Gdy urywa się trop, odnajdywania kolejnych przodków

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kotik7

Sympatyk
Mistrz

Gdy urywa się trop, odnajdywania kolejnych przodków

Post autor: kotik7 »

Witam.
Mam pewien problem dotyczący odnajdywania kolejnych przodków.Sprawa wygląda tak:mój praprapradziadek najprawdopodobniej przybył w moje okolice w dość późnym wieku,spłodził trójkę dzieci i zmarł.Jak wobec tego dowiedzieć się,skąd pochodził?Czy to jest w ogóle możliwe?Oceniłem jego datę urodzenia i ślubu,ale w księgach nie ma ani jego,ani innych ludzi o tym nazwisku,więc podejrzewam,że przybył z daleka. Popierają takie domysły rownież historie rodzinne. Możliwe jest natomiast,że uda się znaleźć jego akt zgonu-choć nie znam daty. Może w tymże akcie odnotowane zostały jakieś informacje n.t. pochodzenia tego człowieka?
Kuba
robbi89

Sympatyk
Nowicjusz

Gdy urywa się trop

Post autor: robbi89 »

Kubo,
teoretycznie w akcie zgonu powinny znajdować się informacje o miejscu urodzenia, wieku, rodzicach i współmałżonku denata. Praktycznie różnie z tym bywa, ale na pewno należy próbować zdobyć ten akt, zwłaszcza jeżeli potrafisz określić dość dokładnie okolicę (kilka parafii) w jakiej Twój przodek zmarł . Poza tym można próbować odszukać czegoś w księgach cmentarnych. Być może zachował się grób Twojego przodka. Jeszcze trop Ci się nie urwał.
Powodzenia w dalszych poszukiwaniach i pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotr Kruze
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Gdy urywa się trop

Post autor: Bozenna »

Kuba,
Jesli praprapradziadek splodzil 3 dzieci, to znasz dane jego malzonki (bez znaczenia czy to byla pierwsza czy tez druga jego zona).
Idz tropem prapraprababci, matki tych 3 dzieci, ona Cie zaprowadzi do aktu slubu praprapradziadkow, a potem to juz bedzie "z gorki"
Z usmiechem
Bozenna
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Re: Gdy urywa się trop

Bozenna pisze:Kuba,
Idz tropem prapraprababci, matki tych 3 dzieci, ona Cie zaprowadzi do aktu slubu praprapradziadkow
Bozenna
Boję się że prapraprababcia też nie była stamtąd:)ale dziękuje za wskazówki,nie ma co mówić póki nie znajdę aktu zgonu.
Kuba
Michalina

Sympatyk

Post autor: Michalina »

witam,potrzebuję pomocy,chodzi mi o link do strony http://pilotfamily search/ bo mam chyba zły i nie chce mi się otwierać.
milosz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: milosz »

kotik7

Sympatyk
Mistrz

ok,znalazłem akt zgonu praprapradziadka,mam imiona jego rodziców,ale nadal nie mam wiedzy,skąd pochodzi. Czy jest jeszcze szansa żeby znaleźć informacje na temat jego pochodzenia?
Awatar użytkownika
genealog1981

Sympatyk

Post autor: genealog1981 »

Kubo,

Tak jak juz Ci podpowiedzial wyzej uzytkownik robbie89, zbadaj okoliczne parafie. Najpierw sproboj znalesc akt slubu w parafii gdzie sie urodzily jego dzieci i gdzie zmarl twoj 3xpradziadek, rozumiem ze to jest ta sama parafia. Tez sprobuj znalesc akt zgonu 3xprababci w tej parafii.

pozdrawiam,

Sandro
Sandro Barblan
skapska_honorata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: skapska_honorata »

