Godlewski Antoni -skąd jest

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Robert_Kostecki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Robert_Kostecki »

https://szukajwarchiwach.pl/search?q=Go ... 0%C5%81uby

Jeszcze jest w Genetece niejaki Antoni Godlewski urodzony w 1818 roku w Łuniewie Wielkim par. Kuczyn, syn Franciszka i Barbary Sienickiej (akt nr 548).
A Franciszek Godlewski (*ok. 1774), syn Grzegorza i Katarzyny Kamińskiej, to poślubił w 1815 roku Brygidę Olędzką w parafii Jadów na Mazowszu (AD Warszawsko-Praskie, akt nr 9) i miał z nią córkę Mariannę urodzoną w 1825 roku w miejscowości Barchowo, par. Kamionna (akt nr 93). W tym czasie był ekonomem w Barchowie. Grzegorz Godlewski, wdowiec z Godlewa Łuby, par. Zuzela, w 1771 roku poślubił Katarzynę Kamińską w parafii Nur (AAW, akt nr 9).
A teraz dopasuj sobie tego Grzegorza Godlewskiego do następujących:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... te=&exac=1

W metryce swojego ślubu Grzegorz Godlewski był określony mianem "Generosum", czyli był szlachcicem i do tego posiadaczem w Godlewie Łubach, być może cząstkowym. Teraz, to fachowcy nie powinni mieć już żadnych trudności w bliższych ustaleniach?!

Robert
Rutar

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Rutar »

To wszystko mam ten Antoni z Kuczyna to nie mój. Już to przerabiałem. Ten Franciszek i Barbara brali ślub przed 1808 rokiem chyba i mieli inne dzieci.
Ale dzięki z próbę.
Pozdrawiam Artur
Robert_Kostecki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Robert_Kostecki »

Czy można powiązać Grzegorza Godlewskiego z Godlewa Łuby, z jakimś konkretnym Godlewskim wymienionym chociażby w Herbarzu Polskim A. Bonieckiego?

Robert
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Robert_Kostecki pisze:Czy można powiązać Grzegorza Godlewskiego z Godlewa Łuby, z jakimś konkretnym Godlewskim wymienionym chociażby w Herbarzu Polskim A. Bonieckiego?

Robert
Nie wiem. Ale jest ten Grzegorz z żoną na Minakowskiego, ale tylko z wymienionym jedynym stanem.
Do tej pory nie musiałem korzystać z herbarzy.
Pozdrawiam
Artur
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Udało się!
Dzięki indeksom z Projekt Podlasie i komuś kto akurat jechał do archiwum w Drohiczynie, mam akt urodzenia Antoniego.Urodził się w Jabłonnie Lackiej:)
Cztery lata...szukania
Powodzenia wszystkim.
Artur G.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”