Miączyński Hieronim

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 21 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Janino,
w zupełności masz rację ,
jestem tu od stycznia 2009 roku,
jako emerytka ,mogłam zgłębiać
wiedzę o swojej rodzinie, od ponad 20 lat ,jeżdżąc do Archiwum.
Spędzałam w nich wiele godzin,z różnym efektem poszukiwawczym.
A tu ,prawie na tzw.tacy podane ,dzięki ciężkiej,mozolnej,
pracy indeksujących -chylę czoła.
Nie oczekuję za pomoc w poszukiwaniach wdzięczności,tylko słowa dziękuję.

Zniechęca mnie fakt ,gdy odpowiedz moja ,
poświęcony czas,pozostaje bez echa ,
a za 2 -3 dni ,dana osoba prowadzi już kolejny temat ,
lub w dziale tłumaczeń , wstawia link.
korzystając ,z danych ,które podałam. :roll:

No,cóż Hieronim Miączyński inż.chemik ,przyrodnik ,
absolwent Uniwersytetu Dorpackiego- obecnie Tartu,Estonia
bywał w wielu miejscach ,w pow.sokołowskim podlaskim, w Kaliszu....

O ,ironio losu,Aktu Zgonu swej 2x prababci
Franciszki Powała z Kasprzaków,do dzisiaj nie odnalazłam

Dziękuję Janino ,za dobre słowo,
ja przy twej wiedzy ,jestem maluczka ,
czytam Twoje posty,więc wiem, co piszę.
Również serdecznie pozdrawiam.
Pozdrawiam
Ela
HKCiszewska

Sympatyk
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: HKCiszewska »

Chylę czoła każdej osobie ,która stara się dać wskazówki jak do niejednej sprawy należałoby podejść. A BARDZO często podają już "gotowce". Niejednokrotnie zastanawiam się gdzie Panie to znajdują i to tak szybko. Sama próbuję rozszyfrować SZWA i nadal raczkuję ! Dlatego bardzo dziękuję za wszystko w imieniu swoim i tych wszystkich ,którzy zapominają ? Pozdrawiam Halina
lomzerman

Re: Hieronim Miączyński

Post autor: lomzerman »

Dziękuję Panie Arku, tak jak wspomniałem powyżej mam skąpe informacje o poszukiwanej osobie. Z biogramu wynika, że był nauczycielem w Tczewie i mieszkał wcześniej w Warszawie. Lata aktywności zawodowej też by się zgadzały. Wysłane przez Pana źródła dotyczą tej samej osoby, pytanie czy także Hieronima Miączyńskiego, którego poszukuję (właściwie żyjących członków jego rodziny) . Dziękuję jeszcze raz za zainteresowanie
Tomasz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Arek_Bereza »

Panie Tomaszu, ignorowanie wypowiedzi jednych uczestników (czego i ja doświadczyłem w tym wątku), pomijanie jednych a dziękowanie innym jest po prostu przykre. Dodam kwestię dzielenia się informacjami i kontekstem sprawy z Pana strony. Dla mnie ten wątek jest zakończony dopóki nie dowiemy się czegoś więcej od Pana.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Arek_Bereza pisze:Panie Tomaszu, ignorowanie wypowiedzi jednych uczestników (czego i ja doświadczyłem w tym wątku), pomijanie jednych a dziękowanie innym jest po prostu przykre. Dodam kwestię dzielenia się informacjami i kontekstem sprawy z Pana strony. Dla mnie ten wątek jest zakończony dopóki nie dowiemy się czegoś więcej od Pana.
Dziękuję Arku za solidarność w potraktowaniu takiego zachowania Pana, który ten wątek otworzył. Bardzo pragnę by inni forumowicze wyciągnęli z tego wnioski i zadawali pytania merytoryczne, podając wszystkie znane im fakty i koligacje.
Dla mnie także ten wątek jest zakończony i znów dość długo nie porwę się na
pomaganie impertynentom.

