Wyrok rozwodowy Suwałki 1825

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

LeszekLeszczynski

Sympatyk

Post autor: LeszekLeszczynski »

Cześć

W trakcie poszukiwań moich przodków w Sejnach/ Suwałkach/ Przerośli natrafiłem na informację - w aktach zaślubin - o wyroku rozwodowym moich pra-pra-przodków.

Zgodnie z zapisem w akcie, wyrok został wydany przez "Trybunał Cywilny Pierwszej Instancyi Województwa Augustowskiego Wydziału Drugiego w Suwałkach"

Pytanie brzmi: gdzie szukać tego wyroku? Jest szansa, że ostał się w aktach?[/img]
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Proponuję sprawdzić w alegatach, jeśli się zachowały. Niżej przykładowo link do alegat z parafii Metele (dziś Litwa), gdzie od skanu nr 50 do końca masz dużą dokumentację dot. rozwodu Jerzego Konarskiego i Pauliny z Wiszniewskich Konarskiej,jako załączniki do aktu ślubu rozwiedzionej Pauliny z Józefem Struczkowskim w 1822 r. Rozwiedzeni Jerzy Konarski i Paulina z Wiszniewskich byli rodzicami emisariusza-powstańca Szymona Konarskiego, straconego w Wilnie w 1839 roku. Z wileńsgo więzienia Szymon Konarski słał listy do matki i brata Stanisława do Szczebry, będącej siedzibą parafii moich przodków.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/14207058
Może też Ci pomóc artykuł z jednego z roczników Augustowsko-Suwalskiego Towarzystwa Naukowego autorstwa Andrzeja Matusiewicza "Rodzina Szymona Konarskiego - nieznane fakty" opatrzony wieloma przypisami, które mogą być przydatne.
http://www.astn.pl/r2016.pdf
Chodzi o ten sam region geograficzny, tylko nie wiem, jaki przedział czasowy dotyczy Twoich poszukiwań, gubernia augustowska powstała w 1837 r. w miejsce województwa augustowskiego zatem przepisy prawa mogły się już zmienić o czasu opisanej przeze mnie sprawy.
pozdrawiam i życzę powodzenia
GAFa
P.s. Przepraszam, nie zauważyłam rocznika w tytule postu, zatem i terytorialnie, i czasowo sprawy mogą być podobne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”