Dzień dobry!
Szanowni Państwo,
dopiero rozpoczynam swoją przygodę z poszukiwaniem przodków.
Niestety przekazy rodzinne, nie pomagają. Chciałabym się dowiedzieć, kiedy umarł i gdzie spoczywa mój pradziadek Kazimierz Bębenek (inna pisownia: Bembenek/Bębynek), mąż Marii (Marianny) p.v. Bębenek s.v. Sikora z.d. Malec. Pradziadek urodził się w 5 lub 6 stycznia 1880 roku w Zielonce (rzeszowskie). Jego rodzicami byli Ludwik Bębenek (inna pisownia: Bembenek/Bębynek) oraz Magdalena z domu Bździkot.
Wiemy, że pradziadek Kazimierz wrócił ze Stanów i zmarł na cholerę, prababcia wzięła drugi ślub z Pawłem Sikorą i przeprowadziła się do Chojna (wielkopolskie). Niestety nie znamy daty zgonu ani miejsca pochówku, dodatkowo chcemy ustalić jak długo mógł być w tych Stanach (sądzę, że mógł pojechać do brata swojej żony tj. Johna Josepha Malca). Dodatkowo zależy mi również na odszukaniu przodków dalszych dla mojej prapradziadków: Ludwika Bębenka i Magdaleny z.d. Bździkot, o których wspomniałam powyżej i są rodzicami pradziadka Kazimierza.
Przejrzałam księgi parafialne, ale nie ma tam ani aktu małżeństwa ani aktu zgonu: Kazimierza z Marią, tylko są akty urodzenia ich dzieci tj. mojej babci Anielii jej rodzeństwa- Józefa, Jakuba, Jana i Zofii.
Mam wykupiony dostęp na Heritage, mogę również pomóc Państwu w poszukiwaniach!
Będę zobowiązana za pomoc!
Dobrego dnia!
Natala