Pozdrawiam serdecznie Elę, Arka i wszystkich pomagających, którym dziękuję za ich pracę skoro nie stać było na to zainteresowanych.

Janka Janiszewska

ps. Dziękuję Elu za dobre słowo, ale także mam bolący brak danych o pochodzeniu mojego prapradziadka Błażeja Koszewskiego, bo złożył do ślubu akt znania, w którym zeznał iż nie pamięta rodziców bo wyjechali do cesarstwa ( jakiego nie podał). Czasami mamy takie białe plamy, ale nadzieja pozostaje i ciągle szukam.
lomzerman

Pobłocka_Elżbieta pisze:Janino,
w zupełności masz rację ,
jestem tu od stycznia 2009 roku,
jako emerytka ,mogłam zgłębiać
wiedzę o swojej rodzinie, od ponad 20 lat ,jeżdżąc do Archiwum.
Spędzałam w nich wiele godzin,z różnym efektem poszukiwawczym.
A tu ,prawie na tzw.tacy podane ,dzięki ciężkiej,mozolnej,
pracy indeksujących -chylę czoła.
Nie oczekuję za pomoc w poszukiwaniach wdzięczności,tylko słowa dziękuję.

Zniechęca mnie fakt ,gdy odpowiedz moja ,
poświęcony czas,pozostaje bez echa ,
a za 2 -3 dni ,dana osoba prowadzi już kolejny temat ,
lub w dziale tłumaczeń , wstawia link.
korzystając ,z danych ,które podałam. :roll:

No,cóż Hieronim Miączyński inż.chemik ,przyrodnik ,
absolwent Uniwersytetu Dorpackiego- obecnie Tartu,Estonia
bywał w wielu miejscach ,w pow.sokołowskim podlaskim, w Kaliszu....

O ,ironio losu,Aktu Zgonu swej 2x prababci
Franciszki Powała z Kasprzaków,do dzisiaj nie odnalazłam

Dziękuję Janino ,za dobre słowo,
ja przy twej wiedzy ,jestem maluczka ,
czytam Twoje posty,więc wiem, co piszę.
Również serdecznie pozdrawiam.
Bardzo dziękuję za zainteresowanie i fachową pomoc Pani Elżbieto. Podziękowałbym wcześniej, ale nie mogłem aktywnie użytkować tego forum. Beneficjentów wdzięczności jest dużo więcej... Pan Arek, Pani Janina, Pan Tadeusz, Tomasz...każdej/mu razem i wszystkim z osobna Wielkie Dzięki.
P.S. Niestety system postów na tym forum ogranicza częstotliwość ich wysyłania

Tomasz
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Panie Tomaszu,

Ze względu na to co Pan teraz napisał postanowiłam podpowiedzieć jeszcze kilka możliwości sprawdzenia rodziny tego Hieronima Miączyńskiego, o którym tu pisaliśmy.
Na postawie spisów nekrologów z Warszawy ustaliłam, że jego druga żona Janina Franciszka z Ziemlickich Miączyńska zmarła w dniu 22.04.1988 r. karta 4962, jednak gdzie pochowana nie wiem, bo trzeba ten nekrolog odszukać. Tam mogą być wymienieni wszyscy bliscy, w tym ich dzieci.
Ponadto nie ma tam nekrologu Hieronima Miączyńskiego w Warszawie mimo tego zapisu na grobowcu na Starych Powązkach. Wygląda na to, że ufundował grobowiec dla matki i prawdopodobnie pierwszej żony po jej śmierci więc jest napis grób Hieronima Miączyńskiego na płycie, ale daty zgonu tam nie ma. To może oznaczać iż nie był tam pochowany.
Inskrypcje z grobowca są bardzo ciekawe bo wymieniona tam Zofia z Sieniawskich Majewska to malarka i fotografka żyjąca w latach 1879-1930 i jej obrazy "Melancholia" i "Portret kobiecy na tle kilimu" są przedmiotem aukcji w Sopocie i Warszawie. Tu link do danych o niej i jej zdjęcie:
https://www.google.com/search?q=Zofia+S ... =firefox-b
Wydaje się, że Jadwiga z Majewskich Miączyńska mogła być pierwszą żoną Hieronima i jakąś krewną tej malarki. Warto ustalić jej dane prowadzące do ewentualnego potomstwa tej pary.
Zadziwiające są tak zbieżne daty zgonu obu pań, bo Zofia Sieniawska-Majewska zmarła 21 lipca 1930 r w wieku zaledwie 51 lat, a Jadwiga z Majewskich Miączyńska tylko 3 dni później czyli 24 lipca 1930 r.
Sądzę, że warto odszukać ich nekrologi i uzyskać obszerniejsze informacje tam zawarte.
Z nekrologu w Kurierze Warszawskim jest ten nekrolog i Jadwiga z Majewskich Miączyńska umarła w Tczewie, ale pogrzeb był w Warszawie 29 lipca 1930 r. Tam wymienieni są bliscy, w tym dzieci i wnuczka:
https://crispa.uw.edu.pl/object/files/2 ... ay/Default