Witam. Jeżeli mogę coś doradzić. Należy zapytać się w archiwum, czy dla tej parafii ( ostatnia informacja ) są Księgi ludności stałej (KLS ), Jeżeli tak, to tam jest zawarta informacja skąd przybyli. Ja tak znalazłam swoich przodków, po prawie trzech latach poszukiwań. Życzę owocnych poszukiwań. Honorata Huk ( Skąpska ).
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Do kotik-a!
"przybył w moje okolice w dość późnym wieku,spłodził trójkę dzieci i zmarł".
I poszedłbym tym tropem. To znaczy: . zdobyć akt chrztu 3 dziecka > zdobyć akt chrztu 2 dziecka> zdobyc akt chrztu 1 dziecka.
Wnioski: Jeżeli urodzeni są w jednej parafi iść do kancelari parafialnej i szukać w księgach ślubu aktu przed datą chrztu 1 dziecka.
Z tych aktów wywnioskować, skąd była matka dzieci. Tam szukać aktu ślubu przed datą chrztu 1 dziecka. I to do 5-10- lat wstecz!!!
Jeżeli każde dziecko urodzone jest w innej parafii, narysować na mapie "trasę" ich małżeńskiej drogi. wydedukować, gdzie w takim razie mogli zawrzeć ten związek przed 9 m-cem od datu chrztu 1 dziecka.
Trop drugi: Szukałbym po świadkach chrztu tych dzieci. Skąd są.
Trop trzeci: W której z parafii w okolicach chrztów dzieci występuje dane nazwisko.
Bądź dedektywem. Radzi:
Krzycho z Koszalina
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję za wskazówki,postaram się je wdrożyć w życie. Niestety w żadnym z aktów chrztu nie ma żadnych użytecznych informacji.Nie ma też aktu ślubu.Ostatnie co pozostało to sprawdzić jeszcze akt zgonu matki dzieci i spróbować z Księgą Ludności. Podejrzewam że takowa istnieje,obawiam się bardziej o kompletność,bo już w tym mieście spotkałem się z brakami w KLS. Jeśli uda mi się coś ruszyć to napiszę:)
kotik7

Sympatyk
Mistrz

No cóż,aktualnie jestem po cieżkiej przeprawie z tomami KLS.
Wypunktuję raz jeszcze:
-mam akt zgonu praprapradziadka,miejsce ur. nieznane
-informację o dwóch żonach praprapradziadka
-akta urodzenia 5 dzieci praprapradziadka
-W KLS brakuje informacji na temat tej miejscowości
-ślub nie odbył się w tej parafii,myślę ze w okolicznych także nie
Oczywiście będę szukał aktów zgonu obydwu żon,ale podejrzewam,że tam również będzie napisane: "miasto urodzenia nieznane",bo podejrzewam że praprapradziadek przybył już żonaty.Imię pierwszego dziecka,które znalazłem to Józef-tak samo jak mój praprapradziadek,więc wnioskuję że to pierworodny,tym bardziej,że ojcem praprapradziadka był także Józef.
Czy ktoś ma jakieś informacje o nazwisku Zawierta? To nazwisko drugiej żony praprapradziadka.
Czy oprócz KLS i ASC można jeszcze gdzieś próbować?

Ci ludzie wg rodzinnej opowieści przybyli z Kujaw,ja szukam na to potwierdzenia,ale nie mogę go znaleźć.Dlatego nie szukam w okolicznych parafiach.Może powienienem zdradzić nazwisko praprapradziadka- Wodziński. Wydaje mi się niemożliwe,by nigdzie nie zachowała się informacja o pochodzeniu,przecież żył u nas co najmniej 33 lata. Był pracownikiem najemnym. Zachowały się akta gminy i miasta. Może tam jeszcze szukać-tylko precyzyjnie gdzie?po kolei próbować?
dziekuję za pomoc
Jakub
Farmer1979

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Farmer1979 »

Możesz podać trochę więcej danych o praprapradziadku?Datę urodzenia,nazwiska małżonek...
Pozdrawiam
Jarosław Wysocki
http://www.JaroslawWysocki.pl
Poszukuję
Wysocki,Korda,Rakowski,Sztuczka,Bieda....
Siecień, Fabianki,Chełmica Duża,Unieck,Szpetal Górny, Brzesko, Tymowa , Poręba Spytkowska, Okocim
Gospel

