Dziwna "reklama" strony Genealodzy.pl na Facebook

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Z wielkim zaskoczeniem zobaczyłem na swojej głównej stronie w portalu Facebook, wpis Jacka Cieczkiewicza dotyczący popytu na książkę Małgosi Nowaczyk, a pod nim tekst reklamujący stronę Genealodzy.pl z umieszczonym moim zdjęciem, które wykorzystywałem, jako awatar na tej właśnie stronie.
To nie jest część wpisu Jacka. Wygląda to na robotę jakiegoś automatu zaprogramowanego przez miłośnika strony Genealodzy.pl
Nie mam nic przeciwko popularyzacji strony, którą pomagałem kiedyś tworzyć, ale....
Wpisy te pojawiają się na bardzo wielu stronach, wszystkich moich znajomych i znajomych Jacka.
Problem polega na tym, że nikt ze mną tego nie uzgadniał i nie pytał o zgodę, a to już nie jest śmieszne.
Poniżej wklejam tekst. Osobno zrobiłem zrzut ekranu. gdyby administracja tutejszej strony chciała się z tym zapoznać.
Jacek Cieczkiewicz
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... 9474#69474 - i okazuje się, że moja Siostrzyczka-Małgosia stała się białym krukiem.
A tuż pod tym wpisem widnieje moja fotka i taki oto tekst:
Genealodzy.PL Genealogia :: serwis genealogiczny
www.genealodzy.pl
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego dla wszystkich zrzeszonych i niezrzeszonych milosników genealogii i poszukiwaczy rodzinnych korzeni. Zawiera tematyczne forum dyskusyjne, wiele ciekawych informacji i bazy danych przydatne dla genealogów liczace ok. 3 milionów osób.
Mam nadzieję, że administracja Genealodzy.pl odpowiedzialna za ochronę danych osobowych, w tym naszych wizerunków, zajmie się tą wątpliwą reklamą?
Ja na wszelki wypadek skasowałem już swój awatar, a jeśli podobne samowolne działania będą się nadal powtarzały, z przykrością poproszę o usunięcie mojego profilu.
Waldemar Fronczak
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Facebook sam "zaproponował" jedno ze zdjęć znajdujących się na linkowanej podstronie genealodzy.pl, jako ilustrację do tego linku. Traf chciał, że ten awatar był pierwszy w kolejności. Opis strony genealodzy.pl będzie się pojawiał każdorazowo, jeśli tylko będzie linkowana na Facebooku. Ten opis można zmieniać ręcznie. Podobnie jest z ilustracją - za każdym razem, kiedy ktoś będzie linkował genealogów.pl, facebook będzie proponował jakiś obrazek ze strony, jako ilustrację. Jeśli będzie to podstrona, to siłą rzeczy będzie chodziło o awatary. Dziś padło na Waldka, jutro padnie na kogoś innego.
Nie zmienia to faktu, że ilustracje do linku proponowane przez facebook można albo zmieniać, albo z nich rezygnować - trzeba to jednak zrobić ręcznie.

tomek

Obrazek
Wkleiłem link do genealogów na swój profil - oto opcje ustawienia obrazków. Można wybrać jedną z kilku miniatur, lub z niej zrezygnować. Opis jest dodawany automatycznie, ale też można go edytować.
A gdyby ktoś chciał linkować ostatnią stronę wątku o poszukiwaniach w ancestry.com facebook "zaproponowałby", jako ilustrację, awatar p. Krystyny...
Krótko mówiąc - tylko i wyłącznie osoba, która wstawiła ten link miała wpływ na ilustrację, jaka pojawiła się obok.
Ostatnio zmieniony pn 08 lis 2010, 17:42 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Dziękuję Tomaszu za wyjaśnienia. To trochę skomplikowane i działa jak wirus lub spam, który na hasło podczepia swoje sekwencje pod inny tekst.
Z tego co zrozumiałem, to administracja Genealogów nie maczała w tym palców.
Ktoś z kierownictwa serwisu Facebooka wbudował taki mechanizm i napisał ulotkę reklamową?
Dla nas, jako portalu genealogicznego, jest to dobre, ale z drugiej strony pokazuje, jak można dzisiaj manipulować informacją wbrew intencjom autorów przekazu.

Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak

PS
Na wszelki wypadek nie przywrócę swojego awataru, abym nie firmował każdego tekstu zawierającego link do genealogów, nie znając uprzednio jego treści.
Tomek1973

Sympatyk

Po prostu poproś p. Jacka o edycję tej nieszczęsnej wiadomości. Niech kliknie opcję "brak miniatury". Licz się też z tym, że to samo może Cię spotkać, gdy ktoś podlinkuje jakiś temat z Forgenu. Jeśli Twój awatar "nawinie" się jako pierwszy, to może spotkać Cię dokładnie to samo.
Wszystko zależy od osoby wklejającej link.

pozdrawiam serdecznie - tomek

Jeśli link do tej dyskusji wkleisz na facebooku, będziesz miał możliwość wyboru czterech ilustrujących go miniatur. Czwartą z nich będzie mój awatar. Nie będę miał na to żadnego wpływu, a decyzja będzie należała do Ciebie...

Wklejam ponownie ten link do swojego konta na facebooku.
Otrzymuje trzy "propozycję" miniatury:
1. awatar Waldka /w dalszym ciągu, mimo jego likwidacji!/
2. awatar Beaty
3. awatar p. Jacka Okulusa
Propozycje pojawiają się one w takiej kolejności, w jakiej awatary są na stronie dyskusji. Jeśli osoba wklejająca link tego nie zmieni, awatar Waldka pojawia się "z automatu".
Ostatnio zmieniony pn 08 lis 2010, 13:26 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Z wielkim zaskoczeniem, powtórzę za Waldkiem, czytam o dziwnej reklamie naszej strony. Nie posiadam konta w Facebooku, Naszej Klasie ani innym portalu społecznościowym. Wypróbowałem je i skasowałem dawno jako nieprzydatne. Nie wiem kto był taki miły i rozreklamował naszą stronę. Nie wiem też jak się tego dowiedzieć nie mając konta na w/wym portalu. Darmowa reklama mi osobiście nie przeszkadza. Treść która pojawia się obok zdjęcia też nikomu nie uwłacza. Jeśli problemem są awatary to mogę przesunąć katalog awatarów w nowe miejsce. Waldek skutecznie rozwiązał swój problem i jego awatar nie powinien się ukazywać przy opisie naszego portalu. Nie będzie więc powodów do usuwania konta. Przykro mi, że Twoje Waldku zdjęcie bez Twojej woli zostało użyte, ale zapewniam Cię, że stało się to poza moją wolą i wiedzą. Chciałbym poznać opinię pozostałych użytkowników czy wyżej opisana reklama komuś kto posiada własne zdjęcie w awatarze przeszkadza. Nie znaczy to że mogę w jakiś sposób tej nieautoryzowanej działalności robotów przeciwdziałać. To dzieje się poza moją wolą.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 16 times
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: maria.j.nie »

Witam

Jak wynika z wypowiedzi Tomka , również i Forgen może mieć reklamę na Facebooku.
( http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... 9498#69498 )

Uważam, ze należy ostrzec użytkowników naszego Forum, którzy jednocześnie mogą być
użytkownikami Facebooka.
Dziura w Facebooku - Tomasz Grynkiewicz, 2010-10-19,
„… Kogo dotyczy wyciek? Praktycznie każdego, kto kiedykolwiek używał jakiejś aplikacji na Facebooku
- np. gry (…, najpopularniejszej grze Facebooka?), aplikacji pomagającej odtworzyć w serwisie
swoje drzewo genealogiczne,
… fejsbukowy PESEL nie jest zastrzeżony - jeśli go znasz,
z łatwością sprawdzisz, jak nazywa się jego użytkownik. … I nawet jeśli użytkownik zastrzegł, że chce,
by wszystkie dane na Facebooku były niedostępne, poznasz niektórych jego znajomych i zainteresowania.
Innych danych - już nie. …”
Więcej... http://wyborcza.pl/1,75477,8532826,Dziu ... booku.html
Źródło: Gazeta Wyborcza
Wszelkie zaproszenia przesyłane do zalogowania się w Facebooku, traktuję jako spam.
Zobacz mój profil na Facebooku” Cześć,
Mam już swój profil na Facebooku,
gdzie mogę umieszczać zdjęcia, filmy i informacje o wydarzeniach. Zapraszam Cię do moich znajomych i
przeglądania mojego profilu. Najpierw jednak dołącz do serwisu Facebook! Po zakończeniu rejestracji
Ty również będziesz mieć możliwość utworzenia własnego profilu. Dziękujemy, ….

