o pomoc w wyjaśnieniu pewnej sprawy.

Mam akt ślubu Jana Schuttera - s. Franciszka Józefa i Marianny małżonków Schutterów (zmarli przed 1822 rokiem) , urodzonego ok 1795 roku w Warszawie (par. św. Krzyża). Na ślubie towarzyszy mu 'jego ciotka Teresa Fournier'.

Moje wątpliwości dotyczą panieńskiego nazwiska matki.

Ojciec to bar. Franciszek Józef Teodor Schutter, który zarządzał przez jakiś czas fabryką fajansu należącą do Stanisława Augusta. Znana była jego żona Marianna de Cumano.W AGAD znajdują się jej listu do księdza Kajetana Ghigiotti ("Schutter D., z domu Cumano, baronowa"). Znajdują się tam też listy Marianny Fournier (Schutter B. S., z domu Fournier, żona barona Schuttera).

O Mariannie Fournier znalazłam też wzmiankę: Ignacy Fournier w 1779r potwierdza intercyzę przedślubną z bar. Teodorem Schutlerem przy wydaniu za niego siostry swej Maryanny.

Może ktoś coś podpowie?
Będę wdzięczna za każdą sugestię.

Pozdrawiam,

Małgosia
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Nazwisko Tournier występuje tez w parafii Św. Jana w Warszawie Chrzty akt 445/1847, pismo dawnych ksiąg jest często tak niewyraźnie, że T i F mogą być odczytywane zamiennie.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”