Pozdrawiam i życzę powodzenia
Janka Janiszewska
lomzerman

Janiszewska_Janka pisze:Panie Tomaszu,

Ze względu na to co Pan teraz napisał postanowiłam podpowiedzieć jeszcze kilka możliwości sprawdzenia rodziny tego Hieronima Miączyńskiego, o którym tu pisaliśmy.
Na postawie spisów nekrologów z Warszawy ustaliłam, że jego druga żona Janina Franciszka z Ziemlickich Miączyńska zmarła w dniu 22.04.1988 r. karta 4962, jednak gdzie pochowana nie wiem, bo trzeba ten nekrolog odszukać. Tam mogą być wymienieni wszyscy bliscy, w tym ich dzieci.
Ponadto nie ma tam nekrologu Hieronima Miączyńskiego w Warszawie mimo tego zapisu na grobowcu na Starych Powązkach. Wygląda na to, że ufundował grobowiec dla matki i prawdopodobnie pierwszej żony po jej śmierci więc jest napis grób Hieronima Miączyńskiego na płycie, ale daty zgonu tam nie ma. To może oznaczać iż nie był tam pochowany.
Inskrypcje z grobowca są bardzo ciekawe bo wymieniona tam Zofia z Sieniawskich Majewska to malarka i fotografka żyjąca w latach 1879-1930 i jej obrazy "Melancholia" i "Portret kobiecy na tle kilimu" są przedmiotem aukcji w Sopocie i Warszawie. Tu link do danych o niej i jej zdjęcie:
https://www.google.com/search?q=Zofia+S ... =firefox-b
Wydaje się, że Jadwiga z Majewskich Miączyńska mogła być pierwszą żoną Hieronima i jakąś krewną tej malarki. Warto ustalić jej dane prowadzące do ewentualnego potomstwa tej pary.
Zadziwiające są tak zbieżne daty zgonu obu pań, bo Zofia Sieniawska-Majewska zmarła 21 lipca 1930 r w wieku zaledwie 51 lat, a Jadwiga z Majewskich Miączyńska tylko 3 dni później czyli 24 lipca 1930 r.
Sądzę, że warto odszukać ich nekrologi i uzyskać obszerniejsze informacje tam zawarte.
Z nekrologu w Kurierze Warszawskim jest ten nekrolog i Jadwiga z Majewskich Miączyńska umarła w Tczewie, ale pogrzeb był w Warszawie 29 lipca 1930 r. Tam wymienieni są bliscy, w tym dzieci i wnuczka:
https://crispa.uw.edu.pl/object/files/2 ... ay/Default

Pozdrawiam i życzę powodzenia
Janka Janiszewska
Bardzo serdecznie dziękuję

Tomasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”