Poncelius/Pontselius

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Zenek

Sympatyk

Poncelius/Pontselius

Post autor: Zenek »

Szukam o nazwisko Poncelius lub Pontselius w Polsce. Ja mysle to jest nazwisko Szwedzki.
Zenek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Poncelius/Pontselius

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

bardzo podobnie brzmiące nazwisko: Poncyliusz/Ponceliusz występowało w parafii Piaseczno (mazowieckie).
Akta tej parafii dostępne są w serwisach: Metryki i GenBaza.

Pozdrawiam
Aneta
Zenek

Sympatyk

Poncelius/Pontselius

Aneta.
Dziekuje bardzo.
Czy pamietasz w jako wieku, okolo?
Zenek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Poncelius/Pontselius

Na pewno cały wiek XIX i XX.
Zajrzyj też do Geneteki - indeksuję Piaseczno.

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Poncelius/Pontselius

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Wg publikacji "Słowotwórstwo polskich nazwisk" autor: Bogusław Kreja, wydawca: DWN, 2001
na str 231 odnośnie nazwisk: Poncyleusz, Poncyliusz, Ponceusz, Poncelusz autor pisze:
...Czy nie jest to jednak jakieś przekształcenia imienia 'Poncjusz'?
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Zenek

Sympatyk

Poncelius/Pontselius

Pan Jerzy.
Ja znam Polsie rodzin w Szedzki, Lakonski z Przasnysz. Dotyczace legenda w ich rodzin Ponceliusz, po polsku Ponceliusz, to jest Szwedzki nazwisko.
Zenek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Poncelius/Pontselius

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Panie Zenku,
inna etymologia tego nazwiska podana w oparciu o opracowania naszych badaczy podaje pochodzenie całej grupy tych nazwisk od imienia Pantelejmon:
http://stankiewicze.com/index.php?kat=44&sub=760
Cytuję z wykazu:
Poncyleusz - od imienia Pantelemon, używanego w Kościele prawosławnym, to od greckiego Pantelémon, od pan, pantós ‘cały, wszystek’ + élémon ‘miłosierny, litościwy’.

Poncyliusz - od imienia Pantelemon, używanego w Kościele prawosławnym, to od greckiego Pantelémon, od pan, pantós ‘cały, wszystek’ + élémon ‘miłosierny, litościwy’.
Poncyljusz - od imienia Pantelemon, używanego w Kościele prawosławnym, to od greckiego Pantelémon, od pan, pantós ‘cały, wszystek’ + élémon ‘miłosierny, litościwy’.
Poncylyusz - od imienia Pantelemon, używanego w Kościele prawosławnym, to od greckiego Pantelémon, od pan, pantós ‘cały, wszystek’ + élémon ‘miłosierny, litościwy’.

A jak to tłumaczą opracowania naukowe szwedzkie?
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Zenku

jeśli chodzi o pochodzenie piaseczyńskich Poncyliuszy, zacytuję jeszcze fragment książki pt. „Drugie szkice z dziejów Piaseczna i okolic” Ewy i Włodzimierza Bagieńskich:
Na przełomie XVIII i XIX w. spisano akt małżeństwa Andrzeja Poncyliusza z Marianną Wasiewicz. W 1807 ochrzczono Daniela Poncyliusza. We wcześniejszych zapisach to nazwisko nie występuje. Nie ma go także w zachowanych aktach miejskich, parafialnych i cechowych. W tym świetle dyskusyjne jest wywodzenie rodziny od włoskich przodków związanych z pałacem – dworem w Chyliczkach (nie ma na to dowodów). Bardziej prawdopodobne wydaje się, że przedstawiciele tej rodziny napłynęli tu wraz z niemiecką falą kolonizacyjną w okresie panowania pruskiego. Nazwisko to pojawia się np. w położonej za Wisłą miejscowości Warszówka (obecnie w gminie Sobienie-Jeziory), o czym świadczy akt urodzenia spisany w 1842r. w parafii ewangelicko-augsburskiej w Pilicy pod Warką. Występuje w nim jako ojciec dziecka kolonista Andrzej Poncyliuss.
Pozdrawiam
Aneta
KrisPa

Post autor: KrisPa »

To jest dosyć zagadkowe nazwisko. Spotyka się je nie tylko w okoliczach Piaseczna, ale też i Górzna koło Garwolina, po drugiej stronie Wisły. Mój kuzyn natrafił na nazwisko o brzmieniu "Pencilius" w aktach parafialnych (nigdzie nieopublikowanych) miejscowości Parysów koło Garwolina. Jest to zapis chrztu z 1794 roku (po łacinie), a więc z okresu tuż po II rozbiorze, gdy ziemie te wchodziły jescze w sklad kadłubowej Rzeczpospolitej, zaś wkrótce potem, w 1795 roku, weszły w skład Austrii w ramach ostatniego, III rozbioru. Imiona w akcie chrztu towarzyszące temu nazwisku były niemieckie tj. Gotlieb (chrzczone dziecię) i Gotfried (ojciec dziecięcia). W Parysowie po wojnie mieszkało kilka osób o nazwisku Poncyleusz, które - jak sądzę - może być spolszczoną formą nazwiska "Pencilius" z tego aktu chrztu, w tym m.in. mój dziadek ze strony matki.
stajama

Sympatyk

Post autor: stajama »

Andrzej Poncyliusz urodził się ok 1781 roku w Gorznie .Żenił się dwa razy w Piasecznie. Spotkałam jeszcze to nazwisko w
Kozienicach./Rodzice Andrzeja to Mikołaj i Marianna z Baranowskich/

Pozdrawiam
Anna
Iwona_Supronowicz

Post autor: Iwona_Supronowicz »

Witam,
Chciałabym powrócić to tematu rodziny Poncyliusz z Piaseczna. Po przeanalizowaniu bazy wiem, że wymieniony wyżej Andrzej Poncyliusz (ur. w 1781 roku w Górznie) to mój przodek ze strony mamy.
Zostało wspomniane, że Andrzej żenił się 2 razy. Wydaje mi się, że jego pierwszą żoną była Marianna Woźnicka. Jeżeli chodzi o drugą żonę, to nie mam pewności - czy może to być Marianna Wójcicka (ślub w 1828 roku?).

Zostało również wspomniane, że rodzice Andrzeja to Mikołaj i Marianna Baranowska. Czy wiadomo skąd pochodzili? Kiedy się urodzili? W bazie nie znalazłam tych informacji.

Byłabym wdzięczna za wskazówki/informacje.

Pozdrawiam,
Iwona
Mariusz_Kmieciak

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mariusz_Kmieciak »

Proponuję oddzielić poszukiwania pochodzenia nazwiska od pochodzenia rodziny.
Najpierw ustalić gdzie mieszkali w Polsce wspomniani Ponceliusze.

To nazwisko w końcu nadal w odmianach występuje w Polsce.
Ktoś jeszcze pamięta tego polityka?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pawe%C5%82_Poncyljusz
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

W Parysowie to nazwisko było i jest od bardzo dawna. Zarówno w księgach jak i na cmentarzu oraz wśród żyjących mieszkańców z tą różnicą, że jest zapisywane jako PONCELEUSZ
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”