Nieaktywny
Ekspert

Post autor: Gospel »

Kuba,

Używanie określenia ”problem”, generuje ”problemową” energię. A może zamiast ”problemu” masz przed sobą wspaniałą podróż ancestralną?
Aby odbyć taką podróż, należy wykupić........... bilet. Takim biletem zazwyczaj jest gene-informacja. (im wiecej tej informacji dostarczysz, tym dalej zajedziesz)
Nie podajesz badzo istotnych informacji, które mogą się okazać na”wagę złota”.
-Jakie są te Twoje okolice? (nazwa miejscowości)
-W którym roku (przypuszczalnie) ur. się i zmarł, 3xpra?
-Raz podajesz troje dzieci, a następnie pięcioro.
-Jeżeli to nie jest pomyłka, to gdzie i kiedy ur. się dwoje pierwszych dzieci.
-Jeżeli to jest pomyłka, to gdzie i kiedy ur. się pierwsze dziecko? (wystarczy rok)

"informację o dwóch żonach praprapradziadka"

Co to są za informacje? Nazwisko, imię, przypuszczalny rok ur. I śmierci?

Jesli chodzi o podejrzenia, to ja, na Twoim miejscu, podejrzewałbym, że raczej coś jest, niż nie ma. Akty zgonu obu małżonek, obowiązkowe. Jeżeli w Twojej miejscowości nie ma aktu zgonu pierwszej małżonki, można założyć, że przybył tam jako powtórnie ożeniony wdowiec.

Zawiertów znajdziesz m.in. w Baranowie\Baranów, Mikorzynie, gmn. Kępno, oraz w Wieruszowie.
http://bindweed.man.poznan.pl/posen/search.php

Jednak bardziej interesująco wyglądają Zawierto-podobne nazwiska z Kujaw.

Zawiertak; Szewce, Piotrków Kujawski, Palczewo w pow. Radziejowskim.
1793-1794 Land Records of South Prussia
http://genealogy.drefs.net/Za-Zz.txt
Co ciekawsze, w googlach znajdziesz Zawiertów, do dziś mieszkajacych w Radziejowie.

Na podstawie powyższego indeksu, Wodzińscy ukazują się m.in w niedalekich Boguslawicach, par.Kowal, na Kujawach, jak i w miejscowościach WODZIczna, Siemianice (Wielkopolska) w pobliżu wcześniej wymienionych; Baranowa, Mikorzyna oraz Wieruszowa, gdzie przebywali Zawiertowie.

”Wydaje mi się niemożliwe,by nigdzie nie zachowała się informacja o pochodzeniu,..........”

Zupełnie sie z Tobą zgadzam. Ale jeżeli nie ma na tacy podanej metryczki, należałoby rozszerzyć pole działania\poszukiwań. Możliwości jest jeszcze ”kilka”. M.in. etymologia nazwisk, prześledzić historię szlacheckiego rodu Wodzińskich, (często poddani przybierali nazwiska swoich panów) Wodzińscy na emigracji.................................

Pozdro

gospel
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Skoro wreszcie podałeś nazwisko to może moje dane przydadzą się.
1847 zmarł w Jaśle Józef Wodziński lat 40
1863 zmarł Maciej Wodziński lat 70
1863 zmarła Marianna Wodzińska lat 21
1920 zmarł Antoni Wodziński lat 54
1907 zmarła Julianna Wodzińska lat 54
W 1855 urodziła się Marianna córka Antoniego Wodzińskiego i Anny Głębockiej
Jest ślad Julianny Wodzińskiej córka Tomasza Wodzińskiego,która była żonmą Leonarda Jabłońskiego.
Podobnie jest z Marią córką Józefa Wodzińskiego.

Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”