Przepraszam osoby zapraszające mnie do Facebooka, ale nie mam zaufania do tego portalu.

kilka artykułów…
Jak chronić swoją prywatność w portalach społecznościowych 17-08-2010
http://di.com.pl/news/33202,0,Jak_chron ... owych.html
Facebook narusza prywatność swoich użytkowników 18/10/2010
http://www.informacjeusa.com/2010/10/18 ... tkownikow/
Aplikacje na Facebooku i MySpace ujawniały dane użytkowników 25-10-2010, Mariusz Doluk
http://www.portale-spolecznosciowe.pl/a ... ytkownikw/

Facebook: pół roku zawieszenia za sprzedawanie danych o użytkownikach - 2010-11-02,
Zobacz więcej na temat: serwisy społecznościowe; internet; Facebook
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,860 ... anych.html
Facebook tłumaczy się przed Kongresem USA Michał Chudziński, 04-11-2010
http://di.com.pl/news/34436,0,Facebook_ ... m_USA.html

Każda osoba podejmuje własną decyzję, czy chce być użytkownikiem portalu Facebook

Pozdrawiam serdecznie Maria
Tomek1973

Sympatyk

Bardzo proszę o niewprowadzanie ludzi w błąd.
Ani Forgen, ani genealodzy.pl nie mają swojej reklamy na facebooku! Za reklamę tam trzeba sowicie zapłacić. Po drugie portal genealodzy.pl nie ma nawet własnej strony na facebooku. Postulowałem założenie takiej strony, ale - jak zwykle - ze strony Administracji zbyto to milczeniem.

Ktoś wkleił link do strony genealodzy.pl
Przy stronie pojawił się opis. Jego autorem - na potrzeby wyszukiwarek - jest zapewne założyciel niniejszego forum.
Pojawiła się też miniatura graficzna - ze wszystkich zdjęć na stronie dyskusji, zdjęcie Waldka było pierwsze.
Proszę przestać histeryzować, że facebook jest be i kradnie zdjęcia, tylko poprosić osoby wklejające linki o większą kontrolę nad tym, co robią.
P. Jacek wkleił link i nie dopilnował, jaka miniaturka się obok niego ukazała.
Nie widzę powodu, aby za tę sytuację winić facebooka ani tym bardziej kogokolwiek z Administracji czy użytkowników portalu genealodzy.pl
To sprawa między p. Jackiem a Waldkiem. I proszę na nikogo innego nie zwalać w tej sprawie winy. Tę nieszczęsną wiadomość można w każdej chwili edytować - a może to zrobić tylko jej autor.

tomek

Wklejając link do tej dyskusji na facebooku, mogę wybrać - jako jej ilustrację - awatar p. Jacka. Do kogo powinien kierować ewentualne pretensje pan Jacek:
- do facebooka?
- do genealodzy.pl?
- do mnie?
Ostatnio zmieniony pn 08 lis 2010, 17:42 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 16 times
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: maria.j.nie »

Witam
maria.j.nie pisze:….Każda osoba podejmuje własną decyzję, czy chce być użytkownikiem portalu Facebook
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... ght=#69519

Pozdrawiam serdecznie Maria
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Moi Drodzy!
Nie mam pretensji do nikogo, za to, że roboty internetowe robią, co robią.
Wiem, że PTG nie ma z tym nic wspólnego. Dzięki Tomaszowi zrozumiałem również mechanizm tego zjawiska.
Mario, potencjalne pojawianie się naszych pyszczydeł w dyskusjach fejsbukowych, w których podawane są linki do tutejszego forum, nie ma nic wspólnego z tym, czy ktoś jest użytkownikiem Facebooka czy nie.
Jak wyjaśnił Tomasz, robal wkleja pierwsze zdjęcie z brzegu z genealogów.pl
nie bacząc czy to użytkownik Facebooka.
Samo zjawisko reklamy (czy jak to tam zwać) jest dla naszej strony pozytywne.
Należy tylko poznać instrukcję obsługi linkowania "genealogów", czego Jacek Cieczkiewicz nie wiedział, podobnie jak większość na tym forum.
Trzeba mieć wiedzę Tomasza, aby nie wpaść na mieliznę (przepraszam Tomaszu za ciągłe powoływanie się na Ciebie, ale tak wychodzi :) )
Forgenu, z tego co wiem, robale fejsbukowe nie uznają za towar wartościowy i nie reklamują takimi wstawkami.
I teraz powinienem być na to zły :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”