Rodzina Heryng

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Avalon77

Sympatyk

Rodzina Heryng

Post autor: Avalon77 »

Witam, poszukuję informacji na temat rodziny Heryng, pojawiającej się wśród moich przodków. Rodzina zamieszkiwała na początku XIX w. w Białymstoku.
Karol i Dorota Heryng w pierwszym dwudziestoleciu XIX wieku prowadzili zakład kapelusznikarski w Białymstoku.

Pozdr
Konrad
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Rodzina Heryng

Post autor: andrzejkapron »

Witam
Spotkałem sie z tym nazwiskiem,ale pod koniec XIX wieku. Część pisała się potem Hering (to chyba byli poczatkowo jacyś sukiennicy czy tkacze, raczej Niemcy ze Śląska, prawidłowo na początku chyba Hering). Sprawę utrudnia potem pisownia tego nazwiska w dokumetach rosyjskich, bo mozna cztać Hering, Goering lub gering. Wiem, że część potomków rozjechała się i mieszkała na pograniczu dzisiejszego woj. podlaskiego i lubelskiego. Tę Hering mogę poszukać w notatkach, jak będzie trzeba.
Andrzej
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Rodzina Heryng

Post autor: Szczerbiński »

Panie Konradzie!
W herbarzach można znaleźć Heryng h. Wodanowski warszawskie (Bernard 1790). Jan wylegitymował się przed Heroldią.
Pozdrawiam. Jerzy A. Szczerbiński
Avalon77

Sympatyk

Rodzina Heryng

Post autor: Avalon77 »

Panie Jerzy, dziękuję za informację. Moja rodzina Heryng to koloniści niemieccy, trudniący się tkactwem, a nie szlachta. Wskazuje na to brzmienie aktu małżeństwa moich przodków Karola Kizlinga i Anny z Heryngów (Łomża, 1815 r.).
Zajmując się amatorsko genealogią - od ponad 3 lat - odkryłem korzenie niemieckie zarówno po mieczu, jak i po kądzieli. Kizlingowie i Heryngowie to katolicy, inna rodzina po mieczu - Buchholzowie - to luteranie.
Anna Heryng urodziła się w Białymstoku pod koniec XVIII wieku. Gdzie znajdę akta z tego okresu, czy są w AD w Białymstoku?

Pozdr
Konrad
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”